Senaste nytt

Alina Koltsova: Vaccinvägran är den sämsta varianten av individualism

Fotograf: Wilma Antonsson

Få teman är så starka vattendelare i sjukvårdsdebatten som den om vaccinationer. Trots att vetenskapen och historien talar sitt tydliga faktum smyger sig en viss variant av faktaresistens inpå, en typ som antingen dödar eller ger kraftiga men för livet. Denna konspiratoriska variant har t.o.m. tagits emot med öppna armar av public service.

Det finns en anledning varför Sveriges befolkning blivit äldre samt friskare. Och ja, jag får ge varenda sosse som läser den här krönikan rätt i att vår välfärd, den svenska modellen, är ett starkt finger i spelet. Vår skattefinansierade sjukvårdsmodell har fått resten av världen att betrakta oss med beundran och avund.

Men en väldigt viktig detalj i det hela är just vår vaccinationsprogram. Det är ingen slump att sjukdomarna smittkoppor och polio idag är helt utrotade på nationell nivå. Det är ingen slump att barnadödligheten i Sverige är såpass låg, eller att det inte ingår i svenska 11åringars vardag här att oroa sig över stelkramp eller kikhosta. Den där lilla nålen, som kan kännas som ett vasst tjuvnyp i armen, gör inte bara underverk med din egna kropp. Den räddar ett helt samhälle från en rad otäcka epidemier.

Tyvärr får också vetenskapligt belagda ting ta skit. Ingenting undgår tydligen konspirationsteorier. Och dessa konspirationsteorier som florerar kring vaccinerna är väldigt nyckfulla. Om det inte räcker med att få näring från extremt vaga underlag går det alltid att fabricera fram underlag eller benhårt tro på de underlag som motbevisats (exempelvis Wakefields uppenbart förfalskade studie att mpr-vaccinet skulle orsaka autism). Den etablerade vetenskapen då? Jo, den är såklart ”köpt av läkemedelsindustrin”.

I P1s aktualitetsmagasin Studio Ett i måndags hade man bjudit in hälsobloggaren och trebarnsmamman Mia Tjärnlund i samband med det senaste mässlingsutbrottet i Stockholmsområdet. Tjärnlund fick fritt raljera om hur mässling istället kan förebyggas med hjälp av ”stärkt tarmflora” samt att mässling bryter ut p.g.a. ”brist på A-vitamin”. Vad svarade intervjuaren henne? Jo, ”du har läst på väldigt mycket”. Trots att det är ren myt att rätt kosthållning skulle vara bättre skydd på mässling än mpr-vaccinet.

Nu tänker någon läsare säkert ”ja, men alla får ju tro vad de vill”. Problemet med vaccinskepsis är inte endast att dess filosofi går stick i stäv med sanningen, utan att människor insjuknar i allvarliga åkommor som tidigare varit utrotat, som exempelvis mässling. Det värsta är att många som drabbas är barn.

Det finns också de föräldrar som berättigar sin vägran att vaccinera sina barn med att alla är individer och får själva avgöra vad som är bäst för dem och deras avkommor. Detta kan man se nästan som en direkt följd av post-sannings eran, nämligen att friheten att ha sina åsikter blivit till rätten att välja sina egna fakta.

Denna form av individualism är totalt förkastlig, även för den varmaste anhängaren av individualism som jag är. Varför? Jo, den bygger på faktaresistens, den är en slags förklädd egoism och den drabbar långt fler än bara individen. Bl.a. drabbar den de individer som p.g.a. medicinska skäl inte kan vaccinera sig, och därmed är extra utsatta för diverse svåra sjukdomar.

Visst går det att förstå vaccinskepsis när det gäller svininfluensavaccinet Pandemrix från hösten 2009, eftersom vaccinet var oförmedlat i ren desperation och det uppdagats att vaccinet orsakat flera fall av narkolepsi. Men annars har vaccinet bevisats göra övervägande nytta. I Sverige genomgås kliniska prövningar för vacciner.

Vaccintemat är ännu en anledning varför man måste skilja på åsikter och fakta. För här talar vi om replikerade studier. Fakta är helt enkelt fakta. Om ditt barn inte är medicinskt förhindrad från att vaccineras, sluta räds nålen. Om jag får citera den vaccinförespråkande läkaren Hans Rosling; ”Det här är ingenting som man kan diskutera. Jag har rätt och du har fel!”

  • Konspir

    Det är inte vaccination som har ökat hälsan i Sverige utan förbättrad hygien.

  • Marlies Beushausen

    Vi har sämre forskning i skadeverkningar på sikt idag, Läkemedel kommer ut i marknad för tidigt med ökad riskbenägenhet i många slag av biverkningar. Idag på bruksanvisningar kan det stå så långt ner som var 10 kan märka av symtom. Ibland är det ett avvägande därför om risk finns att försämra ytterligare, där vinner naturläkemedel idag utan biverkningar 1000 årig kunskap godkända i FASS med läkares medgivande i samråd. Vaccination är en möjlighet, men som det påtalas individuell verkan beroende på vad man har innan. Att avgöra exakt dos per person inte lönsamt, därför medelvärden. Detta är lika andra läkemedel, då åldrar kan skilja. Känslighet är inte mätbar innan, utan själva reaktionen efter. En del biter direkt av lite, andra ingen märkbar skillnad, utan kräver flera, ibland med annat innehåll. En del som ingår tradition är av höga risker med långa biverkninsskador om inte detta ges i flera omgångar åldrar, andra har flera komponenter som trippelvaccination. Troligen mera uppsikt idag då vi reser mycket och har befolkningar med annan immunitet. Ingen har garanti mot sjukdom.

  • Marlies Beushausen

    Hygienen är ett gissel idag, då vi städar undan allt av biologiskt i bakterieflora, nödvändig grund för immunitet. Vi måste ha kontakt med allt, djur, grönt, lort för att inte insjukna på direkten som allergier okänd för andras naturliga uppväxt. Idag städas det annorlunda på sjukhus, skolor osv, att behålla nödvändigt, sedan duschas det flertal gånger per dag och tvålas, samma vad gäller kroppsbehåring, som finns till att skydda och fånga, inte tvärtom, lika skägg män, inte få in annat i munnen. Att avväga sak och tillfällen hur man anser viktigt individ. Barn särskilt känsliga och behöver hudfett som skydd, därför barnolja i vatten, hårbotten.

%d bloggare gillar detta: