Senaste nytt

Alina Koltsova: Lite ödmjukhet skadar inte

Privat

Vi har alla stött på den typen. Den som alltid vill ha rätt i varje diskussion och som inte skyr några medel, må dessa vara personangrepp och härskartekniker. Men hur vore det om vi istället såg på diskussioner som ett sätt att utvecklas, samt ha någon respekt för motparten även om hen inte håller med?

Förra veckan tog jag upp om hur härsket dagens samtalsklimat är, att debatter och diskussioner endast verkar finnas till för pajkastningen skull. I denna krönika tänker jag ta upp ett speciellt fenomen, eller snarare en viss diskussionspersonlighet som dyker upp titt som tätt.

Det talas om folk som vill ”röra om i grytan”, och det talas också mycket om troll. Nu finns det olika typer av sådana, men det är en speciell typ jag märkt av. Det är den typen som ser minsta lilla diskussion som en tävling att ta på blodigaste allvar. Med minsta lilla kan det t.o.m. handla om en diskussion som uppstår på en enkel fikarast.

Denna typ bryr sig inte ett dugg om vad diskussionen handlar om, eller vad för motargument som uppkommer. Diskussionen är en tävling och det gäller att vinna till varje pris. Det spelar ingen roll hur välformulerad du är eller bur bra du är på att hålla dig borta från härskartekniker etcetera, då hen bara är ute efter att knäcka dig och stärka sitt ego.

Om du har fel, så kommer den typen brista ut ett elitistiskt skryt, som typ ”HAH! Där hade jag rätt, 1 – 0 till mig!” medan hen pekar nedvärderande på dig. Skulle du ha rätt så känner hen sig hotad, som att hens revir precis blivit attackerad, och då kommer du att få en kavalkad av personangrepp mot dig som straff för att du ”vunnit”.

Själv ser jag diskussioner och debatter som ett sätt att utvecklas. Visst kan det vara glädjande att ha lyckats övertyga andra om ens ståndpunkt, men å andra sidan är man inte mer än människa, & där hör det till att faktiskt kunna ha fel då och då. Att ha fel ibland är faktiskt inte skadligt, utan snarare nyttigt. Du kanske övertygas om något som är bättre än den hållning du tidigare haft, vem vet?

Diskussion och debatt är nyttigt, och själva syftet med det är att samhället ska utvecklas. Därför har vi inte råd med att degradera fenomenet till att vara någon sorts egotripp-tävling. Speciellt inte när extremistiska rörelser är på frammarsch i världen.

 • marlies

  Jag kan undra vad det är exakt som de vinner ? Det tvistas om allt .
  Jobb , barn, menyn, pengar, vilka kläder, vilken partner. Ibland duger ingen och inget åt enskild. Då kan jag undra om alla andra är missbrukare utan den personen. Kondomer är väldigt bra. De skyddar mot mammor och pappor, mor och farföräldrar, syskon och barn, dumma vänner, chefer, galna partner, fel inredning och kläder, utgifter, samt oväntade galna konflikter.

 • marlies

  Punktligheten som effektiva insatser har idag blivit som ett krav. Den akademiska kvarten som tolerans har försvunnit. De fanns som säkerhet för vår mänsklighet att kunna få motorstopp. Som barn som vägrar, bilar som vägrar, trafikändringar, att rycka in kort akut för något. Idag sov jag över klockradions pipande. Jag hade ett viktigt möte, därför blev en taxi självklar. Idag i sådan GPS, som inte självklart visar exaktum väg snabbast. Så denne ringde upp, inte alls många meter ifrån. Denne visade också upp vikten av punktlighet i körningar. På väg hem tog jag en buss där ingen påfyllningsautomat fanns för resekort. Vid kontroll av summan fanns 9 kronor. Denne chaufför tog sin högtalartelefon och påtalade detta högt inför alla passagerare , att en passagerare inte hade pengar. De hade jag löst i plånboken. Jag nonchalerade och satte mej bredvid en grabb i närheten. Då vände chauffören sig om mot mej och påtalade att man ska betala.. Jag som inte är skyldig en krona bryr sig inte. De ska vara glada vi nyttjar deras arbete. Så efter några minuter klev jag av, fyllde på kortet och fortsatte med nästa. Noll tolerans. Antagligen behövde chauffören själv en promenad. Ett chip avdrag nästa betalning. Inte min sak att lösa.

 • marlies

  Jag skulle härmed kräva ett månatligt förskott för psykisk misshandel.
  Ett skadestånd för eventuella framtida men. Vi är alla barn av föräldrar, men antas vara vuxna efter 18 år. Att befinna sig på denna sida kan bli kränkande, eftersom frihetssmedjan är tänkt som frihetlig av åsikter, av olika karaktärer. Jag har tänkt mej en smart hund framöver vid min sida. Att enbart matas med allehanda fakta tar död på intressen. Fakta står bara för exakt nutid. Ibland som ett Scope till köp. Det som är kul är mängden av val och tillgångar som ständigt tillkommer. Det väcker liv att vända och vrida på allt, precis som vi gör i det privata. Det beror på läsares intresse av information, som sällan nämns i person.. Vi beskriver händelser vi känner igen i bemötande från olika håll. Vad vi observerar hur vi uppfattar och reagerar.
  Själv ser jag allt som komiskt, en naturlig del av levandet. Andra deppar ihop av minsta sak till enorma dimensioner. Vem är alltid trevlig och tacksam. Att vara det utåt straffar sig oftast hemma.
  Att tala emot kräver energi som vi fördelar för att orka. Tvärtom är raka spåret. Vi gillar marknader att vraka och välja i. Vi bestämmer vad som presenteras. Som är unikt. Med folk som ansvar för vad som anses risk.

 • marlies

  Jag i alla fall styrs rakt in i vad jag vill ha omedvetet. Fel miljö ger reaktioner. Man fortsätter i det längsta och samlar erfarenheter bra och dåliga, det som överväger styr vi vidare för närmare utredning. Det vi upplever från start finns sparat, som motsägs för mer motstånd och reaktioner för att till sist leda till akut åtgärd, som då först faller i det som var det som eftersträvades, ett uppehåll med litet fokus som nu. Ingen kan vara i massmiljö konstant, som kräver max energitillgångar. En körsång med röst och stämmor i lika toner och rumsuppfattningar. Ett minifokus jag motarbetade mot andra, men som jag själv ville ha.. Efter lyckat tillfälligt resultat förstår jag det först nu. Det har hänt hur många gånger som helst för alla, men vi är inte medvetna. En tanke att finnas kvar i anpassat för hållbar längd.
  Mer välkänt fenomen när vi söker relationer. Men vi har ingen makt för tid och längd. att vara miss anpassad kommer in där. Att acceptera, eller INTE. Ingen vill missa poängen. Bara galna är normala sägs det.
  De reagerar. Annars vanligt med utmattning, psykisk stress, panikångest, En upplevd mur. Efter det om man inte erkänner bakgrund, godispåsar olika, shopping, hus, palats, droger,
  Det heter tröst och samvete. En förlorad möjlighet man inte tagit.

 • marlies

  Bästa sättet att hålla sig undan allt vad olika uppfattningar, påståenden heter är att vara rejält lat och omotiverad.
  En del gillar att bli k i röven, det tänder dem enormt.
  Beror på vad man har för syften med umgängen, och vart de ska framåt.

 • marlies

  Vi har ju en härskare av större enorma format i Östersjön. En diskussion om världsläget. Sjöman lille, spara dina tårar. Din hemort är havet och din båt din stora kärlek. Stjärnorna din älskade kompass. Dina vänner väntar långt borta och hem väntar ändå.

 • marlies

  Att Härska i revir märka och markerar sitt och plats. Ett problem i Sverige bland ungdom, Idag ner på nivå lekparker med färdigställda aktiviteter. En del hindras därför dit. tidigt erbjöds jag bo i Bromma, med små barn. Aldrig i livet med tunnelbanor och ungar. I Hamburg uppväxt kontroll över barn. Böter gå mot rött, gå utan vuxen, röka mm.
  Personal i lekparker, även bad, bassänger, inte tåg utan vuxen med.
  Det är dålig stil att inte ansvara för barn och ungdom. Samma på campingplatser, på stan och överallt ungar driver själva hur som helst.
  Inte minst de med familjer som är begränsade av olika orsak.
  Inte meningen sådant ska vara polisens arbetsuppgift, och socialvården..
  Det är föräldrars arbetsuppgift för sina minderåriga.
  Där har vi ett yrke som inte finns, till föräldrar med behov av stöd.
  En pool att jobba i. Myndigheter har viktigare arbetsuppgifter, med högre ansvar och prioriteringar. Individer med lägre befogenheter ska vara klädda efter det som respekt för andra. En del har utrustning på platser så att mindre barn måste passera. Ett naivt tänk att placera
  fritidsgårdar utomhus utan tillsyn. En usel svensk moral, att straffa
  egen liten befolkning, ungdom och utbildningar som redan finns men inte nyttjas. Barnskötare, fritidsledare. Jag är båda, specialutbildad. Ungar med trauman, psykoser, neuroser, intolerans mat, allergier, sömnproblem, inkontinens, barnmisshandel, incest, funktionshinder mm. Troligen många fler än jag. I förskolor idag saknas specialkompetens.
  Just en del av dessa obehandlade tar uttryck ute., samt inom väggar. Om kurser finns ännu vet inte jag. Ingår drama, rollspel, bildtolkning mm, Elsa Brännström då. Observation är viktigt att följa upp enskilt. Ett annat yrke är objektanställd inom Socialförvaltningen. Ett extrajobb på timmar och tider.

 • marlies

  Idag expanderar droger också en härskartaktik. Att bli missbrukare inget trevligt liv. Knarkare. När du står där, uppblåst och ynklig, anklagande, bedjande och krypande. Att vara hård är för hårt. När du stänger dörrar, de blir förtvivlade, när de går frysande, vi med dåligt samvete, för nej till pengar, mat eller för att ha gett pengar. Ett liv som ni dödar, som långsamt dödar er.

 • marlies

  Man måste ta för sig för att få i sig. Normalt talar andra om vad man är bra på som i jobbsök och utbildningar, relationer. En del rekommenderas av andra . De kan baka sina egna pipparkakor.
  En syriansk tjej lyssnade med hela kroppen, men missade ord med dm. Som att fånga en sten under vatten. På rasten ett annat liv.
  Språket en obeveklig grammatik. En egen karta bredvid Sverige.
  En del pratar två språk i hem. Hemspråk en partner, svenska den andra. I skolan startar engelska.

%d bloggare gillar detta: