Senaste nytt

Alina Koltsova: Tack för allt, professor Rosling!

Fotograf: Wilma Antonsson

Igår kom beskedet. Den världskände läkaren Hans Rosling hade dött efter en tids sjukdom. Dödsbeskedet kom som ett hårt ovälkommet knytnävsslag i ansiktet på mig, och jag är så säker på att fler kände likadant. Härmed ägnas denna krönika åt att hylla denna akademiska rockstjärna.

Hans Rosling var läkaren som år 1993 tog initiativet till Sverigesektionen för Médecins sans Frontières (Läkare utan Gränser). På slutet av 70-talet samt början på 80-talet arbetade han i norra Moçambique som distriktsläkare.

I Uppsala Universitet arbetade han på 90-talet som lärare i u-landshälsovård och sedan gick han vidare till Karolinska Institutet som universitetslektor i internationell hälsa. Strax före millennieskiftet uppgraderade han till att bli professor i samma ämne.

Han hade flertalet tunga utbildningar i sitt bagage, men satt verkligen inte på några höga hästar för det. Istället ägnade han sin kunskap åt att förbättra folkhälsan i flertalet u-länder samt naturkatastrofdrabbade länder, och till oss mer privilegierade i Västvärlden bidrog han med att föra sin kunskap vidare på ett mer lättbegripligt sätt.

Hans Rosling var folkbildarnas folkbildare. Det är verkligen ingen slump, då han var en av de som tog initiativet till stiftelsen Gapminder. Det är heller ingen slump att han år 2014 promoverades till filosofie hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten i Uppsala Universitet, med anledning att han konstant gjorde statistik begripligt.

Och hur många minns inte det där ögonblicket när professor Rosling knäppte en journalist på näsan i dansk TV? Denna journalist hade uppenbarligen drabbats av den världsbeskrivning om fabulerar runt i dansk TV. Om flyktingsituationen. Om världsläget. Fattigdom och rikedom. Men professor Rosling stod på sig och vägrade ursäkta sig.

”Det här är inget som man kan diskutera. Jag har rätt och du har fel!”

Dessa bevingade ord skulle man vilja ryta ut till Donald Trump, Vladimir Putin, Marine le Pen, Avpixlat och alla andra som medvetet sprider desinformation för att ge näring åt denna högljudda faktaresistens som låter sig få råda. Det vill man speciellt nu då rätten att få ha sin egen åsikt konstant felöversätts till en slags rätt att få ha sina egna fakta.

Gud vad världen behövde dig, Hans. Gud vad världen skulle behövt dig nu, för att styra debattklimatet mot att bli mer faktabaserat. Du stod upp för tillgänglighet, folkbildning, vetenskap och hjälp för de allra svagaste. Du försvann på tok för ung, av den där djävulska cancern. Farväl, professor Rosling. Och tack för allt!

%d bloggare gillar detta: