Senaste nytt

EU förbjuder barn att blåsa upp ballonger

EU har ett nytt leksaksdirektiv. Har ni hört talas om det? Nej, inte! Det hade inte jag heller men idag såg jag att debatt brutit ut i Storbritannien om det. Enligt detta direktiv är det nu förbjudet för barn under åtta att blåsa upp ballonger själva, oövervakade. Dessutom är partytutor förbjudna för alla under 14 år. Ni vet de där med en flärp som blåses ut när man tutar! Risken finns, anser EU, att barnet sväljer tutan när det tutar.

”Vi har kommit överrens om dessa nya regler för vi vill förhindra det som är varje förälders värsta mardröm”, dvs ett barns död, säger en EU tjänsteman till Daily Telegraph.

”Man kan säga, mot direktiven, att barn har blåst upp ballonger generation efter generation, men nu är det slut på det, och det blir säkrare för dem.”

Konsumentministern, Folkpartiets Birgitta Olsson, välkomnade det nya leksaksdirektivet när det klubbades igenom i somras.

”Som konsumentminister välkomnar jag … EU:s nya tuffa leksaksdirektiv som i dag träder i kraft. Vi måste ställa högre krav på leksakers säkerhet.”

 

 • Jag letar förgäves efter en datummärkning som säger att denna artikel egentligen är publicerad den 1 april.

 • Tony

  Så slappt av EU! Att de inte går hela vägen, dvs förbjuder barn att leka överhuvudtaget, tänk vad lugnt och skönt de skulle bli då…

  Seriöst, något är allvarligt fel med EU…

 • Micke

  Ska vi ta bort regleringen av elsäkerhet också´?

 • Nicklas

  Visst är det bra med säkra leksaker, men finns det någon studie som visar hur många barn som INTE kommer att dö nu när direktivet införs. När det gäller trafik räknas det högt och lågt. Minska från 90 till 80 = X förre döda, använd bälte = Y förre skadade osv.

  Exakt hur många barn totalt har dött av ballong- och partyflärprelaterade olyckor?
  Det är precis lika korkat som de nya reglerna som kräver innerdörrar på hissar. Exakt hur många har fastnat eller klämts ihjäl för att hissen inte har innerdörr eller bara grindar?
  OK, så många. Jämför det med rökning, biltrafik, alkohol osv. så är det ”avrundningsfel” i det stora hela.

 • Micke

  men finns det någon studie som visar hur många barn som INTE kommer att dö nu när direktivet införs.
  ———————————
  Sannolikt är reglerna införda som en konsekvens av olyckor som skett.Jag har själv läst om barn kvävts av ”partytutor” .

  Sen är det naturligtvis en politisk grundad bedömning om olyckor ska påverka hur regler och rekommendationer skrivs.

  Det var ju populärt bland nyliberaler ett tag att hävda att användande av cykelhjälm är ett sätt att anamma det socialdemokratiska totalitära förtrycket och att ett av dom pris vi bör (helst nån annan än just vi själva) betala är att antalet obotliga hjärnskador ökar genom att alla slutar använda cykelhjälm som en manifestation mot förtrycket.

  • Per Pettersson

   Det stora problemet är att politiker, som vanligt, ser att människor skadas eller dör genom olyckor och då försöker stävja problemet genom att förbjuda vissa åldersgrupper eller liknande från att göra något. Det är inte lösningen, varken i fallet med cykelhjälmar eller med tutor. Partytutor kommer användas av barn, även om de förbjuds. Cykelhjälmar struntar folk i trots regler om annat. Det som fungerar är att informera människor om fördelarna med något, sen får de fatta sina egna beslut utifrån sina egna åsikter och bedömning av situation.

   Den här regleringen är bara fånig och i slutänden totalt meningslös.

%d bloggare gillar detta: