Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Immunitet

Det sägs i bland att det stora skälet till aztekernas undergång var en ren oförståelse inför det materiella. Aztekerna förstod inte, eller kunde kanske snarare inte värdera, spanjorernas stora intresse för guld.

Och de förstod heller inte spanjorernas sinnrika krigsutrustning och skepp. Och på grund av att de inte förstod så kunde de självklart inte heller ha varit tillräckligt förberedda. De hade helt enkelt inget fysiskt immunförsvar, varken bildligt eller bokstavligt.

När den ekonomiska krisen kom svepande över världen 2007 hade den muterats till den grad att det var svårt att förstå att den sprungit ur någonting så på pappret banalt som en bolånebubbla. Men nästan ingen förstod, eller kunde värdera, sin egen ekonomiska situation och när man väl gjorde det var det naturligtvis för sent. Man gick från att äga sitt hus till att endast äga sina skulder. De amerikanska bolånetagarna, och fler därefter, hade helt enkelt inget ekonomiskt immunförsvar.

Om dagens Sverige sägs det allt möjligt. Men en sak står klart och det är att vi har utvecklats till en rätt besynnerlig anrättning bestående av en del paranoia, en del dåligt självförtroende och en del irrationell hybris. Alla är ute efter oss men vi är rätt ensamma. Vi har pengar men vi har ändå inga pengar. Vi skäms för allt men vi är säkra på vår sak. Vi ser oss om på gatan men vi litar på alla. Och när vi är riktigt nere så tänker vi att den enda som vill ha oss är ryssen, och de verkar i sanningens namn inte så intresserade heller längre.

Sverige har blivit ett emotionellt haveri.

Vi vet inte varken vad, eller var, vi är. Och det beror på att vi saknar ett mentalt immunförsvar. Där aztekerna saknade ett fysiskt och villaägarna i Florida ett ekonomiskt saknar vi ett psykiskt. Vårt största problem är inte ett nedskuret försvar, vårt problem är att vi är så labila att vi börjat leka ”kriget kommer” med oss själva. Och detta är den riktiga systemkollapsen, den kollaps som sker just nu inne i vårt psyke. Egentligen har nämligen inte så mycket förändrats runt om oss, men inuti är det hela havet stormar och ett barslagsmål på en och samma gång. Men kollapsen av de inre systemen är nödvändig för att vi ska bli stabila igen och för att vi ska bli oss själva igen. Utan paranoian, det dåliga självförtroende eller den irrationell hybrisen blir vi bättre både för oss och för andra.

Vi är helt enkelt tvungna att bryta samman för att kunna ta oss samman.

%d bloggare gillar detta: