Senaste nytt

Debatt: Varför högern inte vill demonstrera med våldsvänstern

Det var demonstration i Stockholm mot nazismen i helgen. I samband med den frågade många varför högern inte syns mer i demonstrationerna. Det svar många personer som är liberaler konservativa eller definierar sig som höger skulle ge på den frågan är att de inte gillar vänsterextremisterna som trissar upp stämningen och vill ta till våld mot nazister och rasister.

När interasistmen ställde frågan om varför högern är osynlig i antirasismens Sverige fick de bland annat dessa två svar:

För många vänsteraktivister… är jag inte välkommen. För dem är det lika viktigt, kanske viktigare, att bekämpa min socialliberalism som att bekämpa rasism. De anser till och med att jag _egentligen är_ rasist. Och de tycker inte jag är välkommen.

Nästan varje gång som det arrangeras antirastiska demonstrationer så blir man som libertarian sedd som exakt lika mycket nazist av arrangörerna som de som hyllar Hitler. Så nej tack, jag vill inte delta.

Lika lite som t.ex. liberaler gillar att man gullar med nazister och bjuder in dem i rumsrena sammanhang gillar liberaler att kommunister, revolutionära socialister och Afa bjuds in och blir rumsrena. Om nazistiska NMR hade tolererats i antirasistiska demonstrationer hade det varit absurt för de flesta. Men när Arbetarmakt, Afa, Kommunistiska Partiet och liknande tolereras och viftar med kommunistiska fanor ses det inte som absurt av de flesta, utan som helt korrekt.

Pudelns kärna

Det finns rörelser som anser att fascism/nazism är ungefär samma sak som kapitalism, eller som anser att den största verkliga boven bakom nazismen är kapitalismen. De drar ofta likhetstecken mellan fascism/nazism och högerpolitik, liberalism och konservatism.  Att vara fascist och att vara borgare är ungefär samma sak.

Vad som sker när det anordnas antirasistiska demonstration är att dessa grupper är lika hatiska mot borgaren som demonstrerar som mot t.ex. sverigedemokraten. I deras ögon är de samma sak.

Det farliga är att om man nu anser att man får använda offensivt våld som ”självförsvar” mot fascism och nazism så är steget litet till att även använda det mot alla man anser vara borgare, höger och kapitalister. Det märktes tydligt hos det numera avsomnade Revolutionära Fronten som gärna slog ner både liberaler och ”högerfolk”.

Dessutom är många av dessa rörelser lika mycket mot demokrati som nazisterna och stöder folkmördare som Stalin, Lenin, Mao, Trotskij eller andra.

Arbetarmakt

En rörelse som syntes en hel del vid helgens demonstrationer mot nazisterna i Stockholm var Arbetarmakt. De ses ofta som ”mild” vänster eftersom de kritiserar Stalin, Mao, Sovjet, Kina. Ja till och med Cuba får kritik. Men folkmördarna och demokratihatarna Lenin och Trotskij pratar de väl om.

Grundtanken i deras antirasistiska arbete är att nazister och fascister är extrema symptom av den samhällets sjukdom som är kapitalismen. Borgarna och högern och fascister samt nazister är ungefär samma skrot och korn. Sverigedemokraterna anses till exempel vara ”borgare”.

Hur ser detta ut i praktiken? Efter nazisternas attacker i Kärrtorp för några år sedan deklarerade Arbetarmakt att nazismen var kapitalismens fel.

”Men Arbetarmakt anser att antirasismen inte kan göras till en isolerad fråga, då den hänger ihop med klassamhället i stort, med högerpolitik och ekonomiska förhållanden. Det är nödvändigt att bygga en bred massrörelse som kämpar mot inte bara rasism, också privatiseringar, deportationer, borgarpolitik, sexism och alla slags förtryck. Den nazism som visade sitt fula tryne i Kärrtorp gror inte i ett vakuum – den göds av en högerpolitik som hela tiden slår mot de svagaste i samhället. För att kapitalismen ska få styra måste folk ställas emot varandra”

(Linje17, som arrangerade Kärrtorpsdemonstrationerna, fick mycket kritik för att de lät rörelser som Afa, revolutionära Fronten och Arbetarmakt ingå i kärnan av organisatörerna för deras demonstrationer.)

Revolution

Precis som kommunister och revolutionära socialister i alla tider är Arbetarmakt mot privategendomen och vill ha en revolution mot kapitalisterna.

Bara en väpnad revolution, ledd av arbetarklassen och stödd av andra förtryckta, kan avskaffa kapitalismen.

Det är i denna revolutions namn som massmorden i alla kommunistiska länder skett. Alla kommunistiska länder har motiverat sina massfängslingar och massmord med att försvara revolutionen mot kapitalismen. För om kapitalismen är ett hot är också kapitalisten det och den som försvarar kapitalismen. Och de som försvarar kapitalismen är farliga kontrarevolutionärer, som utgör ett hot mot de socialistiska revolutionen.

Det tog inte lång tid efter ryska revolutionen förrän Lenin, Trotskij och Stalin och de andra började sätta likhetstecken mellan privat egendom och kapitalister. Fattiga pensionärer som ville behålla sina hus, fattiga bönder i Ukraina, svältande kvinnor som ville behålla sin mat för att ge till sina barn, dömdes ut som farliga kontrarevolutionärer som eftersom de försvarade SIN privategendom stod på kapitalisternas sida. Till slut krävdes inte ens försvaret för privategendomen, det räckte med att man var mot Lenin eller Trotskij så förlorade man liv och lem. Man ansågs vara en organisatör för inbördeskrig, fascist, pogrommakare och restauratör. Kort och gott en folkfiende.

I Arbetarmakts Sverige skulle kapitalistiska kontrarevolutionärer i praktiken inte ens få bilda politiskt parti.

För friheten att bilda politiska partier utom för fascister, pogrommakare, rasister och de restauratörer (inklusive de med ursprung i byråkratin) som aktivt organiserar för inbördeskrig, och de som arbetarrörelsen av andra skäl inlagt veto mot. (källa)

Det hade känts minst sagt creepy för någon i vänstern att demonstrera mot rasism sida vid sida med rörelser som gillar Hitler och vill ha revolution för att krossa vänstern. Och som diskuterar möjligheten att förbjuda vänsterpartier.

Hur tror du det känns för någon som är höger och för kapitalism att demonstrera sida vid sida med personer som gillar folkmördarna Lenin och kanske Trotskij och som vill ha en revolution för att med våld krossa högern och kapitalismen? Och som kan tänka sig förbud mot kontrarevolutionära högerpartier?

Få vänsteraktiva vill demonstrera sida vid sida med rörelser som vill ha väpnade revolutioner för att krossa vänstern. Det förstår jag. Men kan ni förstå att få i högern vill demonstrera sida vid sida med rörelser som vill ha väpnade revolutioner för att krossa högern?

%d bloggare gillar detta: