Senaste nytt

”Förbud förstör land och folk”!

Nyligen fick vi veta att regeringen satsar 50 miljoner kronor under fyra års tid på en kampanj mot cannabis. ”Regeringen ska tydligt signalera att cannabis är förbjudet att använda för att det kan skada människor”, förklarade ministern Maria Larsson (Kd) denna satsning.

"Förbud förstör land och folk" - Affisch från den svenska omröstningen om alkoholförbud på 1920-talet.

Att förbudet skadar, och kanske mer än användningen av narkotika diskuteras inte så mycket i Sverige än. Men det kanske vore på sin plats att syna avigsidorna med det globala kriget mot narkotikan.

Människor dör i kriget mot narkotikan över hela världen.

Värst är det i Mexiko där kriget mot marijuana och kokain skördar många offer. I december 2006 inleddes detta krig mot narkotikan.  Under 2007 dog 4300, 2008 dog 5400, 2009 dog 9600 och 2010 hela 15.000. Ca 7000 har dött i kriget hittills i år.

Kriget mot narkotikan skördar tusentals offer per år i USA också. Dessutom är USA:s fängelsesystem överfullt på grund av kriget. Ca 55% % av de som sitter i fängelse i USA sitter där på grund av narkotikabrott. 83% av dessa 55% sitter inne på grund av INNEHAV av narkotika. Detta inkluderar inte alla brott som indirekt hänger ihop med narkotikan. Dessa brott kan man ju kika på också. Enligt källor har 20% av de som sitter fängslade i USA just nu dömts för brott de gjort för att få pengar till narkotika. 20%!!!

Detta gör att allt fler nu vill stoppa kriget mot narkotikan, och avkriminalisera innehavet, som Portugal redan gjort. Organisationen Avaaz,och f.d. makthavare, bl.a  FNs före detta generalsekreterare Kofi Annan, presenterade tidigare i år en rapport om kriget mot narkotikan. I den slår man fast att kriget har misslyckats. Rapporten föreslår att man legaliserar vissa droger och behandling istället för kriminalisering av missbrukare.

Frågan är hur många offer den svenska kampen mot narkotika för med sig. Vem i regeringskvarteren vågar göra en enkel cost-benefit analys där man väger förbudets fördelar mot dess nackdelar globalt sett.

Förbud förstör land och folk, hette det på 20-talet när man ville förbjuda spriten i Sverige. Jag kan inte annat än att hålla med!

%d bloggare gillar detta: