Senaste nytt

Alina Koltsova: Att fightas för sin rätt att leva är inte populism

Privat

Att kunna jobba, äta, sova, gå på toaletten, ta sig från och till sitt hem samt överhuvudtaget kunna andas. Helt enkelt att inte bara vara vid liv, utan att faktiskt kunna leva. Det är något de allra flesta tar för givet. Men har man ett funktionshinder är det idag något man tvingas stångas blodig för.

Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (1993:387), förkortad LSS, bröt marken för den demokratiska frihetliga progressionen i Sverige. Denna reform som liberale dåvarande socialministern Bengt Westerberg (hylla den som hyllas bör) stod för öppnade dörrarna för individer med funktionshinder med assistans, hjälpmedel etcetera.

Dessvärre hotas lagen idag av den nuvarande regeringen, då bland annat finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det är något man måste skära ner på. Regeringen skriver bland annat följande i deras regleringsbrev från 2016: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Denna reglering kom i en osmaklig timing, samma höst rapporterades en kvinna med funktionshinder avliden i en offentlig toalett i Malmö, allt för att färdtjänsten inte fanns där för henne när hon skulle hem från sitt evenemang. Hade assistansen räckt till även på helgerna för henne hade hon nog troligtvis överlevt. Men tyvärr envisas man att fortsätta hålla byråkratin fyrkantig med vassa hörn.

Denna kvinnas död är ett mycket skrämmande exempel på vad LSS-regleringarna kan leda till. Ännu skrämmande är att de som kritiserar regleringarna får höra att de är populister. Sedan när och i vilken planet blev det helt plötsligt populistiskt att försvara människans rätt till ett drägligt liv? Sedan när blev det populism att försvara individens frihet?

Sverige har länge varit ett av de länder som är bäst i världen att leva i för individer med funktionshinder. Men som vad gäller allt annat är bäst långtifrån synonymt med tillräckligt bra. Särskilt när en backlash är på gång, just då måste vi ta oss i kragen och skärpa oss. Vi ska inte göra oss sämre när vi vet att vi kan bli bättre.

 • marlies

  Troligen har de aldrig varit i närheten av praktiskt vårdarbete. Många klarar av allt exakt som andra. En del med att komma upp, till dusch, stöd med frukost, kläder och packning på el rullstolar till universitet, normala jobb men anpassade med hjälpmedel, som finns i mängd.
  Idag är allmänheten hjälpsam i affärer och övrigt. Fungerar inte kroppen maximalt kan de ha en enorm kunskap på insidan. Idag har vi idrott och mästerskap för funktionshindrade. Att vara självgående så långt det går sparar personal, samt sjukskrivningar av låsta miljöer, med fler fysiska och psykiska problem för mer mediciner och personal inom vården. Jag kallar åtstramningar för antika fördomar.. Idag tränas alla att klara vardag, stegvis med hjälp eller utan valfritt.
  Vi har hjälpmedelscentralen och en butik Foten tror jag den heter,
  med många olika redskap. Även äldre tränas i bostäder, griptänger, rep emellan att gå med avstånd osthyvlar vända, memory pussel, kök nedsänkta, blissprogram förr, tvätt och vanligt för normalt liv.
  En del har bilder som hjälp, röstmikrofon, turner för enkel förflyttning till och från rullstol, säng stol och soffa, sonder att sköta själv och , pennsprutor förberedda ta själv. personal behövs bara tidvis som säkerhet. Syftet är att bli frisk så långt det går inte tvärtemot. Sedan är det lärorikt för andra att se möjligheter på nära håll. Som alltid avgör viljan och motivationen, som personalen har som uppgift, om man inte själv äger den. Antar att vi har chefer med funktionshinder. Att utveckla allt detta har kostat, designer, arbetsterapeuter, utbildningar, upplärningar, som borde läggas i nutid på LSS. Vi ska ju som artikeln visar leva ett helt dygn och liv, inte bara arbeta. Har man felaktigt perspektiv faller både arbete och dagligt liv. Vad den summan kostar samhället blir dyrköpt i rehabiliteringar, ny anpassning, nya möten, nya ansökningar, nya utredningar, prövningar. En psykisk stress och utmattning följer.
  Magdalena bör snarast göra studiebesök i verkligheten.
  Att luras på moroten tänder lyktor. Som alltid mäktigt kliva in på andras specialitet och ansvar där tolerans och tålamod ingår.
  Idag kösystem belastade som förlänger och försvårar åtkomlighet..
  ibland hela summan i papperskorgen. Så LSS är framtiden. Inte Överarbetade överläkare, handläggare, handledare som också kostar på enskild och dem. Så idag brådskar det med ett utökat samarbete mellan läkare, AF och FK för hållbar planering från start.
  Individen vet bäst med stöd av alternativ och information då LSS borde närvara vid planering.

  • marlies

   ALLA HAR RÄTT ATT SITTA PÅ POTTAN TILLS DET LÖSER SIG !

 • marlies

  Nedan visar också att vi kan förlora skatteintäkter till en gammal term sjukpension., istället för att arbeta. Att vilja och hindras tänder vem som helst rejält. Så Magdalena får icke godkänt Samt så ger vi oss aldrig med fördelar som finns. Vi nedvärderar inte den enorma utvecklingen vi haft i området. Ett glidskynke i bävernylon kanske underlättar? Vi kan faktiskt sy själva med MVG.

  • marlies

   Stryk ingår i livet. Ser man sig inte för och vägrar lyssna ramlar man och slår sig i backen.

 • marlies

  Hej ägaren i järnaffären. – Jag tänkte mej en människoskalare.- Ok, Vi har en i lättmetall en ny amerikansk modell. – Nej, tack, en hederligare äldre modell tack. En man kan lita på.. – Ja, vi har en modell, en rejäl hållbar, den skalar ren en människa på några minuter, inställbar också., för tunna och tjocka skal. – Den ser bra ut, ligger skönt i handen. – Den skalar bort brutalitet och allt. – Det låter utmärkt !
  Man behöver då och då se och få fram den sanna människan, oskyddad och ömtålig ur dennes skal. – Visst, sedan kan man behandla denne dit man vill. – Priset är hyggligt.- Tack då väljer jag den.. – Jag lovar ni kommer att bli nöjd ! ( Sandra Key Åberg )

 • marlies

  Man kan missbruka vad som helst, pasta, coka cola. Det sämsta är
  förtroenden. En del ska belönas, som kämpat att ta sig ur dåligt, som varje dag funderar på att leva eller inte. och hindras av egna familjer De jagas av fd kamrater, fd respektive av en bakgrund inte längre aktuell.. Att lära sig uppskatta och komma ut i nya miljöer är nödvändigt. Allt annat ett självskadebeteende. Många fattar inte varför detta ska vara svårt. En avund och svartsjuka de driver. Som vuxen har alla ett faders, moders och familjeansvar enskilt eller som regering eller i stort globalt. Arvet vi ärver och så vidare.

%d bloggare gillar detta: