Senaste nytt

Anton Nordenfur: Regeringen avskaffar muntliga avtal – förhoppningsvis

Bilden är CC BY-ND Jason Saul.

Regeringen presenterar nu ett ”skriftlighetskrav” för telefonförsäljare, som kräver att kunden accepterar ett erbjudande skriftligt efter samtalet, istället för att bara slänga in ett ”ja” mitt i säljarens imponerande tungotal. Det sätter alltså större press för telefonförsäljares ärlighet och tydlighet, men begränsar också den muntliga avtalsrätten.

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S), konsumentminister Per Bolund (MP) med flera poängterar i Dagens Samhälle hur avskydda telefonförsäljare är och hur många som anser sig ha blivit lurade. Jag har själv inte blivit lurad på länge, men är å andra sidan väldigt hård mot dåliga säljare, som jag skrev om i en tidigare krönika.

Jag älskar avtalsrätt – det krävs i en fri marknad, och den behöver vara mycket starkare än den är idag. Jag blir därför lite splittrad av sådana här reformer även om ändamålet är gott – för är det inte i praktiken en kraftig begränsning av rätten till muntliga avtal?

Frågan är om muntliga avtal inte är ännu en av de där sakerna vi kommer se tillbaka på och inte fatta hur vi en gång i tiden accepterade. För hur kan en domstol någonsin komma fram till vad jag och en kompis kom överens om för hyra, när ord står mot ord? Och i vilka situationer är det på något vis begränsande att kräva att avtalet skrevs ned?

Det skrivna språket har funnits i några tusen år nu och har visat sig ganska jävla effektivt. Muntliga samtal har sin funktion, men när det gäller tydlighet och klarspråk som ska vara så objektivt som möjligt, då är det skrivna språket betydligt mer effektivt. Idag går alla potentiella parter dessutom ständigt runt med ett verktyg för att båda läsa, skriva på och spara avtal, oavsett var den andra parten är. Med signeringsverktyg som BankID, kryptoidentifiering och smarta kontrakt i blockkedjan är det dessutom många gånger säkrare än påskrivna papper, som vem som helst kan fejka.

Kanske är det dags att helt enkelt säga hejdå till eran då vi accepterade muntliga kontrakt, och låta konceptet gå samma väg som tusentals andra primitiva system. Regeringens skriftlighetskrav kan vara ett mycket bra steg på vägen dit.


Veckans plus: När kryptoekonomin nu genomgår en massiv korrektion (eller krasch, beroende på hur du ser det) är det många som får en chans att lära sig lite ”investering 101”, speciellt den främsta regeln av alla: investera inte pengar du inte har råd att förlora.

Veckans minus: Tyvärr får många lära sig detta på ett otroligt jobbigt sätt, och för en del är det här sista gången de fick chansen att investera i något över huvud taget.

Anton Nordenfur är en partipolitiskt obunden, frihetlig debattör som bland annat suttit som Piratpartiets partisekretare och kandiderat i riksdagsvalet 2014.

Hen engagerar sig bland annat i ny teknik, innovation, kryptoekonomi och narkotikafrågor, bor i ett kollektiv i södra Stockholm och arbetar för en ungdomsförening inom handikappsrörelsen.

%d bloggare gillar detta: