Senaste nytt

EU förbjuder barn att blåsa upp ballonger

EU har ett nytt leksaksdirektiv. Har ni hört talas om det? Nej, inte! Det hade inte jag heller men idag såg jag att debatt brutit ut i Storbritannien om det. Enligt detta direktiv är det nu förbjudet för barn under åtta att blåsa upp ballonger själva, oövervakade. Dessutom är partytutor förbjudna för alla under 14 år. Ni vet de där med en flärp som blåses ut när man tutar! Risken finns, anser EU, att barnet sväljer tutan när det tutar.

”Vi har kommit överrens om dessa nya regler för vi vill förhindra det som är varje förälders värsta mardröm”, dvs ett barns död, säger en EU tjänsteman till Daily Telegraph.

”Man kan säga, mot direktiven, att barn har blåst upp ballonger generation efter generation, men nu är det slut på det, och det blir säkrare för dem.”

Konsumentministern, Folkpartiets Birgitta Olsson, välkomnade det nya leksaksdirektivet när det klubbades igenom i somras.

”Som konsumentminister välkomnar jag … EU:s nya tuffa leksaksdirektiv som i dag träder i kraft. Vi måste ställa högre krav på leksakers säkerhet.”

 

%d bloggare gillar detta: