Senaste nytt

Dödsstraff får USA att likna tredje världen

Man behöver inte undersöka saken särskilt noga, man upptäcker snabbt vilket hyckleri som pågår i USA. Teapartyaktivister och republikaner talar varmt om dödsstraffet. Samtidigt klagar de på att Obama håller på att förvandla landet till ett u-land. Ironiskt nog finns det redan ett antal likheter mellan USA och länder i tredje världen, och det är dessa likheter människorna på högerkanten älskar.

Det är fem länder som står för nästan 90% av avrättningarna i världen. Kina, Iran, Pakistan, Saudi Arabien och USA. När det handlar om ekonomi och höjt skuldtak hotar republikaner med kinesisk invasion. Men när det handlar om att avrätta människor har de inget emot att sitta i samma ringhörna som de värsta bödlarna i världen. Bara de senaste 35 åren har 1269 människor avrättats i USA, ytterligare 3251 sitter i fängelse i väntan på dödsstraff.

I natt avrättades amerikanen Troy Davis med dödlig injektion. Han var dömd för att ha skjutit polismannen Mark Macphail till döds 1989.

Det finns mängder av skäl till att tvivla på huruvida Davis faktiskt är skyldig eller inte. Det är vad de flesta medier skriver om. 7 av 9 vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål, vissa har till och med berättat att de blev pressade av polisen att peka ut Davis som skyldig. Detta väger väldigt tungt i Davis fördel då de enda bevis som fanns var vittnesmålen. Inget mordvapen har hittats. Inga fysiska bevis pekar åt Davis håll. Att på så svaga grunder döma någon till döden är oförståeligt. Det finns ingen logik i det beslutet över huvud taget.

Macphails familj har sagt i intervjuer att de bara ville få avrättningen avklarad. Den har skjutits upp fyra gånger och de ville få det överstökat så att de kunde gå vidare med sina liv. Jag kan förstå den känslan, men vill de inte vara 100% säkra på att de avrättar rätt person? Med tanke på bristen på bevis så finns det en enorm risk att den som faktiskt är skyldig går fri. Det verkar som att de bara vill att någon ska dö, vem som helst, så att de kan låtsas som att rättvisa har skipats.

Att döda någon är något av det värsta man kan göra mot en enskild person. Ingen tycker synd om en mördare som sitter i fängelse. Det jag inte kan begripa är varför amerikanerna som förespråkar dödsstraffet vill sjunka till samma värdelösa nivå som den de avrättar. Jag skulle aldrig stjäla från någon som stulit från mig, jag skulle aldrig slå tillbaka om någon slog mig, jag skulle aldrig döda någon som dödat en nära vän. Inte för att jag inte skulle känna ilska och hat mot den som gör illa mig, utan för att jag är bättre än den personen.

Fråga de amerikaner som förespråkar dödsstraffet om de tror på Jesus, en förkrossande majoritet kommer svara ja. Läs sedan Matt 5:39 för dem: ”Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.”

Jag tror inte på Jesus, men den som hittade på berättelsen om honom hade fan i mig en hel del vettigt att säga.

 • Personligen har jag lite ambivalenta känslor om dödsstraff. Nu har jag ingen aning om detta fall, förutom det som basuneras ut i tidningarna (av erfarenhet håller jag mig skeptisk till det jag tar del av i media) men man kan ju tycka att som anhörig borde man vilja veta till 100% att det är rätt person som tar straffet. Så som det i media har beskrivits så finns det ju skäl att tvivla på domen. Om det nu skulle visa sig att den avrättade var oskyldig och den riktiga mördaren kanske mördat fler efter. Då skulle iaf jag som anhörig känna mig medskyldig till de efterföljande brotten.

  • Markus Kylberg

   Jag tycker inte det behöver handla om skyldig/oskyldig. Fine, låt oss säga att han är skyldig och det är 100% säkert. Varför ska han avrättas? Bara för att det är staten som dödar någon betyder det inte att det fortfarande är mord från deras sida. Dödsstraff är helt orimligt oavsett omständigheterna.

   • Kanske tolkar jag dig fel, men du anser alltså att döden är det värsta som finns?

    • Markus Kylberg

     Vet inte hur du kommer till den slutsatsen.

 • Fredrik

  Man kan ju inte rätta till det, om fel person avrättas… en ståndpunkt som jag har för mig fick Björn Söder att backa från att kräva dödsstraff i Sverige.

  Den intressanta frågan är: har någon oskyldig avrättats i USA?

  Sättet de gör det på är också perverst: elektriska stolar, gaskammare, giftinjektioner… inför en liten publik i en teater. Det är för fan inget civiliserat samhälle. Jag skulle rekommendera alla som har en åsikt i den här frågan att se Clint Eastwoods film ”True Crime” från 1999. Delar ligger ute på youtube. Påminner väldigt mycket om just det här fallet.

  Faktiskt är perversionen betydligt mindre i andra former som halshuggning, hängning eller arkebusering/nackskott. Jag menar, om man nu måste göra det kan man göra det på ett sätt som inte sammanfaller med en sjuk, sadistisk mördares nivå, som dessutom i många fall anser sig vara en god kristen. Nä, jag dömer ut USA som ett jävla skitland, och skulle aldrig sätta min fot där med tanke på deras system. På ett sätt synd, eftersom det säkert bor en stor del anständiga människor där också.

%d bloggare gillar detta: