Senaste nytt

Vänstern klagar på sin skapelse (läs alt left)

Arild Vågen

Det har på sistone pratats titt som tätt om Alt right rörelsen som enligt mig kort och gott kan beskrivas som en rörelse som rör sig i gränslandet mellan höger-libertarianism och identitärism.

Vad är då vänsterns motsvarighet till Alt right?

Är det Jan Myrdal som för ett tag sen kom ut som en apologet för främlingsfientliga Nya Tider? Eller är det identitetsvänstern?

Det är lite oklart för mig. Men vår krönikör Nova – J Nilsson ställde samma fråga på sin twitter:

Nova fick förslag på bland annat den s-märkta fl. dr Stig-Björn Ljunggren och Folkbladets Widar Andersson, båda så kallade näringslivssossar. De känns ju lite felplacerade i begreppet Alt left, varken Andersson eller Ljunggren känns nationalistiska. De skulle inte gå runt med plakat med budskapet ”svenska jobb till svenskar” eller är välfärdschauvinister som är misstänksamma mot den Europeiska Unionen.

Vi får alltså leta oss vidare.

Svaret kanske kan finnas i en granskningsartikel som jag läste idag ifrån vänsterpublikationen Mediebruset som jag uppskattar att läsa då de ofta har intressanta poänger. I artikeln:

Lotta Gröning är så obegriplig att vi tror hon döljer något

försöker vänsterpublikation förstå en vänstertyckares resonemang som hon lagt upp på sin facebook. Grönings facebook status publicerades som en krönika på expressen och går ut på att det finns en elit som till varje pris vidmakthåller en åsiktskorridor där vanligt folk inte får komma tilltals, alla partier förutom Sverigedemokraterna är skyldiga. Och hennes resonemang verkar gå ut på att SD till viss del sitter inne med svaren.
Mediebrusets redaktion tycker dock att Gröning är obegriplig. Vilket stämmer.
Men det är ändå lite roligt att det är just Mediebrusets redaktion som tycker detta:
 
1. för att S (och övriga vänstern) gick till val 2014 på att någonting hade gått sönder i Sverige och vann valet.

2. en av personerna bakom Mediebruset (som jag btw ännu en gång vill betona jag uppskattar) Björn Fridén var den som grundade sajten Alliansfritt som var en viktig pusselbit i vänsterns mediapropaganda mot Alliansregeringen torgförde iden om att någonting i hade gått sönder i Sverige.

Hur hänger detta ihop med Gröning, tänker ni?

Jo på samma sätt som Grönings FB-status/artikel är obegriplig var också de rödgrönas resonemang om ”att någonting hade gått sönder i Sverige” De förklarade inte vad exakt som hade gått sönder i Sverige vilket man var medveten om då vem som helst som var missnöjd med X kunde relatera till ”att någonting hade gått sönder i Sverige” och kanalisera sitt missnöje mot alliansregeringen och rösta bort den.

Det fanns dock en konsekvens med detta tilltag och det var att efter valet så gav SD ”någonting hade gått sönder i Sverige” ett innehåll som samlade ett missnöje som vält den politiska ordningen åt deras spelplan och på denna spelplan spelar Gröning.

Vänsterns motsvarighet till Alt Right är personer som Gröning som tack vare partivänsterns idiotiska valstrategi gjort det enklare för SD och Grönings budskap bli mer resonabelt. Och Fridén under sin tid i Alliansfritt Sverige var med och gjorde Gröning till obegriplig, cirkeln är alltså sluten.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: