Senaste nytt

De liberala partierna måste stå på sig och säga nej till M

Idag meddelade moderatledaren och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra att hon är beredd att fälla regeringen Löfven. Hon fick inget stöd av Liberalerna eller Centerpartiet. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade att man är med på att fälla regeringen Löfven, men vill till skillnad ifrån oppositionsledaren inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. 

Reaktionerna på oppositionsledarens utspel lät inte vänta sig. Sverigedemokraterna välkomnande den. Moderata ungdomsförbundet tillsammans med Kristdemokratiska ungdomsförbundet slogs för den mot Liberala ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund.

Alla fokuserar sig på 2018. Få verkar tänka längre än så.

Förutom Sverigedemokraterna som spelar det långsiktiga spelet så som Dansk Folkparti har gjort i Danmark. Och det kommer ge utdelning om Alliansen väljer att spela med.

Om Alliansen däremot inte väljer att spela med och lägger allianssamarbetet på hyllan så kommer det finnas borgerliga partier som kan agera alternativ till SD. M är mest kapabel till att vara det trovärdiga alternativet, den rollen hade man innan 2006.

Detta innebär antagligen att Socialdemokraterna får styra efter 2018. Men dagens S har mindre mandat än S hade under Göran Persson och man måste därför söka stöd för sin politik hos de borgerliga partierna i större utsträckning än vad man var tvungen att göra under Persson. Och visst detta betyder säkert att reformtakten i liberal riktning blir slö, men det kommer den också att vara under en Alliansregering som gör sig beroende av SD.

Sedan måste man också betänka att väljarna i Sverige men även också västvärlden i stort inte alls är så pigga på radikala liberala reformer som en del borgerliga verkar tro. Det är detta som SD och deras systerpartier i väst lever på.

En Alliansregering som gör sig beroende av SD kommer föra en socialkonservativ agenda och inte en liberal eller för den delen en liberalkonservativ agenda. Alltså måste de liberala  partierna C och L försvara sina principer och inte gå till sängs med vänstern eller SD, alltså gå i opposition och opinionsbilda.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

  • marliesbeushausen

    Socialdemokraterna fick på foten då Göran Person hade problem med samarbete i sitt eget parti. Att de är beroende av liberala. Men de måste även lyssna på SD, de har ändå lite mer modernt fokus i en del frågor än gammalmodiga liberala principer, som inte är omtyckta. Moderater har inte tagit del av befolkningens åsikter utan bara kört på i sitt tänk. Det straffar sig. Därför respons till SD.

  • marliesbeushausen

    Östermalm största risken för Sverige, lite som egenmäktigt förfarande i marknad för ett fåtal egna för att berika sig kortsiktigt . Snabba affärer för tillväxt andra stater, länder, fåtal multiägare. Inte betalar de våra personals löner, utbyggnader, hyror som är i alarmerande behov, inte säkrar de samhällsskydd heller till ökade behov. Rena storhetsvansinnet för att vara nettokund i EU, med nästan inget att bestämma. Många system för allmänheten överbelastade.

  • marliesbeushausen

    Det radikala liberala omvandlandet i nutid skulle innebära stora risker i nutid. Vi har för många konflikter runt om för att folk ska mäkta med ytterligare belastningar. Även om det är nödvändigt för hållbart längre fram. Sådant förutsätter en lång förankring hos folk i tankeprocesser hur, samt inflytande i att kunna debattera sina orosmoln och tankar. Gemensamt är rädslan att förlora vad det än är. Man måste vinna något, dels kort direkt, annat på sikt för att få med sig väljare. I tid med arbetssökande kan en förkortad arbetsvecka vara åtråvärt, samt ge fler möjligheter, för andra få lagom invänjning. Att man kan välja själv arbetstid är viktigt., Andra kan behövas som familjestöd i invandringstid. Att avlasta AF och Socialförvaltning. Att söka tomma lokaler tider då de står tomma för lämpligt annat, där kommer hjälp delning in i hyror bland annat. Tjejer står ofta utanför aktiviteter. Där kommer kommunen in.

%d bloggare gillar detta: