Senaste nytt

Johan Norberg och kritiken ifrån högern

https://www.flickr.com/photos/vampus/

Johan Norberg brukar ofta anklagas för att vara överdrivet optimistisk, en lyckoliberal som inte hänger med i nuet. Norbergs kolumner/krönikor anklagas för att gå i klichéspåret: Vår värld har aldrig varit bättre än vad den är nu; mindre våld, mindre misär och en välståndsökning för de länder som brukar kategoriseras som tredje världen länder mm.  

Om ovannämnda skrev Norberg i sin bok Progress (2016). En kortfattad sammanfattning om bokens budskap finns att läsa här. Boken och budskapet fick kritik främst ifrån högerhåll för att vara optimistisk. Kritiken mot Norberg och hans bok återaktualiserades i svensk debatt efter terrordåden den 7 april av den liberala debattören Erik Torstensson som ansåg att Norberg underspelar hotet ifrån terrorister.

Torstenssons kritik mot Norberg kom inte ur ett vakuum. Kritiken mot Norberg ifrån högerhåll har varit mer frekvent sedan slutet av andra halvan av 2000-talet. Idag tycks huvudkritiken mot Norberg enbart komma ifrån högerhåll. Kritiken verkar bygga på att liberalismen som kraft blivit impotent och därmed är det smärtfritt att gå till attack mot dess företrädare. Ett exempel på denna logik är den reformistiskt sinnade konservativa ledarskribenten Ivar Arpis kritik mot Norberg 2015:

 

Den hårda kritiken framfördes av Arpi efter att Norberg gått till kritik mot opinionsbildare som Arpi som istället för att beskriva verkligheten som den är förvränger verkligheten för att anpassa sig till en felaktig bild av verkligheten som folket anammat.

Att kritiken ifrån svensk höger blivit mer frekvent är på många sätt överraskande då det i begreppet svensk höger sedan 1980-talet varit så att liberalismen varit källan till idéproduktion. 
Och visst är det så att det inom begreppet svensk höger även inkluderar konservatismen men då konservatismen blivit allt mindre tilltalande för massorna sedan demokratins inbrott har den inte haft en framträdande roll i idéproduktion i svensk samhällsdebatt.  

Kritikernas karikatyr av Norberg (Liberalismen) påminner om karaktären Pangloss i Voltaires bok Candide som ständigt påminner sin omgivning om att han och de lever i den bästa av världar trots att de ständigt upplever katastrofer.

Och visst finns det likheter mellan Norberg och Pangloss. De bägge är optimister och försöker göra det bästa av situationen, Det finns dock en viktig skillnad: Norberg har till skillnad ifrån Pangloss fakta för sina belägg. Pangloss går på känsla likt Arpi och den konservativa högern!   
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: