Senaste nytt

Först förbjuds slöjan, sen bönen, vad kommer härnäst?

Vi noterar att det nu är förbjudet att be på Paris gator.  Förbudet är riktat mot muslimerna som bett utanför moskéer i staden. Vi läser i Expo:

Nu är det inte längre tillåtet att som religiös be på Paris gator. Inrikesminister Claude Guéant varnar för att polisen med våld kommer att stoppa muslimer och andra religiösa om de inte följer de nya reglerna, skriver the Telegraph. Claude Guéant sa även att förbudet kan komma att utvidgas till resten av Frankrike, i synnerhet städerna Nice och Marseille, där ”problemen kvarstår”…

Marine Le pen, partiledare för det högerextrema National Front, gjorde förra året en liknelse mellan bedjande muslimer och den nazistiska ockupationen av Frankrike under andra världskrigen, men utan pansarvagnar eller soldater. Hon sa att det var en ”politisk handling av fundamentalister”.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fördömde uttalandet, men bjöd senare in till debatt om islam och sekularism. Han menade att multikulturalismen har misslyckats i Frankrike. Efter debatten lovade Claude Guéant att ett landsomfattande förbud skulle aktualiseras och sa att ”gatan är till för att köras på och inte för att be”, skriver the Telegraph.

Det är ingen ände på galenskapen. Först förbjuder man burka och sen stoppar man bön på offentlig plats. Vad blir nästa steg? Att förbjuda moskéer?

Jag skulle vilja besöka kyrkan Sacré Cœur i Paris igen. Inte bara för att den är vacker, utan även för att jag minns att katolska pilgrimer gick uppför trappan och bad. Dessutom brukar man ofta ha gudstjänster utanför kyrkan, vilket syns på bilden.

Jag undrar om Paris polis kommer att slå till mot de gamla katolska gummorna med samma järnhårda händer som de lovat att slå till mot muslimska troende.

 • Anders Nilsson

  Alltså, är du på allvar? Vi bor i EUROPA, vi är KRISTNA — varför ska vi ha JALLATJALLA och arslen i vädret fulla gatorna så ingen kan gå fritt? Du kan ju inte vara riktigt klok… Vilka examina har du egentligen?

  • Per Pettersson

   Vi bor i Europa, ja. Jag är dock inte kristen, jag är ateist, och tycker att kristendom, islam, judendom och alla andra religioner ska behandlas på precis samma sätt, helst på ett sätt som gör att jag inte behöver delta i religiösa aktiviteter om jag inte absolut vill. Dessutom finns det länder i Europa som har muslimsk majoritet sedan flera århundraden.

   Dessutom undrar jag vilket problem man försöker lösa. Ett potentiellt problem att alla religiösa människor plötsligt skulle få för sig att börja be på gatorna istället för i moskéer, kyrkor eller synagogor? Det blir bara ett problem om man förbjuder kyrkor, synagogor och moskéer, så troende inte har någonstans att ta vägen. Precis som burkaförbuden på allmän plats, som någon räknade ut drabbade ungefär fem personer i hela landet (om det nu var i Nederländerna specifikt) är det lagar som bara är till för att skicka signaler, inte för att lösa faktiska problem. Knasigt, med andra ord.

  • Det ÄR tillåtet nu med bön i det offentliga rummet. Vad som diskuteras här är huruvida det ska BLI förbjudet i Frankrike. Den allra viktigaste frågan är nu – på vilket sätt är det ett problem för samhället att det ÄR tillåtet i dagsläget? Brukar dina dagliga förflyttningar i trafiken hindras av grupper som ber böner? Är detta verkligen ett problem?

   VARFÖR vill man förbjuda detta, om inte för att inskränka människors frihet att ge uttryck för sin egen innersta önskan?

 • Daniel

  Själv undrar jag när den första pridefestivalen startar i ett muslimskt land. Hoppas jag hinner se det innan jag blir för gammal (är 34 nu…)

  • Per Pettersson

   Pride firas i Turkiet sedan 2003. Du var med andra ord 26 när det hände första gången.

   • Daniel

    Ursäkta. Skulle ha klargjort: ett muslimskt land som inte grundar sig på sekulär lagstiftning (som man väl ändå kan kalla kemalismen för).

    • Per Pettersson

     Teokratier bör bekämpas oavsett vilken religion de bekänner sig till. Ett strikt fundamentalistiskt kristet land skulle antagligen inte vara speciellt tillåtande gentemot pride-firande heller.

     Med andra ord handlar det om att hålla religion utanför lagstiftningen. Varken mer eller mindre.

    • Daniel

     Precis. Turkiet är ett av få länder med muslimsk majoritet som tillämpar en sekulär lagstiftning (trots påtryckningar från intressegrupper).

  • Vilka länder som har Pride-festival är en helt annan fråga som på intet sätt har med denna tråd att göra. Försök inte komma undan frågeställningen. På vilket sätt är det ett problem idag att det är tillåtet att förrätta bön var man vill i det offentliga rummet?

   • Daniel

    På vilket sätt är det ett problem ifall två individer vill idka älskog i det offentliga rummet?

 • Vilken intressant tolkning av frihet du gör, att det skall innebära en rätt att få tvinga sin egen tro på andra mer kritiskt tänkande medborgare genom att blockera gatorna tillsammans med sitt muslimska brödraskap. Tycker du ska starta en ofrihetssmedja istället. Kanske Saudiarabien ställer upp med gratis webhosting. Eller nya moderaterna?

  • Per Pettersson

   Jag tycker det är galet att ens förbjuda något som inte över huvud taget kan vara ett problem.

   Men för att anta att det nu är ett problem att man påtvingar andra sin religion genom att utöva den synligt, anser jag att vi måste behandla alla religioner likadant. Förbud mot böneutrop bör i konsekvensens namn följas av förbud mot kyrkklockor. Förbud mot slöja bör följas av förbud mot att bära präst-, munk- eller nunnekläder på allmän plats. Och så vidare. Jag som ateist vill inte bli påprackad någon religion, oavsett smak på den.

  • Det är redan förbjudet att blockera gatorna, och jag kan inte se att det är ett förekommande problem idag, trots att det ÄR tillåtet med bön i det offentliga rummet. Har du några riktiga argument, eller vill du bara slänga lite bajs om kring dig för att du är frustrerad, eller?

 • Stefan

  Alltså:
  1. H e l t ä c k a n d e slöja har förbjudits på offentliga platser. Inte slöjor generellt.
  2. Bön på a l l m ä n plats har förbjudits, av hänsyn till icke-muslimer och framkomlighet.
  Dina utgångspunkter är missvisande.

  Man måste kunna införa förbud, utan att alltid dra till med extrema och hypotetiska följder.
  Med dit resonemang skulle förbud mot pedofili i förlängningen leda till förbud mot utomäktenskapligt sex.

  • Per Pettersson

   Finns det allvarliga framkomlighetsproblem på grund av bön på gatorna? Eller över huvud taget minsta framkomlighetsproblem?

  • På exakt samma sätt försvarades de stegvisa inskränkningarna i judarnas frihet på 1930-talet. Det fanns alltid en hel rad med duktiga idioter som kunde lägga fram till synes rationella argument för varför det var bra med förbud mot viss handel för judar, ghetton, påsydda trianglar på kläder, arbetsläger m.m. Böneförbud eller lagstadgad dresscode – ingen större skillnad.

 • Jag tycker möjligheten att kunna röra sig fritt på gatorna är en större frihet än friheten för muslimer att ockupera hela gator. Vi sekulära måste i religionsfrihetens namn få slippa att bli påprackade offentliga böner. Det är stötande. Religionen är privat. Kvinnorna får inte vara med och be på gatorna. De ber hemma. Då kan deras gubbar också göra det och hålla sin religion privat istället för att demonstrera den på gator och torg, ett slags religiös ockupation. Fram för sekularismen!

  • Per Pettersson

   Har du någonsin blivit hindrad att komma fram på grund av att någon ber på gatan? Jag bor i ett område där det antagligen är en majoritet muslimer. Jag har aldrig sett någon be på en enda gata eller ens be utomhus alls. Jag undrar var det här ens kan vara ett problem?

  • Friheten för muslimer att ockupera hela gator finns redan. Och när såg du en sådan folksamling senast?

 • Vad jag tycker är mest fantastiskt, och helt ofattbart, är att det här finns en hel drös personer som uppenbarligen tycker att denna fullkomligt förryckta, totalfascistiska och antidemokratiska lag är BRA.

  Jag fattar inte hur ni tänker.

  Rent konkret – om denna lag skulle införas i Sverige kan jag och mina vänner enligt denna lag inte ha ett litet böndemöte i en park, vi skulle vara tvungna att sluta förrätta våra årliga blot vid Uppsala högar (eftersom det är en offentlig plats), och vi skulle inte kunna ha en shamanistisk ceremini i hörnet av en park.

  Att ha lagstadgad dresscode, eller förbud mot att säga vissa ord, förbud mot att bära vissa symboler, eller att stå på ett visst sätt, är inte demokrati. Det är diktatur och maktmissbruk av synnerligen bisarr art.

  Jag får synnerligen starka impulser att ta med mig ett gäng nordiska hedningar och hålla ett stort antal Lag Om och blotceremonier lite här och där i Paris. Tuilerierna, vad sägs?

  Vad är det för jävla frihet?

  • Daniel

   Jag ser gärna att du tar lite nordiska hedningar och håller blot i Paris eller på offentlig plats i Sverige.

   • Det brukar vi göra. Jag startade Sveriges Asatrosamfunds årliga påskblot vid Uppsala Högar år 2000, och de arrangeras fortfarande varje år. Med en sådan lag som den som beskrivs i artikeln skulle detta bli förbjudet.

 • Menar du Jerlerup på fullaste allvar att du ifrågasätter detta med Higab o Nicab som du inte har en aning om vem du möter och du vet inte vad för sorts galning som gömmer sig bakom den slöjan som du kallar det, det kan ju lika gärna vara en ABB med en k-pist.

  Det är ett allvarligt hot mot alla andra som bor och uppehåller sig vid Paris gator, detta måste en med din utbildning begripa(olyckor-brand-bomber) hur har du tänkt dig att ett utryckningsfordon ska kunna fram här?

  Du som står där uppe på dit höga podiet och blickar ner på folket, anser du att du är förmer än andra,?Det tycker inte jag utan alla är vi ju guds barn och borde inte dina uttalanden om gummor och annat larv även förbjudas. Eller vad säger gud om detta??? Det är inget fel alls med ett logiskt tänkande och att slå ihop koranen eller bibeln för en stund. Försök!

  • Tomtar och troll, dumskallar och förvirrade idioter, amsagor och fabler.

   När hände det senast på Paris gator att en burqaklädd kvinna halade fram en Kalashnikov?
   Hur kan ett klädesplagg hindra utryckningsfordon från att komma fram i trafiken?
   Är du så dum som du verkar, eller gör du bara en bisarr parodi, en satirisk poäng?

   Och om du tycker att det är O.K. att förbjuda slöja, borde vi inte i konsekvensens namn förbjuda skägg, solglasögon, bredbrättade hattar, handskar, höga kragar, polisonger, stort hår? Clownnäsor och smink?

  • Per Pettersson

   Glöm inte förbud mot palestinasjalar som täcker ansiktet, trenchcoats, stora dunjackor och annat man kan gömma saker under eller bakom.

 • Välskrivet Torbjörn, och viktigt att du uppmärksammar nyheten i detta forum. En del kommentarers åsikter visar att fransmännen inte är unika utan bara politiskt tydliga. För mig är problemet inte bara att det finns folk som bejakar sånt utan även det att de inte förstår de som saken drabbar. Fickornas politik funkar för såväl monetära som sociala fickor.

%d bloggare gillar detta: