Senaste nytt

Max Sjöberg (LUF): LO:s dumheter

Privat

Att LO inte gillar invandring är inget nytt. Men nu bryter dom ny mark i ett häpnadsväckande populistiskt inlägg på DN debatt. Sällan har det varit så tydligt att deras åsikt är att: ”Svenska jobb ska gå till svenska arbetare”.

Dom har tydligen varit utanför Stockholms innerstad. Heureka. Där har dom träffat medlemmar. Medlemmar som är oroade. Medlemmar vars ”oro man måste ta på allvar”.

Jovars.

När Moderaterna pratar om att ”ta människors oro på allvar” dröjer det inte lång tid innan vänstern börjar prata om att de minsann hör stöveltrampen från 30-talet. Men det verkar inte gälla dem själva.

Artikeln innehåller två migrationspolitiska förslag. Jag skulle vilja börja med det dummaste, men eftersom jag ärligt talat inte kan avgöra vilket det är så kör vi på det som presenteras i rubriken.

Sverige måste återgå till en reglerad invandringspolitik

Japp, ni lästa rätt. Sverige har tydligen en oreglerad invandring. Det var mer än vad jag visste. I år har ungefär 29 000 människor sökt asyl i Sverige. Det är drygt en femtedel av antalet som sökte asyl här 2015. Den rödgröna regeringen har dragit ner migrationen till EU:s lägstanivå. Det innebär att vi har samma migrationspolitik som Ungern ungefär. Vi har gränskontroller som gör att folk rent fysiskt hindras från att ta sig hit och söka asyl. Vi har bestämt oss för att de flesta som kommer hit från Syrien inte ska få ta hit sina familjer. Samtidigt hejar de två största oppositionspartierna (M & SD) på och gör allt de kan för att få till ännu strängare regler.

Det är alltså denna politik som LO tycker är ”oreglerad invandring” och som vi måste komma ifrån?

Dumhet nr 2:

”Det är orimligt att människor från länder utanför EU fritt kan komma och arbeta i Sverige samtidigt som hundratusentals människor som redan finns här står utanför arbetsmarknaden”

Va? Va? Vänta va?

Är det någon som tror att det verkligen är så? Att människor utanför EU fritt kan åka hit och arbeta? Varför har i så fall ingen berättat det för syrierna, så att de slapp riskera sina liv på Medelhavet?

Nej, detta är såklart bara trams. Arbetskraftsinvandringen i Sverige är reglerad. För att få ett arbetstillstånd i Sverige krävs att lönen, anställningsvillkoren och försäkringarna inte är sämre än de som ges i Svenska kollektivavtal. Visar det sig att man tjänar 500 kronor i månaden för lite kan hela familjen utvisas (vilket vi sett flera exempel på den senaste tiden).

Vidare är det en väldigt konstig tanke. Det LO skriver är kort och gott ”Svenska jobb ska gå till svenska arbetare”. Dumheter.

Svenska jobb ska gå till dem som svenska företag vill anställa – oavsett vilket land den personen råkar komma ifrån. Din kompetens, inte din etnicitet, ska avgöra dina chanser på den svenska arbetsmarknaden. Konstigare än så är det inte.

Summa summarum:
Sverige har LÅNGT IFRÅN oreglerad invandring och det är verkligen inte fritt fram för utländsk arbetskraft att komma hit att arbeta, om någon nu trodde det. Detta vet också LO. Det är det som är så himla tråkigt. De drar till med lögner och populism för att föra fram sin agenda. Jag hoppas att regeringspartierna (och främst SSU, som faktiskt är LO:s ungdomsförbund) tar avstånd från detta populistiska, fåniga och osanna utspel.

Deras agenda är så bra villkor som möjligt för svenska arbetare i Sverige – inget annat. Och de har aldrig gillat invandring, vad dom än försöker få er att tro. Glöm inte det.

Max Sjöberg är andre vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet, artikeln är tagen ifrån Max facebooksida.   

 • marlies

  Självklart ska hela familjen få inträden. VEM FAN vill bo ensam i helt nytt land, och oroas ett helt liv för sina anhöriga ??? Att säga att arbeten inte finns är en bedrövlig ursäkt av politiska beslut att vägra fixa arbeten. Folk är underbemannade och stressas till max, de som har arbeten. Andra stängs ute medvetet. De som har fördelar får tjäna miljoner mer än de behöver. Här har vi en person anställd av EU , för de bestämmer turordningar. Alla dessa lögnhalsar borde förpassas till sopen.

 • marlies

  Att svenska arbetare inte gillar invandrare som arbetskamrater är nonsens. Men de reagerar på orättvisor, att trängas undan oftast för vissa är vana att kämpa och armbåga sig fram. En del intensiva i personlighet. En del har bättre kunskaper, men svårare med språket.
  Ibland har vissa ansetts attraktiva för svenska kvinnor eller män, då har det setts som konkurrens. Svenskar är mer avvaktande innan kontakter, ibland svårare att lita på okända. Vänstern vet jag inte mycket om mer än att de plötsligt ändrar riktning efter enbart för att visa sig motsatta. Lite luddiga i förklaringar. Jag kan tolka det logiskt med att svenskar borde bäst ha kompetens för just svenska jobb.
  Att andra har bättre kunskaper där språk och specialområden efterfrågas, som socialt, kommunikation. Håll Sverige rent en tidigare slogan som kunde tolkas, mot invandrar och använd antibiotika.
  De är lika fräcka att komma med feltolkningar från alla håll., även moderater. Att visa viljan tolkas ofta i Sverige som framfusighet, även ibland som socialt krävande. En nedvärdering här som inom psykiatrin tolkas som Borderline, vilket skiljer rejält. En feltolkning av personens omgivning. Övrigt heter det modernt kontaktsökande som är positivt.

%d bloggare gillar detta: