Senaste nytt

Tyskland först i Europa med tredje juridiskt kön

Privat

Den tyska författningsdomstolen har nu beslutat att förbundsdagen från och med slutet av 2018 måste tillåta registrering av ett tredje juridiskt kön, enligt tyska TT. Tyskland tar efter Australien, Indien, Nya Zeeland och Nepal.

Det här blir därmed det första erkännandet av intersexuella personer i Europa – det vill säga personer som föds med oklar biologisk könstillhörighet som följd av atypiska hormoner, könskörtlar eller könsorgan. I ett försök att upprätthålla ett binärt synsätt på kön har intersexuella länge felbehandlats allvarligt, bland annat genom att helt i onödan könskorrigeras eller könsstympas vid spädbarnsålder, och erkännanden som detta har nu en chans att vända den mörka trenden.

Under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har det blivit allt mer tydligt inom vetenskapen att kön är ett spektrum snarare än ett binärt system, med massiva variationer utöver bara ”man” och ”kvinna”. Detta gäller dels intersexuella personer, där man kan se tydliga biologiska tecken, men är också mycket mer komplext och innefattar en lång rad människor där det helt enkelt inte finns ett objektivt mått för deras könstillhörighet, och där begreppet alltmer förlorar ett syfte.

Ur ett frihetligt perspektiv torde frågan vara ganska tydlig. Att inte stifta lagar eller regler utan ett syfte är en viktig liberal princip, och att över huvud taget ha juridiska kön tjänar inte längre de syften de byggdes för. Uppdelningen är en kvarleva från en tid då män och kvinnor levde under olika lagar och hade olika rättigheter i samhället, och då inga andra över huvud taget erkändes.

Att införa ett tredje juridiskt kön för intersexuella är ett steg på vägen, även om det i grunden är onödigt att över huvud taget ha juridiska kön på 2010-talet.

Anton Nordenfur är en partipolitiskt obunden, frihetlig debattör som bland annat suttit som Piratpartiets partisekretare och kandiderat i riksdagsvalet 2014.

Hen engagerar sig bland annat i ny teknik, innovation, kryptoekonomi och narkotikafrågor, bor i ett kollektiv i södra Stockholm och arbetar för en ungdomsförening inom handikappsrörelsen.

%d bloggare gillar detta: