Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Kulturell approprierings debatten har gått för långt

Den amerikanska debatten om ras, vithet och kulturell appropriering innehåller många bisarra inslag. Hets mot ett par som valt att klä sig i ”viktorianska” 1800-tals kläder och hat mot kändisar med flätade hästsvansar är det senaste.

Begreppet kulturell appropriering är egentligen inte helt fel. Genom historien har överlägsnare kulturer förtryckt och koloniserat andra kulturer men valt att ta delar av den förtryckta kulturen och göra något exotiskt av den. Så har araber, kineser, azteker och många andra kulturer som varit imperialistiska gjort genom tiderna.

Men som begreppet kulturell appropriering används idag blir det ofta bara löjligt. Man påstår att det bara är de vita européerna som kan appropriera en kultur och fördömer sådant som är rent kulturellt utbyte. Vita får inte gilla manga, klä sig i kimono, bära dreads, använda arabiska ord, äta sushi, bära flätor i håret (!), etcetera. Allt detta kan kritiseras som s.k. rasistisk kulturell appropriering.

Det mest bisarra inslaget i debatten om kulturell appropriering är nog att personer som kan definieras som vita attackeras för att bära flätor i håret och hästsvans. Kim Kardashian (armeniskt ursprung) och Katy Perry och andra kändisar är just nu under attack för att de anses vara ”vita” och har flätat sina hår och använder flätad hästsvans.  De ska ha stulit denna frisyr från de svarta.

Ja ”boxer braids” som de pratar om är flätade hästsvansar. Gärna med en extra fläta i själva håret. Med hjälp av google kan ni själv se hur debatten ser ut.

Så i USA kan det ses som rasism att bära ”ursvenska” flätor och hästsvans.

Den andra sidan av myntet är att de som håller på med detta också väldigt noga vaktar över vad vita gör och tänker.

Jag hamnade i en debatt i veckan som var ganska bisarr.

Ämnet i sig är ganska obetydligt. Det finns ett par i en kanadensisk stad som älskar att klä sig i 1800tals kläder. De har gjort detta till både en livsstil och en födkrok. De ger ut böcker och har skapat en hel liten affärsverksamhet kring detta. Vad som utlöste debatten var att de ville besöka en tidstypisk park men blev utsparkade för att de bar ”kostymering”. Varpå de i media påpekar att folk får gå klädda i femtiotalskläder och 30talskläder i parken.

Så långt är det ju inte så konstigt. Men sociala media i Kanada och USA kokar av hat mot detta par. Varför? Jo, för de anser sig diskriminerade och vita får inte anse sig diskriminerade. Kort och gott. Detta par är rasister som lyfter fram en grym, imperialistisk livsstil, anser en del.

Det intressanta är mängden hat som man kunde se välla fram mot ett par som valt en annan livsstil. ”idioter”, ”rasister”, ”bortskämda vita som tror de någonsin kan diskrimineras”.

Det är inte lätt. I en av trådarna påpekades det att är man vit måste man undvika kläder som är för ”vita” också, inte bara sånt som de anser tillhör ”andra kulturer”. Jeans och cowboy-hat (typiskt USA) kan tolkas som förtryck av indianer. Historisk klädsel kan tolkas som förtryckande. Viktoriansk klädsel är förtryckande.

Man tar sig för pannan.

Hur slutade debatten jag hade? Jo med ett ilsket mejlutbyte med två av dem efter att jag blockerats. I det ena fallet nämndes att detta med att bära viktorianska kläder nästan var lika bisarrt och rasistiskt som att bära flätor i håret. Länken till bilden på Kim Kardashian bifogades.

När jag påpekade att fläta håret plus fläta hästsvansar är något kvinnor gjort i hundratals år i norra Europa blev jag blockad. Men först efter att personen snäst åt mig att jag är en djävla vit som inte vet någonting.

Kulturellt utbyte är en del av civilisationen. Vare sig seden att bära flätade hästsvansar kommer från Sverige eller Afrika är det givetvis något positivt att det sprider sig.

Fundamentalistisk antirasism kan ofta visa sig mer rasistisk än den rasism de säger sig vilja bekämpa.

%d bloggare gillar detta: