Senaste nytt

Sprickan mellan Folkpartiet och ungdomsförbundet allt tydligare

Jan Björklund talar på Kommunalt Riksmöte 2009 Storebror Janne vill alltid kunna se dig.

FOLKPARTIET Folkpartiets landsmöte sa nej till drogtester av skolbarn, men i övrigt blir konflikten med ungdomsförbundet allt tydligare när det kommer till rättssäkerhet och integritet kontra mer batonger och hårdare tag.

Jan Björklund talar på Kommunalt Riksmöte 2009

Storebror Janne vill alltid kunna se dig.

För många utomstående har det länge framstått som obegripligt att Liberala ungdomsförbundet är Folkpartiets ungdomsförbund. Vi som varit medlemmar har ofta fått frågan hur vi kan få ihop LUF:s liberalism med Folkpartiets populistiska kravpolitik. Vissa av oss har också ärligt svarat att det får vi inte och i mitt eget fall har det lett till att jag lämnat FP i protest mot deras åsikter, samtidigt som jag kvarstår som medlem i LUF eftersom jag till största delen delar deras åsikter.

Efter helgens landsmöte har också sprickan blivit ännu tydligare. LUF drev på för att stoppa exempelvis drogtester av skolbarn, något som också lyckades, mot partistyrelsens uttryckliga vilja. Där tog det dock stopp. FRA-lagen har nu brett stöd inom FP, likaså i ett flertal andra frågor där LUF anser att partistyrelsen sätter rättssäkerhet och integritet på undantag, för att uppnå lite mer ”rättseffektivitet”. Det borde inte behöva sägas att just integritet och rättssäkerhet är otroligt grundläggande liberala ideal, men av någon anledning anser FP inte att det finns någon motsägelse att använda enbart ordet ”Liberalerna” i sina backdrops och samtidigt svika några av liberalismens mest grundläggande värden. För den som behöver påminnas:

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

–Benjamin Franklin

Detta är något som de mer ideologiskt pålästa ungdomarna i LUF har förstått och tagit till sig, medan karriärpolitikerna i Folkpartiets partiledning jagar mer tillfällig säkerhet i opinionsundersökningarna än långsiktigt hållbara, ideologiskt sammanhängande åsikter. Det kanske inte är så underligt att partiet står och stampar i opinionen och till varje pris – utom att lägga om sin politik förstås – försöker profilera sig som ”Sveriges liberala parti”. Men ju mer politiken fortsätter på den väg som Jan Björklund, Johan Pehrson med flera drivit in partiet på, desto ihåligare klingar det.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: