Senaste nytt

De liberala partierna måste stå på sig och säga nej till M

Idag meddelade moderatledaren och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra att hon är beredd att fälla regeringen Löfven. Hon fick inget stöd av Liberalerna eller Centerpartiet. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade att man är med på att fälla regeringen Löfven, men vill till skillnad ifrån oppositionsledaren inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. 

Reaktionerna på oppositionsledarens utspel lät inte vänta sig. Sverigedemokraterna välkomnande den. Moderata ungdomsförbundet tillsammans med Kristdemokratiska ungdomsförbundet slogs för den mot Liberala ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund.

Alla fokuserar sig på 2018. Få verkar tänka längre än så.

Förutom Sverigedemokraterna som spelar det långsiktiga spelet så som Dansk Folkparti har gjort i Danmark. Och det kommer ge utdelning om Alliansen väljer att spela med.

Om Alliansen däremot inte väljer att spela med och lägger allianssamarbetet på hyllan så kommer det finnas borgerliga partier som kan agera alternativ till SD. M är mest kapabel till att vara det trovärdiga alternativet, den rollen hade man innan 2006.

Detta innebär antagligen att Socialdemokraterna får styra efter 2018. Men dagens S har mindre mandat än S hade under Göran Persson och man måste därför söka stöd för sin politik hos de borgerliga partierna i större utsträckning än vad man var tvungen att göra under Persson. Och visst detta betyder säkert att reformtakten i liberal riktning blir slö, men det kommer den också att vara under en Alliansregering som gör sig beroende av SD.

Sedan måste man också betänka att väljarna i Sverige men även också västvärlden i stort inte alls är så pigga på radikala liberala reformer som en del borgerliga verkar tro. Det är detta som SD och deras systerpartier i väst lever på.

En Alliansregering som gör sig beroende av SD kommer föra en socialkonservativ agenda och inte en liberal eller för den delen en liberalkonservativ agenda. Alltså måste de liberala  partierna C och L försvara sina principer och inte gå till sängs med vänstern eller SD, alltså gå i opposition och opinionsbilda.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: