Senaste nytt

Gästanalys: Alliansen bör ta hänsyn till moderata väljare som lämnade för SD

Privat

Att debattera regeringsfrågan idag inom alliansen är onödigt då det inte behövs just nu. Det är viktigare att ta fram ett gemensamt alliansprogram.

De enda som tjänar på att just tala om regeringsfrågan är de Rödgröna och Sverigedemokraterna.

Vi måste söka stöd hos dem och det vi kan göra redan idag

menar förespråkarna till detta och att alliansen ska samverka i frågor Sverigedemokraterna där de har samsyn och min fråga är: varför? Alliansen ska enbart under den tid som är kvar fokusera på valet 2018 och ta fram sin politik som tilltalar fler än de rödgrönas alternativ.

Flera menar att Sverigedemokraterna kommer omöjliggöra för alliansen att regera ifall de inte söker stöd hos dem om utfallet av valresultatet gör att Sverigedemokraterna blir lika stora eller större. Den risken kommer alltid att finnas men om alliansen blir större än de rödgröna ska de att de ändå ska söka riksdagens mandat att få tillgång till Rosenbad och Sagerska huset enbart utifrån sin politik. Röstar fler på Sverigedemokraterna än tidigare på Alliansens bekostnad kan inte någon allianspolitik genomföra. Alliansen ska då inte vara i ovannämnda byggnader. Man kan inte leda ett land på en annans politik eller på en politik som man inte tror på. Att inte regera under dessa förutsättningar är också ett sätt att ta ansvar för landet.

Ibland måste man pröva om ett motståndarpartis hot om att till exempel lägga sin röst på de rödgrönas budget är ett verkligt hot eller ett tomt prat. Jag tror på det senare men om jag har fel så har ändå alliansen vunnit. Låt mig tala om varför. Vi ska inte sticka under stol med att de flesta som röstade på Sverigedemokraterna faktiskt kom från moderaterna. De om några gillar inte Löfvéns politik och vill absolut inte att den rödgröna budgeten ska råda. Jag menar att dessa väljare ska alliansen ta hänsyn till utan att för den delen lyssna på Sverigedemokraterna.

Frågan är om detta parti skulle riskera att bli utsatt för en svekdebatt som denna väljarskara eventuellt skulle påbörja. För tänk här är alliansen störst. Dessa nyvunna väljare kommer slippa se Sjöstedts (V) inflytande över budgeten trots att de inte röstade på Alliansen. Tänk då om Sverigedemokraterna ändå ser till de rödgrönas budget går igenom med stort inflytande från vänstern.

Vilka konsekvenser skulle detta vara för Sverigedemokraterna vid ett extraval? Ja troligtvis går de f.d. moderaterna tillbaka till sitt gamla parti och detta vill troligtvis inte Åkesson riskera. Se bara hans reaktion när Björklund sa att han kunde tänka sig att släppa fram de rödgröna eller att regera över blockgränserna. Åkesson tyckte det var anmärkningsvärt att Björklund istället valde flera år med Löfvén än att alliansen skulle söka stöd hos dem. Åkesson har därmed målat in sig i ett hörn. För tänk om han och partiet väljer att fälla en borgerlig regering och ersätta den med en rödgrön politik som han och partiet menar är extremistisk. Sverigedemokraterna blir då ansvariga för att vi har en rödgrön politik och inte en borgerlig.

Hur ska de klara svekdebatten då? Hur ska de förklara att en röst på dem i själva verket innebar en röst på Sjöstedt(v)?

Sverigedemokraterna kommer troligtvis att rösta på sin budget för att undvika denna med svekdebatt. Se bara hur de hade chans att skjuta upp värdlandsavtalet med Nato genom att rösta tillsammans med Vänstern. För att slippa denna beröring med Vänstern valde de istället att lägga en egen reservation i riksdagen mot det och därmed gick värdlandsavtalet igenom.

Jag tror att samma sak kommer att ske med regeringsfrågan och budgeten för SD har för mycket att förlora.

Men har inte en röst på alliansen visat sig vara en röst på Löfvén?

Inte alls. Alliansen har bara 38 % av väljarna och kan inte styra Sverige som de själva vill. Idag har Sverigedemokraterna ett större handlingsutrymme som liknar en utpressningssituation ifall alliansen skulle överta Rosenbad då de är är mindre än de rödgröna.

Sverigedemokraterna kommer undan med att lägga ner sina röster för att stoppa alliansen. De kan förklara sitt val med att de varken håller med regeringen eller det andra blocket. Regeringskrisen blir därför ett faktum utan att man kan lägga ansvaret på Åkesson och hans parti. Alliansen har därför visat och visar att de inte är efter makten först och främst. De vill göra något med den också och då efter sin egen agenda och ingen annans.

Det kostar mer att sätta sig i samma båt med Sverigedemokraterna då de har en helt annan agenda med sin politik. Vi kan ju se vad som händer när man är i samma båt med ett ytterlighetsparti som Löfven gjort.

%d bloggare gillar detta: