Senaste nytt

Alina Koltsova: Czarny Protest är vår tids suffragetter

Privat

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Det borde vara okontroversiellt överallt, men ack nej. Speciellt i Polen vrids klockan ännu fler varv tillbaka, och de negativa reaktionerna har inte låtit vänta. Temat abort är åter på tapeten, och datumet 3/10 lär vi sent glömma.

Abortlagen är redan väldigt hård i Polen idag, bland de striktaste i EU, vilket gör att polska kvinnor åker till exempelvis Tyskland för att utföra aborter. Men så har det inte alltid sett ut. För 50 år sedan var Polen nämligen det land man åkte till för att just utföra abort.

I Sverige är detta känt som Polenaffären. Då abort var olagligt här åkte de kvinnor som ej beviljats avbrott av graviditet till Polen för att få det utfört av läkare, till billig kostnad och under trygga förhållanden vid själva ingreppet.

Att vi har en så gott som fri abortlagstiftning här idag har vi socialdemokrater och liberaler (dåvarande Folkpartiet) att tacka för, då de var de ivrigaste kämparna för fri abort. Liberalerna argumenterade för friheten, rätten att få bestämma över sin kropp. Vänstersidan menade att det var en klassfråga, då de rika alltid kunde komma undan med privatläkare medan fattiga fick förlita sig på illegala samt riskabla metoder. Båda sidor hade ju rätt.

Men nu då? Nu har det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa föreslagit ännu mer lagskärpningar på just abort. Nedmonteringen av den frihetliga demokratin fortsätter. Dock har lagförslaget mött på strongt motstånd. I måndags kunde man bevittna marscherande protester av strejkade svartklädda kvinnor som visade att botten var nådd.

Masstrejken uppmärksammades via sociala medier, med hashtagen #czarnyprotest, och dagen lär gå till historien som Czarny Poniedziałek, (= svarta måndagen). Men motståndet mot Czarny Protest i form av konservativa fundamentalt religiösa är starkt. I takt med polska myndigheters auktoritärisering är de strejkande kvinnornas kamp lika med blod, svett och tårar. Czarnyprotest-kvinnorna är med andra ord vår tids suffragetter.

Att förbjuda abort minskar inte antalet aborter, utan ökar bara antalet osäkra aborter. Att vara emot abort är inte pro-life, det är misogyni. Det vet de polska kvinnorna mycket väl om. Och det är allas vår skyldighet att oavsett partifärg, nationalitet, kön etc stå vid deras sida och stötta dem. Feminister i alla läger, förena eder!

 • marlies

  Abortfrågan hör ihop med tillgång på information, preventivmedel, teknisk och medicinsk utveckling, samt vår syn på kvinnans egna fysiska, ekonomiska, psykiska förutsättningar i olika länder. En del ser ännu kvinnor som familjens, mannens service inrättning. Andra ser kvinnan som en självklar ägodel att bestämma över.
  Att billigt kostar i längd vet alla. Polen har nyttjas enormt till en marknad där, ibland skandalomsusad. Ibland en okunnig marknad där olagliga medel används. Kvinnor har låg status i vissa delar, som vi ibland märker av här. Svenska män som nyttjat, men också kvinnorna själva har nyttjat svenska män , ett hopp om bättre framtid.
  Vi själva har satt låg gräns för nyföddas överlevnad av de tillgångar vi har. Vi önskar alla ett fullkomligt liv, utan risker men ekonomin och samhällsstruktur avgör gränssättning. Aldrig Religion som står som en privat åsikt att inte missbruka andras samveten. Många får naturliga missfall obemärkt, som då är ett liv inte moget att tas emot. Det gäller även tänkta blivande föräldrar att inte alltid, tiden är moget för ett sådant stort ansvar, därför finns abort möjlighet som hänsyn till detta. Det följs upp noga innan och efter beslut.
  Kvinnors rätt och möjligheter är grund.

 • marlies

  Det spelar som vanligt ingen roll vilken politik vi har , för i botten gör vi som vi känner för ändå så långt det är tillåtet. En del går över lagar, och regler. En del tänker att barn inte passar in i orolig nutid. Vi har alla ändå en överlevnadsinstinkt. Ett sökeri efter partner, bostad, jobb, vänner, mat, inredning, något att utveckla. Vi vet att vi måste engagera oss själva för att ändra framåt. En del drömmer om att bli miljonärer på vad som helst utan hänsyn till konsekvenser. Reaktion betyder i grund LIV RÄDD ANDE på rent språk. Idag är vi ca 10 miljarder. Det talar om hur vår historia sett ut. Ett evigt krigande om rikedomar utan tanke på konsekvens. Sanningen förnekas än idag.
  Snart firar vi Tomten hysteriskt i väst, som i start var en man Nikolaus som delade ut mat och kläder till fattiga barn. Sedan kom en traditionell fråga – Finns det några snälla barn ? Man skulle ha uträttat bra saker under året. Nu behövs inget alls. allt kastas ut över redan barn som har allt för mycket. Politiker styr vad som ska produceras för vem och var. Säljare, marknadsförare deras hantlangare.
  De ljuger oss fulla dagligen, mänskliga rättigheter, mångkultur, klimat miljö. Allt en global kasperteater. Deras skit betalas av oss.
  Saneringar, sopsorteringsjobb, sjukdomar, smittor.
  Att kapital är råvara som ibland tar miljoner år att förnya som olja
  skiter de totalt i, samt alla miljöer som står som bas i överlevnad.
  De är de mest omogna individer i samhället, utan baskunskap i bagaget. De lockas av pengar, beundran och makt.
  För oss räcker det att ha familj för att begripa HUSHÅLLNING som betyder EKONOMI för bas och allas olika behov och förutsättningar. Politiker med humana avsikter sopas snabbt bort.
  De galna göder varandra. De bromsar girighet som inte accepteras
  gubbväldet. Att folk mördas på grund av det och andra överbefolkas skit samma., samt stora befolkningar som om och om igen ska betala ny uppbyggnad samt betala alla skador deras egensinnighet kostar.

%d bloggare gillar detta: