Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Scouterna

Privat

Prepper är engelska för övervintrad scout (scout vulgaris på latin) och de kan påträffas längst inne i urskogen, i bombsäkra källarbunkrar eller i vanliga lägenheter under berg av konservburkar, triangakök och vattendunkar.

Preppern, som av någon anledning ofta heter Anders, naturliga fiender är Ryssland, dagsljus, vattenbrist och rationalitet men de är samtidigt både robusta och arbetsamma och kan bygga både egna hus och egna konspirationsteorier utan att ta så mycket som en kaffepaus.

Rent estetisk känns preppers igen på sin signaturlook ”hemvärnet chic” i vilken flamsäkra underställ, bettskenor och overaller värdiga att stå emot en kärnvapenvinter utgör basen.

Humor är inte prepperns starka sida, vilket inte är så konstigt eftersom just humor är en lyxvara som man varken kan, eller bör, ägna sig åt när man håller gränsen. Hade jag inte legat här halvt nerhasad i en rauk på Gotland och räddat landet så hade ni inte haft så mycket att skratta åt tänker preppern, sätter på sig lite mer av försvarets hudsalva och ålar vidare på armbågarna.

I övrigt är preppern lite av en hemmakatt. Liksom humor är resor knappast någonting som man håller på med när hela världen håller på att gå åt helvete. Även om drömmen om att besöka Nevada Test Site och norpa med en autentisk skyltdocka hem naturligtvis ligger latent.

Preppern är i likhet med civilister vanligt förekommande på sociala medier under deras husorgan #prepperse och de är också framstående bloggare av oftast ösregnslånga texter som bär slående likheter med instruktionsmanualer. Porrsurfar gör man på forsvarsmakten.se men endast när världsläget tillåter det – vilket är aldrig.

Att säga att preppers är sekteristiska är att ta i. Sekter har naturligtvis inte ens i närheten av så många uppfattningar om ditt och datt som preppers har och sekter använder också mindre silvertejp per medlem och år.

Att vara förberedd är bra, att vara lätt paranoid är det dock inte och att tro att man genom att ha 57 burkar Soldatens ärtsoppa hemma blir en faktisk soldat är mest rörande. Så, öppna källardörren och bege er ut i friska luften ett slag. Det är inte så farligt här uppe – inte än i alla fall för fan vet vad Putin har i sikte.

%d bloggare gillar detta: