Senaste nytt

Alina Koltsova: Att fightas för sin rätt att leva är inte populism

Privat

Att kunna jobba, äta, sova, gå på toaletten, ta sig från och till sitt hem samt överhuvudtaget kunna andas. Helt enkelt att inte bara vara vid liv, utan att faktiskt kunna leva. Det är något de allra flesta tar för givet. Men har man ett funktionshinder är det idag något man tvingas stångas blodig för.

Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (1993:387), förkortad LSS, bröt marken för den demokratiska frihetliga progressionen i Sverige. Denna reform som liberale dåvarande socialministern Bengt Westerberg (hylla den som hyllas bör) stod för öppnade dörrarna för individer med funktionshinder med assistans, hjälpmedel etcetera.

Dessvärre hotas lagen idag av den nuvarande regeringen, då bland annat finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det är något man måste skära ner på. Regeringen skriver bland annat följande i deras regleringsbrev från 2016: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Denna reglering kom i en osmaklig timing, samma höst rapporterades en kvinna med funktionshinder avliden i en offentlig toalett i Malmö, allt för att färdtjänsten inte fanns där för henne när hon skulle hem från sitt evenemang. Hade assistansen räckt till även på helgerna för henne hade hon nog troligtvis överlevt. Men tyvärr envisas man att fortsätta hålla byråkratin fyrkantig med vassa hörn.

Denna kvinnas död är ett mycket skrämmande exempel på vad LSS-regleringarna kan leda till. Ännu skrämmande är att de som kritiserar regleringarna får höra att de är populister. Sedan när och i vilken planet blev det helt plötsligt populistiskt att försvara människans rätt till ett drägligt liv? Sedan när blev det populism att försvara individens frihet?

Sverige har länge varit ett av de länder som är bäst i världen att leva i för individer med funktionshinder. Men som vad gäller allt annat är bäst långtifrån synonymt med tillräckligt bra. Särskilt när en backlash är på gång, just då måste vi ta oss i kragen och skärpa oss. Vi ska inte göra oss sämre när vi vet att vi kan bli bättre.

%d bloggare gillar detta: