Senaste nytt

LUF vill spara 100 miljarder i statsbudgeten

Privat

TANSTAAFL är en förkortning av uttrycket There ain’t no such thing as a free lunch, ett uttryck vars budskap är att ingenting som välfärdsstaten erbjuder eller levererar till medborgarna kommer gratis. Någon annan betalar alltid, därför ska politiker undvika att slösa skattebetalarnas pengar.   

Det var den  liberala nationalekonomen Milton Friedman som populariserade uttrycket, men uttrycket har en längre historia än så och med olika varianter. Till exempel förekommer uttrycket i den libertarianska klassiker boken The Moon Is a Harsh Mistress, skriven av Robert A. Heinlein.

Uttryckets budskap har också formulerats på svenska av Gustav Möller, en av svenska socialdemokratins största tänkare, främst inom det socialpolitiska området. Möller myntade uttrycket Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Idag skrev LUF:s förbundsordförande Joar Forssell tillsammans med förbundets andre vice ordförande Max Sjöberg en debattartikel på SVD om problemet med förslösade skattekronor och att det finns de som tror att det existerar en grattis lunch. Baserat på Max Sjöbergs rapport 100 miljarder kommer de fram till att förra årets statsbudget på hissnade 892 miljarder kunde istället sänkts med 102, 7 miljarder utan att skada en accelererande välfärdsstat.

Rapportens budskap är bland annat att välfärdsstaten ska ägna sig åt sina kärnuppgifter: att hjälpa de som är i behov.

Skattebetalare kan få mer i plånboken genom att staten bland annat slutar att subventionera äventyr som ofta inte är något annat än bara äventyr på andras bekostnad. Exempel på hur skattebetalare kan få mer i plånboken är genom att lägga ner Tillväxtverket och Vinnova som tillsammans med minskade regionala bidrag skulle leda till att över 6 miljarder kronor skulle tillfalla tillbaks till skattebetalarna.

Ungliberalerna vill också förkorta föräldraförsäkringen till 12 månader. Den svenska föräldraförsäkringen är den mest generösaste och skulle med en förkortning på 4 månader fortfarande vara ett av de mest generösaste. En förkortning med 4 månader skulle leda till ca 9 miljarder minskning av statsbudgeten, alltså en procent bara där som kan gå tillbaks till skattebetalarna.

Andra förslag är bland annat avskaffandet av ränteavdraget som är en orättvis omfördelning ifrån låginkomsttagare till höginkomsttagare, alltså det vänstern menar med Robin Hood skatt. Det är underligt att en socialdemokratisk regering som tog sig till makten genom att skandera att ”någonting håller på gå sönder” och att välfärdsstaten utarmats inte tagit bort ränteavdraget och istället sänker skatten för medel- och låginkomsttagare. Det vill säga vad högern menar med Robin Hood skatt. Ett avskaffande av ränteavdraget skulle leda till ca 13 miljarder minskning av statsbudgeten

Vilka är vinnarna på LUF:s förslag?

Låginkomsttagare
Driftiga företagare
Skattebetalare
Samhällsekonomin i stort
Det finns mycket fett i statsbudgeten som behöver trimmas så att den är funktionell för det den är ämnad för, vilket inte är att subventionera de som redan har, de saker som inte klarar sig i en marknadsekonomi. Det finns ingen gratis lunch och att förslösa skattebetalarnas pengar i tron att det existerar gratis luncher är oansvarigt och omoraliskt! 
Du kan läsa Max Sjöbergs rapport i sin helhet här    
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: