Senaste nytt

Sverige behöver m och m behöver Odenberg

070413-D-9880W-004 Secretary of Defense Robert M. Gates (right) escorts Swedish Minister of Defense Mikael Odenberg (left) through an honor cordon and into the Pentagon on April 13, 2007. DoD photo by R. D. Ward.

Jag är inte Moderat. Jag kommer aldrig vara moderat! Men är det ett parti som behövs mer än andra bortsett ifrån Liberalerna som jag är medlem i så är det Moderaterna. Det är ett stabilt och trovärdigt motståndarparti till det jag tror på nämligen progressiv liberalism.

Därför är den förre försvarsminister Mikael Odenbergs kandidatur som partiledare för Moderaterna ett välkommet besked. På sin facebooksida tillkännager Odenberg sin kandidatur till den moderata valberedningen med följande ord:

Det sägs att syntesen mellan liberalism och konservatism nu har nått vägs ände. Jag delar inte den uppfattningen.

Moderaterna måste fortsätta att vara Sveriges frihetsparti. Vi ska slåss för att vidga människors makt och möjligheter att själva forma sin framtid. Vi ska bejaka öppenhet och tolerans.

Jag ser inte motsättningen mellan att bejaka öppenhet och förneka en naiv migrationspolitik. Det är självklart att vi måste få kontroll på migrationen och att vi behöver ha en reglerad invandring. Men Moderaternas övergripande politiska mål kan aldrig vara att bygga murar mot omvärlden.

Jag ser inte motsättningen mellan att i sann kristlig medkänsla hjälpa människor i nöd och samtidigt sparka ut dem som begår brott eller inte är beredda att acceptera de grundläggande etiska och moraliska värderingar som det svenska samhället bygger på. När jag möter andra kulturer tar jag seden dit jag kommer. Den som vill stanna i Sverige, och i synnerhet bli medborgare här, måste göra detsamma.

Jag ser inte motsättningen mellan att tro på EU och internationellt samarbete och samtidigt älska fosterlandet och få gåshud när nationalsången sjungs.

Jag ser inte motsättningen mellan att hylla vår religionsfrihet men självklart sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och välsignas av prästen i kyrkan på skolavslutningen.

Som Odenberg skriver förenar Moderaterna Liberalism med Konservatism. Man kan lita på Moderaterna att när de får makten inte kommer agera reaktionärt och söndra det som är vunnet och stabilt. Partiet är inte progressivt, de härrör ifrån Edmund Burkes tankegods.

Sverigedemokraterna som aspirerar på att ta moderaternas plats är inte ett trovärdigt motståndarparti. Det de vill är först och främst skapa kaos och ur kaoset bygga nytt men också sträva bakåt. Liberaldemokrati, rättsstat och maktdelning är inga honnörsord hos Sverigedemokraterna. Man blickar åt Polen, Ryssland och Ungern. Totalitära länder som leds av politiker som är bakåtsträvare och vurmar för tiden då deras länder motarbetade pluralism och individualism. Detta är något som en Burkean eller en moderat inte skulle eller bör skriva under på. Medan socialdemokratisk utrikespolitik utgick ifrån tredje världen utanför Europa slogs moderater för ett fritt Östeuropa som låg bakom järnridån.

Så varför Odenberg? Varför inte Hanif Bali?

Problemet med Moderaterna är att man har varit för lite Burke och för mycket taktik. Det senare funkade så länge alla var ombord, frivilligt eller ej så funkar det inte längre. Att använda sin politiska plattform för att gå igång på varje idioti som en vänstertyckare, stor som liten, yppar på twitter eller att använda språkbruk och popularisera högerextrema symboler och begrepp bara för att vara edgy och pröva vad som går för sig är inget som en riksdagsledamot bör ägna sig åt och allra minst en blivande partiledare för ett, i alla fall ett tag till, statsbärande parti!

Odenberg har alltså integritet, erfarenhet och klass. Men han har också visioner och tankegods som är djupare än vad som får plats på en rubriktext på en kvällspress löpsedel. Något som många politiker saknar. Och det är viktigare än någonsin!

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: