Senaste nytt

Lögnerna ifrån vita huset

En ny administration har nu kommit på plats i USA. Barack Obama och hans administration har avgått och Donald Trumps tagit vid, inget nytt utan något som sker vart fjärde/åttonde ojämnt år den 20 januari.

Några saker är dock nya.

Bland annat tog det den nya administrationen inte ens ett dygn innan lögnerna ifrån president Trump, Vita Husets pressekreterare och rådgivare till presidenten.

Pressekreteraren för Vita Huset, Sean Spicer, höll sitt första pressmöte i egenskap som Vita Husets pressekreterare innehållande lögner som enkelt kunde faktagranskas, i ett 5 minuter långt framträdande uttalar Spicer lögn efter lön. Han anklagade media för att ljuga om President Trump och mängden besökare till hans  installationstal.

Under ett av sina första framträdanden som president av USA återupprepade President Trump på CIA:s högkvarter Spicers lögner. Han menade att media konspirerar mot honom och hans administration.

Samma mantra kunde man senare höra på söndagens nyhetsprogram (typ Svt:s Agenda) ifrån hans rådgivare Kellyanne Conway som i sitt försvar av Spicer påstod att det han gjorde (läs ljög) var bara att presentera alternativa faktan.

Den legendariska journalisten Carl Bernstein, ett av duon som låg bakom avslöjanden om Watergate skandalen som blev Nixons fall, argumenterade för ett tag sen att Conway, som under valet var Trumps kampanjgeneral, skall ses som en propagandaminister. Bernstein:

And another thing about anonymous sources, one of the great anonymous sources of our era is Kellyanne Conway. She does it every day, she has been an anonymous source for the last ten months particularly during this campaign when it suits her, and it’s time to talk about what we do as journalists, and what propaganda ministers do, and that is what she is, is a propaganda minister.

Det ligger något i Bernsteins resonemang som blir mer uppenbart om man lyssnar till Conways konversation med Chuck Todd, programledare för NBC:s Meet The Press, ett nyhetsprogram på söndagar:

Tidningen The New York Times har publicerat en artikel som går igenom de lögner som Spicer, Trump och Conway framfört. Steg för steg går man igenom deras lögner och presenterar fakta. Att journalister ägnar sig åt detta känns ganska onödigt då sanningen finns lätt tillgängligt för alla, men då sanningen blivit något av en vara som man kan välja och vraka efter det som passar en själv har detta blivit viktigt. Trots att det riskerar att ta bort fokus ifrån de sakpolitiska frågorna.

Finns det någon syntes mellan att inte göra något åt detta och att fokusera alltför mycket på saker som beskrivs ovan?

Veteranjournalisten Dan Rather har en lösning som han presenterar på sin facebooksida:

The press has never seen anything like this before. The public has never seen anything like this before. And the political leaders of both parties have never seen anything like this before.

What can we do? We can all step up and say simply and without equivocation. ”A lie, is a lie, is a lie!” And if someone won’t say it, those of us who know that there is such a thing as the truth must do whatever is in our power to diminish the liar’s malignant reach into our society.

There is one group of people who can do a lot – very quickly. And that is Republicans in Congress. Without their support, Donald Trump’s presidency will falter. So here is what I think everyone in the press must do. If you are interviewing a Paul Ryan, a Mitch McConnell, or any other GOP elected official, the first question must be ”what will you do to combat the lying from the White House?” If they dodge and weave, keep with the follow ups. And if they refuse to give a satisfactory answer, end the interview.

Trump vann valet genom att dupera väljarna. USA och världen, då den amerikanska presidentens inflytande sträcker sig långt bortom de amerikanska gränserna, har inte råd med en president och en administration som ljuger och duperar sin omgivning. Rathers förslag är därför välkommet. 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: