Senaste nytt

LUF vill spara 100 miljarder i statsbudgeten

Privat

TANSTAAFL är en förkortning av uttrycket There ain’t no such thing as a free lunch, ett uttryck vars budskap är att ingenting som välfärdsstaten erbjuder eller levererar till medborgarna kommer gratis. Någon annan betalar alltid, därför ska politiker undvika att slösa skattebetalarnas pengar.   

Det var den  liberala nationalekonomen Milton Friedman som populariserade uttrycket, men uttrycket har en längre historia än så och med olika varianter. Till exempel förekommer uttrycket i den libertarianska klassiker boken The Moon Is a Harsh Mistress, skriven av Robert A. Heinlein.

Uttryckets budskap har också formulerats på svenska av Gustav Möller, en av svenska socialdemokratins största tänkare, främst inom det socialpolitiska området. Möller myntade uttrycket Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Idag skrev LUF:s förbundsordförande Joar Forssell tillsammans med förbundets andre vice ordförande Max Sjöberg en debattartikel på SVD om problemet med förslösade skattekronor och att det finns de som tror att det existerar en grattis lunch. Baserat på Max Sjöbergs rapport 100 miljarder kommer de fram till att förra årets statsbudget på hissnade 892 miljarder kunde istället sänkts med 102, 7 miljarder utan att skada en accelererande välfärdsstat.

Rapportens budskap är bland annat att välfärdsstaten ska ägna sig åt sina kärnuppgifter: att hjälpa de som är i behov.

Skattebetalare kan få mer i plånboken genom att staten bland annat slutar att subventionera äventyr som ofta inte är något annat än bara äventyr på andras bekostnad. Exempel på hur skattebetalare kan få mer i plånboken är genom att lägga ner Tillväxtverket och Vinnova som tillsammans med minskade regionala bidrag skulle leda till att över 6 miljarder kronor skulle tillfalla tillbaks till skattebetalarna.

Ungliberalerna vill också förkorta föräldraförsäkringen till 12 månader. Den svenska föräldraförsäkringen är den mest generösaste och skulle med en förkortning på 4 månader fortfarande vara ett av de mest generösaste. En förkortning med 4 månader skulle leda till ca 9 miljarder minskning av statsbudgeten, alltså en procent bara där som kan gå tillbaks till skattebetalarna.

Andra förslag är bland annat avskaffandet av ränteavdraget som är en orättvis omfördelning ifrån låginkomsttagare till höginkomsttagare, alltså det vänstern menar med Robin Hood skatt. Det är underligt att en socialdemokratisk regering som tog sig till makten genom att skandera att ”någonting håller på gå sönder” och att välfärdsstaten utarmats inte tagit bort ränteavdraget och istället sänker skatten för medel- och låginkomsttagare. Det vill säga vad högern menar med Robin Hood skatt. Ett avskaffande av ränteavdraget skulle leda till ca 13 miljarder minskning av statsbudgeten

Vilka är vinnarna på LUF:s förslag?

Låginkomsttagare
Driftiga företagare
Skattebetalare
Samhällsekonomin i stort
Det finns mycket fett i statsbudgeten som behöver trimmas så att den är funktionell för det den är ämnad för, vilket inte är att subventionera de som redan har, de saker som inte klarar sig i en marknadsekonomi. Det finns ingen gratis lunch och att förslösa skattebetalarnas pengar i tron att det existerar gratis luncher är oansvarigt och omoraliskt! 
Du kan läsa Max Sjöbergs rapport i sin helhet här    
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Antagligen kommer många olika förslag att presenteras, eftersom behovet är extremt, samtidigt som en ny utveckling väntar.
  Att föräldrar försäkringen förkortas är mer speciellt då det gäller individer som inte kan tycka så mycket.. Men alla barn går igenom en separationsfas från mamman lite olika efter mognad i 2 till 2,5 årsåldern. Då ska de skolas in i korta intervaller olika lång tid beroende på acceptans hos barnet. Innan och efter inga problem.
  Förr ingick spädbarnspraktik i barnskötarutbildning då det var vanligt med spädbarn i förskolor. Däremot ska de ha samma som sköter om dem. Därför måste uttaget vara flexibelt. Barn upplever samma ångest som vi. Att ha ångest barn är frusterande, för en del matvägrar, vägrar sova, skriker, eller blir apatiska. Så utan detta i åtanke kommer vi tillbaka ´till dagens system. I många kulturer bär man barnet med sig i arbetet. En variant.. Jag tror att en del problem försvinner automatiskt, som större sociala nätverk som hindrar isolering, en vanlig väg in i problem. Det är dessa som vanligtvis skapar egna kontaktnät. Dagens system att smakar det så nappar det. Idag upptäckte jag en rejäl stor antydan på väg till tvättstugan. Svart tusch. Vill du köpa röka. Så nya grannar eller besökare i huset. Ungar brukar ju snabbt avslöja sig själva.
  Fester som heter tysta. Tidigare hade jag medel mot sådant
  Idag heter sådant miljöfarligt., och säljs i specialbutiker.
  Rejält komiskt. Subventioner är inget fel, men kontrollen var den hamnar. En del missbrukas, annat är en chans för så många som möjligt att prova på olika alternativ. Pris efter inkomst resten subventionerat är ett bättre alternativ. Mera skatteintäkter för flera kunder. Vi har behov av ett större stödsystem, som t.ex LSS, då många idag står i långa kösystem. De flesta kan klara sig näst intill, men gränsfall som stressar i tvångsystem, då ökade krav är målet som de absolut inte kan fullfölja utan stöd som krävs utan straffavgifter och avdrag. Dessa har också läkarintyg som talar om detta tydligt. Vardagsarbete ingår inte i sådant. Har man mål så kan detta sabba hela ide´n om vad som är planerat. Idag är många tillgångar
  överbelastade. Arbetsgivare tjatar inte på sjukskrivna procentuellt
  att komma till plats. Att bara bråka om detta tar energi.
  Hugger man sig i benet, då minsann är det självklart.
  Inte om man haft en tennisboll på vänster sida i hjärnan och är pigg och glad, fixar allt arbetstid, de dagar man är pigg. Ett evigt buntvis av intyg hit och dit. Andra har hjärtopererats i samma idiotsystem., på platser som är strukna i planeringar. Misshandel.
  En varning till arbetsgivare, för ni riskerar att betala sjuklön, vikarier, omplaceringar rehabiliteringar. Vi betalar innan.
  Antar att den arbetslinjen inte gäller.
  En del har inte befogenheter att egentligen söka jobb eller det jobb de har som ämbeten.
  Utan bra coacher och handledare en katastrof. Adminstrativa skäl en varningssignal.
  Detta på tal om skatter i förhållande till framtida kostnader., och mindre summor att hämta det ifrån. Basen en enorm löneutbetalning för detta., samt ett belastat US.
  Det är ju nyttigt med rejäla dumheter som lärdom, och skrattretande som är så hälsosamt.
  Vissa har körsång som rumsuppfattning, då ingår stämband och tonlägen. Ett minifokus.

 • marlies

  Som i alla andra lägen när man kör fast i omöjligheter gäller ett tätare och bredare samarbete. Ett smidigare sätt att beta av mängden.
  Idag vill alla ansvara för sina ålagda uppgifter max, som ibland gör att individer blir osynliga.. Det kan vara mäktigt att betona sådant, eftersom man vet att man gör intrång på andras områden. Men det är värt det i längd för alla tjänar på det. Jag brukar tänka på det som är närmast, som även är lika i stort. Som att en Läkare tar kontakt med AF och FK som binder ihop en bättre utgångspunkt för längre hållbar planering, utan extra möten för var och en som också kostar tid lön och energi. Var och en är klokast på sitt. Dövöra är inte uppskattat, som man själv automatiskt väljer, som att ha ett roligt intresse som håller balansen mellan utmaning och nöje. Men själv har alltid rätt av känslan som styr. En tuffare krabat är Putin som visar upp sig och talar om att han finns kvar att lyssna på också. Att ladda har ett batteri. Att hitta kompositionen till den är intressantast.

 • marlies

  Idag nämns Warzavapakten som saknad för världsbalansen. En del menar att NATO ensam har för stor makt. Vi har både väst och öst, syd och nord. Väst och nord är ingen tecknad julaftonfilm i realitet.
  Gamla tider av röveri kan inte fortsätta. Idag finns inga kvar att strida i mitten för civila inte för att vakta och hindra gränser heller.
  Meningen är att de ska medla själva som vuxna individer.
  Då fick bara dessa psykisk stress, utmattning, panikångest samt posttraumatisk trauman inte minst av ofattbart långt stridande. Att vägra acceptera faktum med världsdemonstrationer. De som inte lär sig får en katastrofbakläxa. Eget liv gäller inte att komma först längre.
  Lyxhoror inte eftertraktade. eller hur ? de har vi som nöje. Särskilt när vi ser bättre fördelar. Jag ägnar mej åt det orala språket som omfattar allt runt om.. Han heter liten Tellus. Fördelningen avgör politik av gemensamma tillgångar. En del tappar färgen helt i kaos. Lufs eller mupps spelar då ingen större betydelse. Inte Bert, Nils, Patrik heller.
  Trumpen är den som ger sig.

%d bloggare gillar detta: