Senaste nytt

Alina Koltsova: Låt våra gnistrar nu trumfa mörkret

Fotograf: Wilma Antonsson

När mörkret lägger sig som starkast och brutalast är varenda ljusglimt vi kan bringa av oerhört stor vikt. Varenda en som säger ifrån är en del av en urkraft. Ni vet det där talesättet ”många bäckar små”? Där har ni Women’s March!

I fredags befann jag mig på intressanta klimatseminarier på Deichmanske Bibliotek i Oslo, med forskare från Oslos universitet som talade om bl.a. försurning av hav och skog samt miljögifter i Arktis. Under exakt samma timme svors klimatförnekande Donald Trump in som president i det där mäktiga landet på andra sidan Atlanten. Moder Jord blev bokstavligen grabbed by the pussy.

Här tar det inte slut på Trumps galenskap. Under samma timme som han svors in som USAs president raderades HBTQ- samt klimatsidorna från USAs regerings hemsida. Redan hade den politiska baksmällan från november månads presidentval urartat. Vi var nog många som kokade över av raseri.

Detta överkokta raseri kan uppfattas som okonstruktiv emotionell överdrift, men den bidrog till organisering dagen efter. Kvinnor i USA samt runtom i världen demonstrerade och marscherade. Det ska tilläggas att det inte var mot själva presidentvalet, utan mot Trumps unkna värderingar.

Även Norges huvudstad vägrade bli grabbed by the pussy. Privatpersonen Brit-Agnes Sværi tog initiativet till en osloitisk Women’s March, med start i Youngstorget i marsch mot Stortinget. Och som hon lyckades! Vi som gick med var närmre 2000 personer. Och så pågick samma i Trondheim, Stockholm, Åre, Helsingfors, London, New Delhi, Sydney och så vidare.

Det var dessutom inte bara kvinnor som marscherade, utan en blandad skara av människor. Män som tröttnat på att sådana som Trump tycker sig representera dem, transpersoner och icke-binära som tröttnat på att få sin existens bortviftad, folk av alla etniciteter och sexuella läggningar, klimataktivister som tröttnat på klimatförnekelsens giftiga tentakler och fler.

Vi är en blandad skara som helt enkelt aldrig håller käften. Arbetet för demokrati och anständighet börjar med att man höjer sin röst. Det behövs nu när det börjat mörkna. Och det är mitt budskap nu; demokrater, förena eder. Fortsätt lys!

%d bloggare gillar detta: