Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Statisterna

Om man hade oturen att leva och därmed dö på 1500-talet kunde man om man var av burgen sort och hade någon som tänkte på detaljerna få ett par inhyrda gråterskor till sin begravning. Om man hade oturen att leva och därmed dö under 1700-talet kunde man om man var av en burgen sort och hade någon som tänkte på detaljerna få ett par inhyrda fanboys som helt enkelt följde med en och hejade på när man sa någonting osedvanligt klokt. Eller bara sa någonting.

Sedvänjor från en svunnen tid som fått en makaber återuppståndelse i denna tragikomiska fars som är det amerikanska valet. Detta är ett val där kandidaterna använder ett persongalleri av statister värdig Dostojevskij.

Vi har läkare som på viftar med friskintyg på bästa sändningstid, vi har kändisar, skönhetsdrottningar, hemliga inspelningar, skvallerkärringar, avhoppade vapendragare, hörsnäckor, hot, oneliners, halloweenkostymer, ett parti som vill störta sin egen kandidat och en värld som tänker att Bush nog inte var så dum ändå. Vi har två familjer där den ena endast marginellt är mer sympatisk än den andre. Vi har mail som försvann likt en löning och murar som hotas med att byggas. Vi har lobbyister, väljare, FOX och CNN.

Vi har WikiLeaks och Twitter och allt är bara en enda jävla röra.

Till och med den person, Ken Bone, som världen för en minut fattade tycke för sålde ut sig själv och har både signat upp med Uber och lanserat sitt eget T-shirt-märke. Hade Shakespeare börjat skriva ett manus som hade motsvarande ingredienser hade han rivit det för det hade varit för mycket av allt.

Det amerikanska valet är en moralisk katastrof och ett politiskt skräckkabinett. När Hillary och Donald spelar sina roller på scenen skriker publiken efter mer. När Hillary och Donald slår sig trötta och när de tuggar fradga och ger just mer skriker publiken högre. Högre och högre tills den stegrande hästen faller. Det handlar inte längre om vem som vinner, det handlar om vem som inte förlorar – vilket inte enbart är en semantisk skillnad.

Vi behöver inga inhyrda gråterskor längre. Vi kan endast hoppas på att den minst dåliga kandidaten vinner och att hon eftersom hon är av en burgen sort har folk som tänker på detaljerna.

 • marlies

  Idag kan man bli kändis på precis allt t.om galenskap. Men upp som en soluppgång och ner som en pannkaka. Inte många lever evigt kvar som älskat kulturminne. Allt är snabba hysteriska affären, kosta vad det vill, även livet på unga. Ett vapen kan ha många olika namn att vrida ut det gottaste.. En del gömmer sig bakom böcker för att fly ut i kosmos av olika namn. De accepterar inte levandet och olikheter.
  Putin i realitet. En del gillar att sova och drömma sig fram, andra föredrar rejäla uppsving av tuffare sort. Redskapen för att lyckas är många. Fantasin är enorm i utopier., som sällan inbringar något alls utan tvärtom. Ännu fler problemlösningar, kostsamma.
  Att vinna Pondus och bekräftelser är gränslöst. Kvinnor de flesta bryr sig inte. De jagar barn, ungdom, personer, hem, mat.
  Men många män börjar att reagera som de. Kriget i olikhet kön börjar i hem. De som inte har reserver pigga och villiga tvingas till samarbete.

 • marlies

  När lantbruk var en självklar sysselsättning fanns platser för udda missanpassade. De var också kändisar av sin sort. På gårdarna fanns små stugor, med säng och bord med tillhörande stol. De var i behov av lite fostran och ansvar. De hade bondköket som gratis mat och fika. På morgonen dundrade bonden dit och gapade tills de vaknade.
  Frukost och sedan lära sig arbeta med olika uppgifter. Rutiner, samarbete, socialt. En del stannade på livstid, och blev en del i familjer. En granne hade en så kallad dräng. Långt hår skrämmande för andra då. Denne var konstnär på fritiden i lilla stugan. Bara nakna damer i ramar. Andra bönder hade olika drängar i perioder. Jag vet flera av min generation som också hade perioder på lantgårdar.
  En storebror även i hemland, som bodde hos mormor. En del bara skrattar åt allt, och retar andra. En skådespelare på fel plats. Sen internatskola, långt från storstaden. En del Politiker borde göra det samma, så de blir lika smarta. Även flera svenska grabbar på gårdar.
  Unga som ska framåt ska aldrig vara instängda.. Vi har ju rejäla busar politiskt.

 • marlies

  Jättekul för de med noll begåvning. Normalt är sceneri verklighetsanknutet för vuxna, mord, drama, tragedi , otrohet, svartsjuka, medhjälpare, en osynlig, en falsk, en naiv, inre konflikter,
  en psykopat, något av myndighetspersoner, koppleri, passion.
  Antikt ointressant av gamla fördomar och trollpack.

 • marlies

  En del är som en grav borderline, ett riskkapital man bär med sig. De flyttar in hos andra och tar över makt helt. De ger sig aldrig, bara ska ha och ha. De är bra på att övertala andra, inte en syl emellan, samt bra på att hålla sig undan vid konflikter, skylla ifrån sig och tusen ursäkter som heter något annat. En del bor stort, stora bilar. Alla ska glo på dem överallt. Ofattbart viktigt att synas och höras. En fråga betyder att INTE DUGA. Viktigt med det senaste klippet, att vara först störst och bäst. De skiter totalt i alla andra. Jag och jag och jag och inte ansvar. Inte samarbeta och inte social utan skryt, eller tycka synd om som är en makt.. Rejäla utbrott kan de få av motsatt åsikt. Eller så gömmer de sig bakom andra så många som möjligt.. Deras stolthet är bara de själva, ingen annan. Vuxna barn i egna burar, som ingen brytt sig om. De fyller sin funktion som inlösen, sätter fogden i utredningar,
  polisen i anmälningar. I politiken en rejäl katastrof utan bevakningar.
  De kan nå högt i samhället av habegär och intressen. De släpper inget ur sina händer.
  Små barn bakar kakor, tittar ugn och bjuder, får beröm.
  Närhet, uppmärksamhet, kontakt.
  Träning ge bort saknat.

 • marlies

  Att åka på stryk ingår i livet. Ser man sig inte för och inte lyssnar ramlar man i backen och slår sig. Lika idag som alltid..
  En vanlig orsak att det händer är att man blivit störd. Alla behöver krya på sig efter, för alla har något att åtgärda. .Att vara och bli STÖRD har sina fördelar
  .

%d bloggare gillar detta: