Senaste nytt

Anton Nordenfur: Nätneutralitet är mer än en nördfråga

Privat

Jag ska vara ärlig. När jag började engagera mig politiskt var nätneutralitet verkligen en av de frågor som jag inte riktigt fattade grejen med, och det skäms jag rätt rejält för.

Det är ju lite av en nördfråga, tänkte jag. Jag fattade att den massövervakning som introducerades på nätet med bland annat FRA-lagen var farlig. Jag fattade att jakten på fildelare var negativ både för fildelare och lagliga internetanvändare. Men det var väl de enda stora nätfrågorna, eller hur?

Kort sammanfattat är nätneutralitet principen att all datatrafik ska behandlas lika. Ingen källa – Facebook, Spotify, Google, YouTube och så vidare – ska levereras i snabbare eller långsammare hastighet än annan, ingen ska kosta mer eller mindre att ta till sig, och ingen ska göras otillgänglig från kunden. Internet ska klassas som en grundläggande infrastruktur där all data behandlas lika, helt enkelt.

Det är dels en fråga om konkurrens – om Facebook inleder ett samarbete med Bredbandsbolaget som gör att deras sida laddar betydligt snabbare än andra sidor blir det mycket svårare för en ny konkurrent att utmana dem. Liknande hur ett statligt subventionerat företag får enorma fördelar mot utmanande, nya företag utan samma subventioner.

Sådana konkurrensfördelar hotar vårt marknadsekonomiska system, men ett än större problem rör det fria spridandet av information. Utan nätneutralitet kan både företag och stat kontrollera vad du gör på nätet. Uppkopplingen till sidor med regimkritik kan saktas ned eller stängas ned helt. Bloggar som stödjer nätleverantörens konkurrenter kan göras svårare att nå, och kunden luras att bara se positiva recensioner.

Bildkälla: https://imgur.com/a/fajxu

Bildtext: Portugisiska mobiloperatören MEO låter sina användare köpa olika paket med tillgång till olika sidor.

Nätneutralitet är betydligt viktigare än de flesta tycks förstå, och det är dags att börja ta frågan på allvar. Detta gäller speciellt när det nu börjat dyka upp flera faktiska exempel på det som tidigare var en dystopisk mardröm. Det här är inte längre teori.

I USA har FCCs direktör Ajit Pai mer eller mindre förklarat krig mot det öppna nätet, och vill riva upp de lagar som stiftades under Obama. I Portugal har mobiloperatören MEO börjat ta extra betalt för paket med sidor och tjänster – ett för socialt, ett för video, ett för molntjänster, och så vidare. I Sverige erbjuder mobiloperatören 3 gratis surf på vissa musiktjänster och Telia erbjuder det till en fast månadskostnad.

Nätneutraliteten är ett växande problem som – utan överdrift – kan förstöra det internet vi kommit att lära känna och älska. Det är dags för frihetliga liberaler att förstå det, både efter hur det påverkar mänskliga rättigheter men även, för de som prioriterar det, hur det påverkar marknadsekonomin och konkurrenskraften.


Veckans plus: Shpongle har släppt sitt nya album Codex VI, och det är ganska otroligt. Oavsett om du gillar den typen av musik, ge den ett försök!

Veckans minus: Kevin Spacey valde att komma ut som homosexuell i samband med anklagelser om övergrepp mot en fjortonårig, och stärker därmed de fördomar som gayvärlden så länge arbetat för att komma ifrån. Läs mer i Washington Post.

Anton Nordenfur är en partipolitiskt obunden, frihetlig debattör som bland annat suttit som Piratpartiets partisekretare och kandiderat i riksdagsvalet 2014.

Hen engagerar sig bland annat i ny teknik, innovation, kryptoekonomi och narkotikafrågor, bor i ett kollektiv i södra Stockholm och arbetar för en ungdomsförening inom handikappsrörelsen.

%d bloggare gillar detta: