Senaste nytt

Alina Koltsova: Det sexistiska småpåveriet lever än idag

Fotograf: Wilma Antonsson

Det finns de som säger att feminism inte alls behövs, åtminstone inte i Europa. Men deras påstående kan bara dementeras å det grövsta. Egentligen var det här bara tänkt att vara en vanlig 8 mars-krönika. Men det finns en viss EU-parlamentariker vars ord bekräftade patriarkatet å det grövsta.

Imorgon är det internationella kvinnodagen. I den bästa av världar behövs inte en dag som denna. Tyvärr lever vi inte i den bästa av världar. Fortfarande får inte kvinnor lika hög lön som män trots att just de oftast har bäst betyg från skolan. Fortfarande är det utsatta offret som får betala för våldtäkten. Fortfarande reduceras kvinnor till utseendet medan prestation ses som karlgöra. Fortfarande finns patriarkatets megafoner, även i EU-parlamentet.

För exakt en vecka sedan exploderade det under ett sammanträde i EU-parlamentet. En polsk ultrakonservativ parlamentariker, Janusz Korwin-Mikke, höll ett anförande som skulle fått alla 1800-talets manschauvinistiska småpåvar att jubla. Såhär lät Korwin-Mikkes grötmyndiga anförande:

Do you know which was the place in the Polish theoretical physics olympiad, the first place of women, for girls? I can tell you – 800. Do you know how many women are in the first hundred of chess players? I tell you – no-one. And of course, women must earn less than men, because they are weaker, they are smaller, they are less intelligent and they must earn less. That’s all!

Men tack och lov stod inte Korwin-Mikke oemotsagd. Den spanska socialdemokratiska parlamentarikern Iratxe Garcia-Perez röt ifrån kort efteråt. Och hon lät inte skräda på orden när hon med glöd satte Korwin-Mikke på plats:

Ja, enligt det du säger och enligt din teori borde jag inte haft rätten att få vara här som parlamentsledamot. Jag vet att det smärtar dig att vi kvinnor kan representera medborgarna på en likvärdig nivå med dig. Nu anser jag att jag behöver försvara europeiska kvinnor från människor som du.

Denna session blev en viral världsnyhet. I en utfrågning av polska kvinnliga reportrar senare konstaterade Korwin-Mikke dessutom att kvinnor inte stått för en enda uppfinning, och avfärdade den historiska landsmaninnan Marie Curie med att hennes man skulle legat bakom hennes forskning. Antingen förtränger han eller är ovetande om att exempelvis det moderna elektriska kylskåpet och diskmaskinen är uppfinningar som kvinnor stått bakom.

Vissa av er tänker säkert: ”Men hallå, det är bara en pompös ultrakonservativ gubbe som skriker efter uppmärksamhet, lugna ner er”. Men tänk också då på vad som hänt i Polen på senare tid, hur det petats på aborträtten. Att det krävdes så massiva protester (i form av #CzarnyProtest) för att kvinnans rätt till sin egen kropp inte skulle totalt urholkas.

Polen ligger bara en havssund från Sverige, och nu ingår båda länderna i samma union. I samband med högerpopulismens framfart i olika länder i denna union jäser de patriarkala krafterna, redo att slå sönder allt det vackra som jämställdhetsivrare tappert byggt upp. Janusz Korwin-Mikke och hans politiska parti Nya Högern är bara en pusselbit av allt detta.

Se gärna Korwin-Mikkes anförande som en väckarklocka. Vi kan inte ge upp och bada i allt våra föregångare konstruerat, vi måste förvalta det så att vi kan slå ner det sexistiska småpåveriet närhelst det blossar upp. Det är vi alla skyldiga att göra. Inte bara idag, utan varje dag.

%d bloggare gillar detta: