Senaste nytt

Alina Koltsova: Lite ödmjukhet skadar inte

Privat

Vi har alla stött på den typen. Den som alltid vill ha rätt i varje diskussion och som inte skyr några medel, må dessa vara personangrepp och härskartekniker. Men hur vore det om vi istället såg på diskussioner som ett sätt att utvecklas, samt ha någon respekt för motparten även om hen inte håller med?

Förra veckan tog jag upp om hur härsket dagens samtalsklimat är, att debatter och diskussioner endast verkar finnas till för pajkastningen skull. I denna krönika tänker jag ta upp ett speciellt fenomen, eller snarare en viss diskussionspersonlighet som dyker upp titt som tätt.

Det talas om folk som vill ”röra om i grytan”, och det talas också mycket om troll. Nu finns det olika typer av sådana, men det är en speciell typ jag märkt av. Det är den typen som ser minsta lilla diskussion som en tävling att ta på blodigaste allvar. Med minsta lilla kan det t.o.m. handla om en diskussion som uppstår på en enkel fikarast.

Denna typ bryr sig inte ett dugg om vad diskussionen handlar om, eller vad för motargument som uppkommer. Diskussionen är en tävling och det gäller att vinna till varje pris. Det spelar ingen roll hur välformulerad du är eller bur bra du är på att hålla dig borta från härskartekniker etcetera, då hen bara är ute efter att knäcka dig och stärka sitt ego.

Om du har fel, så kommer den typen brista ut ett elitistiskt skryt, som typ ”HAH! Där hade jag rätt, 1 – 0 till mig!” medan hen pekar nedvärderande på dig. Skulle du ha rätt så känner hen sig hotad, som att hens revir precis blivit attackerad, och då kommer du att få en kavalkad av personangrepp mot dig som straff för att du ”vunnit”.

Själv ser jag diskussioner och debatter som ett sätt att utvecklas. Visst kan det vara glädjande att ha lyckats övertyga andra om ens ståndpunkt, men å andra sidan är man inte mer än människa, & där hör det till att faktiskt kunna ha fel då och då. Att ha fel ibland är faktiskt inte skadligt, utan snarare nyttigt. Du kanske övertygas om något som är bättre än den hållning du tidigare haft, vem vet?

Diskussion och debatt är nyttigt, och själva syftet med det är att samhället ska utvecklas. Därför har vi inte råd med att degradera fenomenet till att vara någon sorts egotripp-tävling. Speciellt inte när extremistiska rörelser är på frammarsch i världen.

%d bloggare gillar detta: