Senaste nytt

Alina Koltsova: Czarny Protest är vår tids suffragetter

Privat

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Det borde vara okontroversiellt överallt, men ack nej. Speciellt i Polen vrids klockan ännu fler varv tillbaka, och de negativa reaktionerna har inte låtit vänta. Temat abort är åter på tapeten, och datumet 3/10 lär vi sent glömma.

Abortlagen är redan väldigt hård i Polen idag, bland de striktaste i EU, vilket gör att polska kvinnor åker till exempelvis Tyskland för att utföra aborter. Men så har det inte alltid sett ut. För 50 år sedan var Polen nämligen det land man åkte till för att just utföra abort.

I Sverige är detta känt som Polenaffären. Då abort var olagligt här åkte de kvinnor som ej beviljats avbrott av graviditet till Polen för att få det utfört av läkare, till billig kostnad och under trygga förhållanden vid själva ingreppet.

Att vi har en så gott som fri abortlagstiftning här idag har vi socialdemokrater och liberaler (dåvarande Folkpartiet) att tacka för, då de var de ivrigaste kämparna för fri abort. Liberalerna argumenterade för friheten, rätten att få bestämma över sin kropp. Vänstersidan menade att det var en klassfråga, då de rika alltid kunde komma undan med privatläkare medan fattiga fick förlita sig på illegala samt riskabla metoder. Båda sidor hade ju rätt.

Men nu då? Nu har det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa föreslagit ännu mer lagskärpningar på just abort. Nedmonteringen av den frihetliga demokratin fortsätter. Dock har lagförslaget mött på strongt motstånd. I måndags kunde man bevittna marscherande protester av strejkade svartklädda kvinnor som visade att botten var nådd.

Masstrejken uppmärksammades via sociala medier, med hashtagen #czarnyprotest, och dagen lär gå till historien som Czarny Poniedziałek, (= svarta måndagen). Men motståndet mot Czarny Protest i form av konservativa fundamentalt religiösa är starkt. I takt med polska myndigheters auktoritärisering är de strejkande kvinnornas kamp lika med blod, svett och tårar. Czarnyprotest-kvinnorna är med andra ord vår tids suffragetter.

Att förbjuda abort minskar inte antalet aborter, utan ökar bara antalet osäkra aborter. Att vara emot abort är inte pro-life, det är misogyni. Det vet de polska kvinnorna mycket väl om. Och det är allas vår skyldighet att oavsett partifärg, nationalitet, kön etc stå vid deras sida och stötta dem. Feminister i alla läger, förena eder!

%d bloggare gillar detta: