Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Scouterna

Privat

Prepper är engelska för övervintrad scout (scout vulgaris på latin) och de kan påträffas längst inne i urskogen, i bombsäkra källarbunkrar eller i vanliga lägenheter under berg av konservburkar, triangakök och vattendunkar.

Preppern, som av någon anledning ofta heter Anders, naturliga fiender är Ryssland, dagsljus, vattenbrist och rationalitet men de är samtidigt både robusta och arbetsamma och kan bygga både egna hus och egna konspirationsteorier utan att ta så mycket som en kaffepaus.

Rent estetisk känns preppers igen på sin signaturlook ”hemvärnet chic” i vilken flamsäkra underställ, bettskenor och overaller värdiga att stå emot en kärnvapenvinter utgör basen.

Humor är inte prepperns starka sida, vilket inte är så konstigt eftersom just humor är en lyxvara som man varken kan, eller bör, ägna sig åt när man håller gränsen. Hade jag inte legat här halvt nerhasad i en rauk på Gotland och räddat landet så hade ni inte haft så mycket att skratta åt tänker preppern, sätter på sig lite mer av försvarets hudsalva och ålar vidare på armbågarna.

I övrigt är preppern lite av en hemmakatt. Liksom humor är resor knappast någonting som man håller på med när hela världen håller på att gå åt helvete. Även om drömmen om att besöka Nevada Test Site och norpa med en autentisk skyltdocka hem naturligtvis ligger latent.

Preppern är i likhet med civilister vanligt förekommande på sociala medier under deras husorgan #prepperse och de är också framstående bloggare av oftast ösregnslånga texter som bär slående likheter med instruktionsmanualer. Porrsurfar gör man på forsvarsmakten.se men endast när världsläget tillåter det – vilket är aldrig.

Att säga att preppers är sekteristiska är att ta i. Sekter har naturligtvis inte ens i närheten av så många uppfattningar om ditt och datt som preppers har och sekter använder också mindre silvertejp per medlem och år.

Att vara förberedd är bra, att vara lätt paranoid är det dock inte och att tro att man genom att ha 57 burkar Soldatens ärtsoppa hemma blir en faktisk soldat är mest rörande. Så, öppna källardörren och bege er ut i friska luften ett slag. Det är inte så farligt här uppe – inte än i alla fall för fan vet vad Putin har i sikte.

 • marlies

  Scouter har en uppgift, att förvalta naturkunskap, klara sig själv utan föräldrar, sova ute i mörker, orientering, lära sig laga mat enkelt och redskap, verktyg, klädsel. Att igenkänna ljud utifrån kan vara skrämmande i vårat eviga sus. Många barn i andra länder är fostrade till ansvar, respekt och känsla för andra, syskon och äldre.
  Lite uppgifter i taget, handla, laga mat, läsa sagor för syskon vad de tycker är roligt.. Därför bryr de sig om varandra, lyder äldre, som min storebror om mej, jag storasyster till yngre. Svenska barn fostras annorlunda och behöver utveckla empati, ansvar och respekt.
  Scouter tar hand om varandra, att vara rädd är nyttigt, och osäker. Det binder naturliga band emellan individer. Ledare är avgörande, att införliva självsäkerhet. Alla ungar borde regelbundet åka på läger. Lära sig att de bara vara en del i ett större sammanhang. Många får för stor uppmärksamhet i hem idag och mycket lite av tillit.
  De tvingas att söka egna kontakter med okända, som de själva måste bedöma.. Aktiviteter samlar dem tillsammans. Jag tror vi har Valla scoutkår kvar, men även kyrkor och kommunen driver läger.
  Själv eftersträvar jag män till sådant, eftersom kvinnor annars är överrepresenterade. De första dagarna och nätterna är inskolning att tåla ny miljö. De ska inte hämtas om inget är akut sjukligt.
  Men telefonkontakt bara då, inte sedan.
  Man får kompisar över stora avstånd. Jag själv en buse, som hotades att åka hem, men alltid fick stanna. Det är en lärdom för livet. Kontakter utanför olämpligt, åka motorbåt på natten, och moppe med andra tror jag, fixade ett disco på ett av kyrkans läger, inte poppis. I Idre skidor, landade på busstak, trodde backen fortsatte, snöblindhet.. Tog tåget till Ludvika ett år VM skidor, sov hos gamla lägerkompisar.. Bus ingår i läger, varför annars hemifrån ? Man utmanar sig själv att testa gränser, vattenskidor och annat som annars inte finns tillgängligt. Ett fåtal ledare ska inte ha koll absolut på allt som föräldrar. Det är poängen.
  Därför kan det spåra ut utanför. som en erfarenhet. Ingen förväntas förstå gränser som ung.

 • marlies

  Varför manliga ledare kan någon tycka vara orättvist. Men tjejer och killar ser båda upp till äldre män. De blandar inte in egna känslor i avgöranden som kvinnor alltid gör. Självklart finns undantag. Hur ska ungar annars bli stabila i sig själva ?

 • marlies

  Storasystrar är perfekta fostrare därför istället för mammor. Inga hindrande moderskänslor. I Sverige begriper många inte sådant, när de syns ute med en hop av ungar och uppgifter. Även storebröder.

%d bloggare gillar detta: