Senaste nytt

Kryptoekonomin faller 35% på ett dygn, men börjar återhämta sig

Efter en extremt stark höst och vinter drabbades alla större kryptovalutor av massiva förluster under fredagen. På bara ett dygn föll kryptoekonomins sammanlagda börsvärde med 35% till USD $423 miljarder innan det började återhämta sig under fredagseftermiddagen.

Totala kryptoekonomin föll under fredagen med 35% innan det började återhämta sig. Fredag kväll låg värdet strax under $500 miljarder. Källa: CoinMarketCap.com

Raset drabbade i stort sett varenda kryptovaluta, lett av bitcoin (BTC) som landade under $12 000 – nästan hälften av rekordnivåerna runt $20 000 som nåddes i söndags. Den näst största valutan ether (ETH) föll till $550 från att under torsdagen ha legat på $880. Bitcoin-forken Bitcoin Cash (BCH) som lanserades under hösten och som i torsdags var uppe i all time high $4 000 föll över 50% och landade under $2 000.

Bara ett fåtal valutor klarade sig undan ett fall om minst 30%, och då var det främst mindre kända coins som Agoras Tokens och SuperNET som istället steg kraftigt.

Bitcoin föll under fredagen under $12 000 efter att handlats för $20 000 i söndags. Källa: CoinMarketCap.com

Det är värt att notera att fallet kommer efter nya all time highs inom de flesta större kryptovalutorna, och att denna nedgång knappt märks i jämförelse med den kraftiga ökning vi fick under 2017. Efter en påbörjad återhämtning låg det sammanlagda börsvärdet strax under $500 miljarder på fredagkvällen, efter att ha börjat januari 2017 runt $17 miljarder. Bitcoin, som visat sig vara en bra måttstock på hela kryptoekonomin, ligger på fredagskvällen runt $13 000 efter att ha börjat året under $1 000.

Den stora frågan är såklart om fallet kommer att fortsätta, och den som säger sig ha ett säkert svar på det antingen ljuger eller överskattar sin egen förmåga kraftigt. Väldigt förenklat får vi nu se om ett så stort fall skrämmer bort investerar och får många att sälja av i ren panik, eller om vi tvärtom stöter på många nya investerare som passar på när kursen är låg.

Det bör dock framför allt noteras att bitcoin och andra valutor fallit mycket djupare förut men lyckats återhämta sig – Fortune har en bra sammanställning av de största rasen sedan bitcoin introducerades 2009.

Disclaimer 1: Jag har tidigare varit anställd av exchangen bt.cx, och har många vänner som arbetar där. Jag får inget av dem för att skriva om dem eller kryptoekonomi, men det är bra att känna till.

Disclaimer 2: Det är bara du som ansvarar för vad du investerar i, köper eller tror på. Lita inte på mig, jag är bara en amatör som tycker teknik och finans är intressant, och delar med mig av nyheter och åsikter.

Anton Nordenfur är en partipolitiskt obunden, frihetlig debattör som bland annat suttit som Piratpartiets partisekretare och kandiderat i riksdagsvalet 2014.

Hen engagerar sig bland annat i ny teknik, innovation, kryptoekonomi och narkotikafrågor, bor i ett kollektiv i södra Stockholm och arbetar för en ungdomsförening inom handikappsrörelsen.

%d bloggare gillar detta: