Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Klarar marknadsekonomin av kriser?

I Tyskland talar man om att medborgarna bör ha ett lager av mat för att klara sig 10 dagar. Dessutom talas det om att rusta upp civilförsvaret igen och införa beredskapslager. Vad betyder detta?

Har ni hört talas om begreppet ”just in time”? Butiker, sjukhus och till och med svenska försvaret har inte några lager längre. Varorna finns på lastbilar och levereras ”just in time”.
Kalmar sjukhus, till exempel, har ett lager av basvaror för ca 3-5 dagar. De mest värdefulla medicinerna och liknande har de för kanske 10 dagar. Sen tar det slut. Sjukhuset är beroende av de ständiga leveranserna.
Så fungerar ekonomin i Sverige idag. Så var det inte förr. för 40-50 år sen var ekonomin mer reglerad och försörjningskedjorna mer komplicerade. Butiker hade lager och samhället hade lager. Samhället hade stora beredskapslager. I dem fanns mat för alla svenska medborgare i ett år. medicin för ett år. Reservdelar för att bygga industrier för att bygga gengasmotorer. Olja för sex månader.

En konsekvens av marknadsekonomins segertåg i världen och Sverige har blivit att samhället blivit sårbart för kriser. Skulle försörjningsleden strypas skulle det ta 3-5 dagar sen skulle sjukhusen inte ha handskar mer, affärerna vara tomma och bensinen vara slut. Vad gör vi då?

Hade det varit 1966 hade sjukhusen fått varor ur beredskapslagren i god tid innan de egna lagren tagit slut (de hade lager för upp emot en månad i sjukhuset på den tiden), och affärerna hade fått varor till sina hyllor. Vad gör vi nu om något skulle ske?
Detta oroar en del människor som inte tror att framtiden kommer att vara krisfri och krigsfri.

Skulle samma sak ske idag som 1939, eller skulle det ske en naturkatastrof, skulle miljontals dö i svält efter bara någon månad här i Sverige. Det finns inga lager av mat någonstans här, minimala lager av diesel och bensin, och knappt några svenska bönder kvar.
Politikerna i som styr verkar ha anammat idén om att historien tagit slut. Att det aldrig mer blir krig eller djup kris. Samma antar ekonomerna som har inflytande.
Ibland får man höra att det strider mot marknadsekonomins lagar att förbereda för kriser. Detta är allvarligt eftersom om en kris skulle ske av allvarliga mått och människor dör av det skulle det troligen medföra att politikerna efter krisen skulle sky marknadsekonomin som pesten. Då skulle man efteråt säga att ”just in time” systemet ledde till miljontals människors död.

Därför är en av vår tids stora utmaningar hur vi förbereder oss för en kris inom ramarna för marknadsekonomins lagar. Går det eller måste vi återvända till regleringsekonomin vi hade fram till 80talet för att skydda oss från kriser?

 • marlies

  En skrämmande artikel. Men i kriser kommer också lösningarna historiskt, för inga andra alternativ finns. Hur många sjukhus har inte funnits i krigstider, samt tält för akuta operationer. Folk blir effektiva av kaos, hittar ledare och fixar organisation snabbt. Av smärta svimmar de flesta, och tillräckligt bedövar första reaktion vid olycksplats. Då folk kan förflytta sig skadade. Vi har inte alltid haft dagens alla tillgångar inom sjukvård. Dessutom är folk än idag duktiga på att själva hitta redskap som hjälpmedel. Normalt klarar sig alla länge på bara vatten. Ett mål mat överlever alla på. Bara mediciner som i första hand är viktigt. Där har vi dagens drönare som troligen får tillstånd direkt i krislägen. Vi blir också automatiskt mer fokuserade på vad som är viktigast. Prioriteringar har många haft i arbetslivet som vardagligt. Vi släpper även osäkerhet när vi tvingas till något.
  Vi chansar hellre än misslyckas. Utgång är ändå gräns.
  Som när folk kastar sig handlöst i de tillgångar som finns i hopp om räddning. 50 – 50 % chans räcker. Normalt lever vi så dagligen,
  utan att veta om vi kommer hem eller inte omedvetet.
  De flesta längtar inte heller efter Pizza och kålpudding under sådana faktorer. Även om det blir kaotiskt först lugnar folk ner sig
  snabbt som ett energisparande.. Elakt kan man säga att ibland går kriser åt för att folk ska bli vuxna och ta ansvar för eget och andras
  liv. I vårat land är folk ofattbart självcentrerade, som många tycker är rent ut sagt obehagligt.

 • marlies

  Man kan säga att när kroppar hotas tar hjärnor över.

 • marlies

  Vad som funnits är lager för kort tid, men kriser har varat bra mycket längre. En del lager har också hunnit bli gamla som sparats.. Att nedlagd lantbruk spelar stor roll är sant, för militär har också ätit sig mätta i bondkök. Att vara självförsörjande är alla länders säkerhet.
  Men enkla saker begriper inte politiker. De vill ha stormakt den ena efter den andra. Och alla har fallit hittills som inte haft en stark befolkning som grund. för lika värderingar. En del tappra försök har funnits men befolkning inte mogen för helt annat styrande. Ibland den rakt motsatta, utan någon som helst information om hur. När andra tagit vad de velat har de rent av bara dragit därifrån., lämnat dem i kommande inbördeskrig om resterna. Ett helt vansinnigt människoförakt. Därav en massliv urbanisation till städer globalt,
  i slum för tidigare odlare utan annan utbildning. En spridande torka av minsta vegetation, och växande öknar utan oaser. Vilda djur bland befolkningar. Många politiker rena dårar. De handlar upp marker, tvingar folk därifrån.. De vill ha allt av livsmedel i lika storlek för effektiv packning, lastning, frakt över alla globala gränser med fossila bränslen. Hur många löner som betalas i detta hysteri innan vi kommer till kassan kan man undra vad ett kg pris egentligen kostar. Då inräknat med sociala konsekvenser i generationer. Även kemikalier och antibiotika ingår så ett livsmedel ser lika gott ut efter en bra lång tid, som ett äpple. Köttet ska vi inte nämna., inte fläsket heller. Idag varnas för saltmängd i allt. Socker är brytning smak i allt. Drycker energi med varningstext mängd per dag. Dårskapens fantasi är obegränsad.

 • marlies

  Som alltid huvudsak barn, ungdom det växande släktet får mat samt gamla. Den gruppen som missunnas dagligen till näringsriktig kost.
  En del tar droger som mättnad globalt, utan hem. Även i Sverige förekommer sådant. En tid fanns mängder med dagmammor utan utbildning med 10 ungar var, som traska runt ute i alla väder. Livrädda om inredningen. Ett bra jobb med lite ansvar och bra betalt för minimalt. Än idag tål inte folk ungar och ungdom. Klagar på klamp i trappor, musik, bus i lägenheter. Frågade en för länge sedan om denne ville få fönstren krossade och bilen sabbad. Ungar ska höras och synas. De bankar, spikar och gapskrattar. Ett kit borde delas ut med öronproppar och solglasögon med kontraktet i hyresbostäder där grannar ingår. Vet en polis som ringde på vid en adress nyligen, där ungar sågs flänga runt i en lägenhet.. Bättre de hålls inom väggar och trivs än ute utan intresserade vuxna. Falska moderata vuxna överallt, som lever i hotelboende. Om ungar vantrivs skitsamma. Vi har mängder med energikickmat som stoppas i befolkning. Ett kort rus som övergår i ilska och trötthet. I min generation fanns inga överviktiga barn. Inte tilläts de att vara stillasittande heller i timmar, tysta med kontroll i händerna. De får spelet i skolan istället, lever loppan och tar ut sig på allt och alla.
  Otroligt stilla och skötsamma hemma., som pjäser fram och tillbaka. En helkonstig marknadsprofil. Heter IKEA tror jag. Tvingas gå förbi allt av köplust till kassan övertranssakerat. Normalt att gå lös på allt under fri Tid. Det menar de med marknadsekonomi. Dyrt i längd.

 • marlies

  I annat normalt fall finns tomma skyddsrum i alla hyreshus för livsmedel, samt ungar med isolerat stort utrymme, för helt självständiga aktiviteter. Då utan störande vuxna.

%d bloggare gillar detta: