Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Klarar marknadsekonomin av kriser?

I Tyskland talar man om att medborgarna bör ha ett lager av mat för att klara sig 10 dagar. Dessutom talas det om att rusta upp civilförsvaret igen och införa beredskapslager. Vad betyder detta?

Har ni hört talas om begreppet ”just in time”? Butiker, sjukhus och till och med svenska försvaret har inte några lager längre. Varorna finns på lastbilar och levereras ”just in time”.
Kalmar sjukhus, till exempel, har ett lager av basvaror för ca 3-5 dagar. De mest värdefulla medicinerna och liknande har de för kanske 10 dagar. Sen tar det slut. Sjukhuset är beroende av de ständiga leveranserna.
Så fungerar ekonomin i Sverige idag. Så var det inte förr. för 40-50 år sen var ekonomin mer reglerad och försörjningskedjorna mer komplicerade. Butiker hade lager och samhället hade lager. Samhället hade stora beredskapslager. I dem fanns mat för alla svenska medborgare i ett år. medicin för ett år. Reservdelar för att bygga industrier för att bygga gengasmotorer. Olja för sex månader.

En konsekvens av marknadsekonomins segertåg i världen och Sverige har blivit att samhället blivit sårbart för kriser. Skulle försörjningsleden strypas skulle det ta 3-5 dagar sen skulle sjukhusen inte ha handskar mer, affärerna vara tomma och bensinen vara slut. Vad gör vi då?

Hade det varit 1966 hade sjukhusen fått varor ur beredskapslagren i god tid innan de egna lagren tagit slut (de hade lager för upp emot en månad i sjukhuset på den tiden), och affärerna hade fått varor till sina hyllor. Vad gör vi nu om något skulle ske?
Detta oroar en del människor som inte tror att framtiden kommer att vara krisfri och krigsfri.

Skulle samma sak ske idag som 1939, eller skulle det ske en naturkatastrof, skulle miljontals dö i svält efter bara någon månad här i Sverige. Det finns inga lager av mat någonstans här, minimala lager av diesel och bensin, och knappt några svenska bönder kvar.
Politikerna i som styr verkar ha anammat idén om att historien tagit slut. Att det aldrig mer blir krig eller djup kris. Samma antar ekonomerna som har inflytande.
Ibland får man höra att det strider mot marknadsekonomins lagar att förbereda för kriser. Detta är allvarligt eftersom om en kris skulle ske av allvarliga mått och människor dör av det skulle det troligen medföra att politikerna efter krisen skulle sky marknadsekonomin som pesten. Då skulle man efteråt säga att ”just in time” systemet ledde till miljontals människors död.

Därför är en av vår tids stora utmaningar hur vi förbereder oss för en kris inom ramarna för marknadsekonomins lagar. Går det eller måste vi återvända till regleringsekonomin vi hade fram till 80talet för att skydda oss från kriser?

%d bloggare gillar detta: