Senaste nytt

Alina Koltsova: Därför visar Annie Lööf och Jonas Sjöstedt vägen

Fotograf: Wilma Antonsson

I en tid av trumpifierad retorik och gaphalsig härskarteknikskryddade så kallade debatter känns Annie Lööfs och Jonas Sjöstedts debatturné längs hela Sverige som en befrielse. Dessutom är det ett mycket viktigt vapen i kampen mot den bruna populismens framfart, att visa att den rikspolitiska paletten har flera olika färger. Sådant är vi alla obligerade att ta vara på.

Jag ska först och främst tala om en sak. Jag är absolut inte socialist, och jag är verkligen inte borgerlig. De som bekantat sig med mig eller mina texter är vid det laget fullt medvetna om min tydliga mittenposition i höger- och vänsterskalan. I en debatt mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet är jag obekväm åt båda hållen. Till skillnad från Centern är jag absolut för flygskatt och till skillnad från Vänsterpartiet är jag en varm anhängare av RUT- och ROT-avdraget, för att nämna några exempel.

Men det viktigaste här är inte vad man är enig eller oenig med dem om ifråga, utan det viktigaste är själva debattformen i sig. Själva idén att tillsammans ordna turnéer på detta sätt runt om i landet, för att visa vilka olika alternativ man företräder samt visa att man kan skilja på sak och person. Tyvärr ses denna debattform idag som ganska unik, för de flesta är nog otroligt vana vid de stundtals migränframkallande debatter man annars ser på TV.

Det talas väldigt mycket om trumpifierad retorik och ett debattklimat som blöder. Själv har jag tagit upp detta i en och annan krönika här på Frihetssmedjan. Ibland är tonläget så skamligt att man bara vill gå och lägga sig. Det slängs ut personangrepp, härskartekniker och andra grötmyndiga tjuvnyp. Från vissa håll hörs en ekande höhö-mentalitet som t.o.m. får den stökigaste hörnan av skolgården att verka någorlunda uthärdlig. Med ett sådant debattklimat är det inte konstigt att alla utom SD klumpas ihop till en enda ”sjuklöver”.

Och just därför är Annie Lööfs och Jonas Sjöstedts debatturné så otroligt viktig. Dessa två partiledare är varandras vassaste antagonister ideologiskt och politiskt, men ändå (eller kanske tack vare det) verkar de vara riktigt goda vänner. De har korat varandra till varandras favoritmotståndare, och har bl.a. tillsammans bjudits in till Malou von Sivers TV-program Efter Tio för att prata om just detta.

När Lööf och Sjöstedt höll debatt i mitt utbildningssäte Karlstads Universitet i torsdags var jag självklart på plats för att lyssna. Det var en av de allra bästa och finaste debatter som jag någonsin hört i mitt liv. Det var stundtals vasst och hett, och man anade tydligt ideologiska skillnader vad gäller bl.a. den ekonomiska politiken samt landsbygdspolitiken (vilket fångade många extra då vi är många som bor utanför Karlstad och dagspendlar). Samtidigt märktes det att de var fullt eniga i migrationspolitiken och att det fanns en slags respekt sinsemellan även i de djupaste oenigheterna.

Ett tydligt svar på varför sådana debatter behövs fick jag när jag fick ställa mina frågor till dem om vad de tänker om det nederländska valresultatet (i samband med Geert Wilders flopp) samt hur man bäst bromsar eventuella SD-framgångar i kommande val 2018. Trots att jag gjorde en felsägning som hette duga (råkade säga 2015 istället, men ingen verkade bry sig tursamt nog) så svarade Sjöstedt och Lööf med dignitet.

Deras svar kunde sammanfattas enkelt; det nederländska valresultatet bådade gott, båda partiledarna vägrar samarbete med SD, och för att SD ska bromsas måste vi kunna ”agree to disagree”. Vi måste kunna visa olika alternativ så att det inte blir alla mot SD. Då är debatter som denna ett utmärkt skolexempel! Här har alla politiker, både nuvarande och framtida, att lära av Jonas Sjöstedt och Annie Lööf. Ni kan börja med att se vad Centerpartiet lade upp på sin facebooksida 16/3, där finns hela debatten samt frågestunden.

Jag må vara miljöpartist och mitten så det skriker om det, men äras de som äras bör. Fler partier bör ta efter det Centerpartiets och Vänsterpartiets partiledare pysslar med nu. Då blir debatterna mer lättillgängliga, mer uthärdiga och också mer sakliga. Så tack Annie Lööf, och tack Jonas Sjöstedt, för att ni krigar mot trumpifieringen!

%d bloggare gillar detta: