Senaste nytt

Hur kunde denna internationella tragedi få ske?

Privat

Det som inte fick hända har precis hänt. Under veckan valdes Donald Trump till att bli USAs 45te president. Vi är många som sett de sociala medierna gå i nattsvart flöde, samt själva förfärats över hur populistisk glappkäftighet trumfade anständigheten samt logiken. Men samtidigt är det viktigare än någonsin att vara politiskt aktiv nu, på grund av den internationella tragedi världen precis erfarat.

Många frågar sig hur i helsicke det här kunnat hända. Andra har sina teorier, med eller utan rationella poänger. Vissa menar att Trump hade garanterat förlorat om det istället för Hillary Clinton varit Bernie Sanders som vunnit premiärvalet. Andra menar att faktaresistensen tagit sig ett fast grepp om folket, eller att det är för att Trump är ”emot etablissemanget” samt ”talar folkets språk”. Eller varför inte Trumps egna ord om att systemet är ”riggat”.

De tre sistnämnda detaljerna dementerar jag å det grövsta. När det gäller att vara anti-etablissemang så faller det argumentet platt nu när den man röstade på faktiskt BLIR en del av det där förhatliga etablissemanget. Antingen lär man ångra sin röst och faktiskt inse att den man röstade på var en populistisk glappkäft, eller så lever man i en speciell form av förnekelse som vädrar hyckleri.

Att hävda att Trump ”talar folkets språk” är att idiotförklara folket, alternativt normalisera rasism, sexism, funkofobi etc. Ta exemplet där han i en inspelning, i full skratt, yttrar de bevingade orden ”grab her by the pussy”. När han blev tagen på sängen med det sade han att han förvisso inte var stolt över det, men att ”det är så män pratar”. Är inte det nedvärderande mot det manliga släktet, så säg?

Sedan har vi det där med att systemet är riggat. Förvisso ligger det en sanning i dessa ord, men samtidigt ska man veta att det är sådana som Trump som faktiskt gynnas av detta riggade system. Kan man komma undan själv som en extremt skitsnackande skattesmitare med stora skulder är man helt enkelt inte rätt person att säga att man blir motarbetad av systemet. För då kommer man med en spottloska mot förtryckta minoriteter, inte minst mot urbefolkningen i North Dakota som blir berövade sin mark i förmån för oljerör.

Det finns så många anledningar att se på det amerikanska presidentvalet med sorg. Samtidigt får man lov att se på det som en väckarklocka. Som jag skrivit i tidigare krönikor är demokrati och mänskliga rättigheter bräckliga ting som är lätta att förstöra men som tar lång tid att bygga. Så gör vad du kan. Gå och rösta när det är val. Bli politiskt aktiv. Eller gå kanske med i en social rörelse. Låt bara inte fascismen segra.

 • marlies

  En stark individ med olikriktad stjälk bryts av att böjas rakt upp. En krukväxt som kräver mycket näring och vatten, ljus, skugga. USA har mångfald, så en diktator där blir inte långvarig. Hur Trump ser på sig själv är en internationell gåta. Troligen konflikter, demonstrationer, i en ofantlig omorganisation. De brukar vara tuffa som start. Styrka beror på avsatt tid. Fantasier en galen begåvning. Ett talesätt. Bara galna är normala. De reagerar. De utvecklar åt alla håll.
  Vi har länge haft tidtagarur på utfört arbete med en ofantlig dokumentation. Troligen är den bas för framtida artificiella robotar, för monotona oeffektiva arbeten som kräver många individer. samt för utökad bevakning. Tanken är att vi ska socialiseras med det mångkulturella i en större acceptans och gemenskap.. Min tanke av ´ av min tolkning av information, som självklart varierar mot andra.
  Perioden inför detta har varit tuff och observerats noga med uppföljningar och rättelser. Idag är kontanter näst intill borta.
  Vi har haft otroligt många chefer som underkontroll samt flyttat beslut
  till EU för gemensamma direktiv. Det diskuteras om basbelopp för att rensa i system, samt en ny arbetslinje som är under omorganisation. Det nuvarande avslutas 2018.
  En intressant ny historik. Med ett tufft motstånd i tiden som IS.
  Dessutom har vi helt moderniserat försvarsmakt och bevakning.
  Vi har ISS, Solara 60 och drönare som skydd för mänskligt lidande, samt skydd och bevakning av livräddning och politiskt.
  Ännu har vi destruktiva gamla vapen som skadar rejält., globalt.
  Troligtvis lokaliserade.

%d bloggare gillar detta: