Senaste nytt

Bokrecension av ”Hatad”: En bok för demokratins och frihetens försvar

Hälsingetidningar

Demokratin behöver sina fria medier lika mycket som fria medier behöver demokratin. Den näthatiska och anti-demokratiska utvecklingen i samhället sedan flera år tillbaka har även försämrat den mediala situationen i Sverige. När journalister hotas och attackeras verbalt eller fysiskt så mår inte demokratin bra. Om sådan negativ utveckling och om vikten att försvara demokratin skriver Hela Hälsingland skribenten Lilian Sjölund i sin bok ”Hatad”.

Sjölunds bok är i första hand en personlig berättelse om det rådande mediala och politiska klimatet i vårt samhälle. Det är också en berättelse om Sjölunds erfarenheter och uppväxten under industrisamhällets och folkhemmets tid. Drivkraften hos journalister, som i Sjölunds fall, finns ofta i att man brinner för samhällets tillstånd utifrån egna negativa upplevelser och erfarenheter. Hennes bok handlar om att det är viktigt för ett demokratiskt samhälle att det finns fler individer med friheten att skriva om olika problem som samhället måste hantera och lösa.

I Sjölunds fall har situationen med migrationskrisens påverkan på Sverige sedan 2015 varit svår. När hon exempelvis skrev artikeln ”Utan invandring dör Hälsingland” möttes hon av flertal hatiska, konspiratoriska och cyniska kommenterar. Sådant beteende förekommer enligt hennes arbetslivserfarenheter framför allt hos ”vanliga människor” som Björn, Peter, Åke, Nils eller Martin. Boken tar upp att sådant beteende leder till att journalister påverkas negativt och känner sig hotade. En del, som Sjölunds kollega Karin Jonsson, tappade lusten att skriva och tog ledigt från jobbet på grund av alla trakasserier. Andra som Sjölund själv upplevde att hon fick vara mer försiktig med sina vanor, till exempel genom att inte svara på telefonen om det står ”Ingen uppringnings ID”.

Sjölunds bok är också en dagbok om kvinnohat. Boken tar upp att det är just kvinnor som är journalister som drabbas mer och hårdare än männen. Negativa och hatiska kommenterar om invandring som riktas mot kvinnliga journalister blandas med åsikter om att svenska kvinnor sviker sitt land, nation. Sjölund skriver exempelvis om kommentarer mot henne om att hon borde ställas inför ”folkdomstol” eller utsättas för våldtäkt. Samtidigt, som Sjölund menar, finns även problemet med att andra skribenter eller journalister på de så kallade ”alternativa medierna” inte agerar emot, eller även stödjer, sådant hotfullt och kränkande beteende.

På flera sätt är ”Hatad” en påminnelse om att demokratin inte får tas för given. Fler rädda och skrämda journalister innebär en mer rädd och skrämd demokrati. När aktörer som NMR, medlemmar i SD eller så kallade ”sverigevänner” agerar anti-demokratiskt behöver demokratin och vårt samhälle fler försvarare, fler modiga och drivna journalister som Sjölund.

%d bloggare gillar detta: