Senaste nytt

David ska ju vinna över Goliat, så har det alltid varit– i alla fall tills idag

 
Att Birgitta Ohlsson inte längre kandiderar till partiledare för Liberalerna och ska lämna politiken efter 2018  är sorgligt på många plan. Sorgligt att Birgitta inte blir partiledare för L, sorgligt att hon inte fortsätter som politiker. Men framförallt sorgligt att L kommer att fortsätta stampa kring 4-6% i opinionen och slutligen även i valresultaten under minst ett decennium, läs tre val.
Centerpartiet kommer att kapitalisera på dagens nyhet och flytta fram sina positioner ytterligare. Annie Lööf är ingen Ohlsson och Centern kommer inte bli det parti som de flesta birgittafantaster eftersöker. Partiet har en helt annan hållning till liberalismen. Man är ett decentralistiskt parti. Smaka bara på deras slogan Närodlad politik och tänk på hur det går ihop med internationalism, radikalism och individualism. Går väldigt illa om du frågar mig.
 
Ja. Jan Björklund vann idag men jag tror inte att han kommer vara partiledare länge till!
Av den enkla anledningen att han:
1. Inte har levererat
2. Kommer inte leverera
3. Birgittafolket finns fortfarande kvar i partiet och ska de fortsätta och leverera efter 2018 så måste Jan bort om de ska förväntas att leverera

Bara för att man byter ledare så betyder det inte att man fixar problemet

Men det är inte Jan Björklund som är problemet. L:s problem är institutionell och brist på insikt om att mycket av den politik man för är ej liberal.
 
Problemet med Liberalerna är att många medlemmar och partifunktionärer anser sig vid alla lägen vara liberaler, läs socialliberaler, även när man inte är det. Men även också att många är så tillgivna partiledaren även när hen gör avsteg ifrån interndemokratiskt tagna beslut vid landsmöten eller när Partistyrelsen sammanträtt. Partiprogram och den ideologiska ryggraden går alltid att böja för dessa människor.
 
Så nästa partiledare kommer att vara lika socialliberal som den förre. För så kommer hen att beteckna sig och medlemmarna kommer att godta det för de är ju socialliberaler. Och det kommer inte spela någon roll om man försöker argumentera emot. Självkritik och reflektion är inte deras starka sida, vilket förnyelsearbetet som partiet gjort visat på. Det man har förnyat är sakpolitik, inte hur man förehåller sig till sin ideologi för den är och har alltid varit rätt även om andra liberaler hellre väljer andra partier än det parti som kallar sig Liberalerna!
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: