Senaste nytt

Alina Koltsova: Bättre sent än aldrig, regeringen

Fotograf: Wilma Antonsson

Igår meddelade Sveriges regering att de hårt kritiserade ID-kontrollerna i den dansk-svenska gränsen i början av 2016 nu skall avskaffas. Såklart är detta ett mycket välkommet besked för vän av öppenhet, men dessa ID-kontroller borde egentligen aldrig ha införts överhuvudtaget.

År 2016 började med den kalldusch som lät avsluta år 2015. Öppenheten fick sina stryptag. Först kom flyktingstoppet, vilket var den kalldusch som 2015 fick avslutas med. Sedan infördes år 2016 ID-kontroller på gränsen mellan Sverige och Danmark. Tanken var ”bara” att stoppa flyktingar från att komma in i landet.

Dock drabbade ID-kontrollerna resenärer som pendlade mellan de två skandinaviska länderna. Arbetspendlare, studenter, folk som hade familj och släkt tvärsöver gränsen, you name it. Folk som hade Öresundsbron som en del av deras vardag.

Det har skrivits om folk som tvingats ställa om sina liv pga ID-kontrollerna, för det blev ett krångel som hette duga. Det har även uppkommit längre restider samt förseningar pga dessa ID-kontroller. Införandet av dessa kostade helt enkelt mer än de smakade.

Trots att mitt parti då var med och drev igenom detta i egenskap av regeringsparti kom vrålande ilska från det interna hållet. Det svartnade i ögonen hos många av oss MP-medlemmar. Själv var jag så arg att jag i affekt skrev en krönika här kort efter regeringens besked till allmänheten. Som vän av öppenhet förpliktigade det.

Nu skall det också nämnas att i samma veva som regeringen river ID-kontrollerna skärper de gränskontrollerna, det sistnämnda är orsaken till det förstnämnda. Det kan man såklart ha olika åsikter om. Men faktum kvarstår att den fria rörligheten de nordiska länderna emellan är oerhört viktig, och går inte att strypa.

Den fria rörligheten är signifikant för de nordiska länderna sedan passfriheten infördes här på 1950-talet. Det är just den friheten som underlättat för arbetskraft, oavsett om det varit finländare som sökt sig till Sverige, svenskar till Norge (jag var en gång ett exempel på det) eller dylikt. Det är något som stärkt oss inom många avseenden.

Det handlar inte bara om arbete heller. Låt oss ta västra Värmland som exempel. Vi som bor i den delen av Sverige har väldigt nära till flygplatsen Gardermoen om vi vill resa någonstans via flyg längre bort, men rätt långt till både Landvetter och Arlanda. Skåningarna har ännu längre bort till Landvetter och Arlanda, och får därför lov att åka till Kastrup om de ska flyga iväg någonstans.

Bara det är ett starkt exempel på varför vi behöver denna fria rörlighet.   Och det var den som i praktiken stryptes av införandet av ID-kontrollerna. Men har man gjort fel får man göra om och göra rätt, helt enkelt. Kan en enskild individ göra det så borde en hel regering kunna göra det. Och det är precis vad vår regering just gjort.

Så tack, regeringen Löfven, för att ni tillslut tog ert förnuft till fånga och insåg att dessa ID-kontroller bara ställde till med oordning och oreda.  Ni har bevisat att det finns möjlighet att rätta till de misstag som utförts. I’m löfven it!

%d bloggare gillar detta: