Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Syskon II Överklassen

Det är märkligt att skriva om överklassen. Ett skäl att den i likhet med islänningar, Sigge Cedergren och den där ubåten som gick på grund utanför Blekinge egentligen inte finns. Överklassmänniskan lever i en trygg villfarelse i allt, och därför är hon det roligaste syskonet.

Det som kännetecknar överklassen av i dag är exakt samma saker som kännetecknade MUF:are på 90-talet. Ett glatt lynne, inga pengar och heller ingen ångest. Med den skillnaden då att bara för att man var med i MUF så blev man inte överklass, vilket måste kommit som en rätt hård överraskning.

Av dessa tre syskon så är överklassen överlägset bäst på att ta saker med en klackspark, man hetsar inte upp sig i onödan och finns det sprit så finns det liv.

Det är naturligtvis en grav generalisering men så är också hela den här krönikesviten.

Överklassmänniskan gillar allt som är lätt. En lätt linnekostym och en lätt öl. Men att för ett ögonblick tro att hon är konservativ är ett misstag. Nej, ingen är så urbota mörkröd, eller snarare så för evigt sammankopplad med arbetarklassen som hon är. De som talar över huvudet på mellansyskonet har alltid haft en del att tala om själva. För både överklassen och arbetarklassen har alltid haft samtalsämnen. En slags motvikt mot varandra. Eller medvikt beroende på hur man ser på saken.

Överklassmänniskans styrka ligger inte i efternamnet. Den ligger i att det finns mycket få människor som lyckas vara både världsfrånvända och älskvärda på en och samma gång. Överklassmänniskan är en påhittad rest från fornstora dagar men hon är pålitlig. Och hon är rolig i sin allmänna valhänthet.

Överklassen finns egentligen inte men är en slags nod. Det må vara märkligt att skriva om överklassmänniskan men det är omöjligt att inte tycka om henne.

 • marlies

  Själv gillar jag sådana som tar nya utmaningar på en bombsäker tro att lyckas. En sådan var Brita Mannerheim, Överläkare och Doktor i barn och ungdomspsykologi. Hon startade tonårsbyrån. Hon lyckades med 75 % av dåtidens sk. värstingar. Hon hade förmågan att tro på dem, samt lät hon dem prata fritt ur deras synvinklar. Hon bokförde allt och samlade eget material. Hon jobbade från grund och stegvis mer som en trevlig sammankomst. Allt finns sparat och hon blev välkänd utanför våra gränser, En som tagit efter fanns i Ryd, men vet inte om den drivs än. Tonårsbyrån lades ner under väldiga protester.
  Jag träffade henne personligen som ett ärende när paret var äldre en period. Ett par med humor, där status betydde livspuls och kunskaper.
  August byggde första elbilen på 40 talet, sedan var översättningar av Göte hans passion som jag blev inbjuden till. De var mycket omtyckta av tjänste folk när de bodde utanför staden. Personkemin viktigare med överklass allmänt. Då ingår respekt för mera kunskaper, samt att man gör exakt som önskas och verkligen talar om vad som är gjort.
  Ett liknande ärende hos en kvinnlig läkare, där gäller lika beteende.
  Att egen överordnad förstår kraven är viktigt.
  Ett bra sätt är att bli kontaktpersonen.

 • marlies

  Viktigt att man kan anpassa sitt språk till person. Det kan vara kört direkt annars Antingen bedömas okunnig, eller märkvärdig. Finns en del av det nedan.

 • marlies

  En annan var Hotelldirektör, ett lok som drev i nytänkande, omorganisation. I början pressad och stram av vision och ny uppgift, tuffa nyförhandlingar och nya kunder. En person som kunde delegera, delta i allehanda arbetsuppgifter. Ett brinnande intresse av personalens kvaliteter, som bjöd mycket på sig själv. Som även kunde anställa underchef från annan bransch. En objektiv chef med stort fokus var allmänt förekommande. Kontaktperson kan heta fackombud, miljötrainee. Som artikeln beskriver omöjligt att inte gilla överklass.
  De är motorn och alla under bränslet.

%d bloggare gillar detta: