Senaste nytt

Helena Lind Trotzenfeldt: Varifrån ska moderata väljare komma?

Foto: Julie Lind

Den frågan ställs av smått irriterade moderater, sedan jag konstaterade att vi behöver ge upp SDs exmoderater, eftersom de ändå inte tänker komma tillbaka.

“Det fattar du ju själv att det finns inga andra väljare! Sossar kommer inte till oss! Och från andra partier i Alliansen är ingen mening!”

Det är vanligt bland oss som är politiskt intresserade att utgå från att alla andra också är det, och att se väljarbasen som indelad i etiketterade lådor: “Centerpartist”, “Sverigedemokrat”, “Vänsterpartist”, utan att någon individ kommer till eller dras ifrån.

Faktum är att förmodligen en god fjärdedel* av svenska folket struntar helt i partipolitik. Det betyder inte att de är ointresserade av samhällets utveckling, men de identifierar sig inte med något parti. De är ingenting. Inte sossar, inte sverigedemokrater, inte moderater. När opinionsinstituten ringer svarar de antingen “vet ej”, eller också griper de ett parti de gillar för stunden.

Och det är de väljarna som avgör val. De röstar ibland på ena blocket, ibland på andra, ibland inte alls. De röstar ibland nyckfullt, ibland med eftertanke. Men de känner ingen lojalitet med partier eller ens block.

Till dessa kommer de som tagit sig över myndighetsgränsen sedan sist, och de är drygt fyrahundratusen, varav uppskattningsvis minst 350 000 är svenska medborgare, och 130 000 vuxna invandrare som blivit svenska medborgare de senaste fyra åren. Det blir ungefär en halv miljon nya väljare, att lägga till 1-1,5 miljoner befintliga** som inte är låsta till något parti.

Inte särskilt många av dessa vinner vi genom att bekräfta SD-anhängares populistiska, ytliga lösningar på Sveriges utmaningar – för att inte tala om deras snäva vy på vilka problem som är viktiga för Sverige, såsom badhustider, dagisfröknar i burkor och lägenhetsutdelning till en handfull fd IS-anhängare.

Så här ser ungas partisympatier ut:

SCB

De väljer alltså oss. Inte SD. Vill vi att de ska fortsätta göra det behöver vi sluta be SD-väljare om förlåtelse för obegripliga försyndelser och istället sträcka på oss och skapa framtidstro.

===

*Att en fjärdedel är “opolitiska” har jag kommit fram till genom att se till andelen “osäkra väljare”, dvs de som inte svarar när opinionsinstituten ringer. De varierar mycket beroende på institut (som tjatar i olika grad när folk inte vill svara), men ligger runt 15 procent. Till dem kommer de som skjuter från höften och hugger ett parti de tycker känns bra för stunden, och jag gissar att de är ytterligare tio procentenheter. Det är alltså ingen stor vetenskap bakom siffran, men en rimlig gissning.

**Sveriges röstberättigade är 7,5 miljoner.

Säljchef, författare, sjubarnsmor, hundägare, medlem i Moderaterna, skriver i huvudsak om migrationspolitik.

%d bloggare gillar detta: