Senaste nytt

Regeringen: Flyktingar som kan försörja sig själva ska utvisas

Regeringen Löfven på väg ut från Stockholms slott efter konseljen med konungen den 3 oktober 2014. Bild: Frankie Fouganthin

Igår strax efter klockan 13.00 hade inrikesministern Anders Ygeman och migrations- och justitieminister Morgan Johansson en pressträff.

Vid pressträffen presenterade man nya åtgärder för hur man skulle hantera utvisningar av människor som bor illegalt i Sverige. Många av de som bor illegalt är självförsörjande (återkommer mer om detta längre fram).

Åtgärderna presenterades under följande rubrik: Åtgärder för ett bättre fungerande återvändande. Totalt  nio åtgärderna presenterades:

 1. Utökade möjligheter att genomföra riskbaserade arbetsplatsinspektioner
 2. Möjlighet att ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroll
 3. Utvidga möjligheten att omhänderta pass eller id-handlingar
 4. Migrationsverket ska underrätta Polismyndigheten vid kontakt med en person som har ett verkställbart beslut
 5. Polismyndigheten ges möjlighet att återlämna verkställighetsärenden till Migrationsverket då frivilligt återvändande är möjligt
 6. Polismyndigheten blir verkställande myndighet även vid en förnyad verkställighet
 7. Ökade möjligheter att placera förvarstagna utanför särskilda förvarslokaler
 8. Myndigheternas avvisningsbeslut ska, när det gäller förvar av barn, behandlas på samma sätt oavsett vilken myndighet som fattat beslut
 9. Förtydligande av lagstiftningen angående ansvarig myndighet

Förslagen ovan skiljer sig inte nämnvärt ifrån det tidigare projektet REVA (“rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”). För utom på en punkt och det är huvudfokuset (punkt 1 Razzior på arbetsplatser ) att leta upp de illagala invandrare som gör rätt för sig genom att arbeta och utvisa de.

Att detta var regeringens huvudsyfte fick man på det klara när inrikesministern Anders Ygeman intervjuades av Anders Holmberg i Aktuellt under kvällen(22/9 ). På frågan om varför regeringen fokuserar på arbetsplatser och inte fokus ute på stan (REVA)
svarar Ygeman (17.20 minuter in i programmet):

Skälet att vi vill gå på arbetsmarknaden är ju att det här gör att du faktiskt kan stanna i Sverige och försörja dig genom svart arbete.

Ygemans svar avslöjar många saker.
1. Regeringen är inte intresserade av flyktingar som kan försörja sig själva genom arbete om det inte sker på regeringens (läs LO:s) villkor.

2. Regeringen kommer gå hårt åt illegala invandrare oberoende om de är självförsörjande eller inte.

3. Punkt 1 och 2 skall förstås i kontext till de många legala (arbetskraftsinvandrare) invandrare som på grund av att de har tjänat några hundra kronor för lite under några månader avisats ifrån Sverige.

Att Socialdemokraterna står för detta är inte överraskande, det hör till när man gör sig beroende av LO. Dock är det överraskande att Miljöpartiet och dess riksdagsledamöter inte yttrat sig kritiskt mot REVA 2.0. Hur kan man som miljöpartistisk riksdagsledamot eller representant tillåta sig vara tyst och inte åtminstone beklaga sig över regeringens jakt på människor som är självförsörjande?

Hur kommer de liberala och marknadsvänliga partierna i riksdagen förhålla sig till Ygemans uttalande? Om de känner sig tveksamma över hur en liberal eller vän av marknadsekonomi bör resonera kring illegala invandrare som genom svartarbete försörjer sig och inte är en alltför stor börda för välfärdsstaten borde kolla på detta klipp med Milton Friedman:

 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Heja Sverige glatt humör, halkar runt som en klick smör. Vi har ca 1000 i Linköping, och ca 11000 till. Mörkertal är stort. Vi har en lag BRIS som ständigt kringgås. Leka Gestapo under anständiga former ??? In överallt och kräva legitimation utan att åka dit för diskriminering. Man utsätter sig inte frivilligt att leva utan rättigheter.
  En del fångas direkt i hemlandet, mördas. Idioten Trump förebild ?
  Hela USA skäms för dåren. Anhängare de fattigaste socialt utblottade, som tror att invandring är orsak. En kvinnohatare, rasist, fascist, vulgär och brutal i sina budskap. Tunnelbanor rensade även här.
  Individer som vägrar bidrag , som fixar egen försörjning, grabbar ofta langning då inga andra normala alternativ finns. Kyrkor som alltid står för mänskliga rättigheter för individens rätt till existens.. Politiker skyfflar runt folk som potatisknölar, gravida, krigsskadade, förföljda.
  De kostar hellre på polisers resurser, flygtransporter, än att bygga herrbärgen med mat för dagen, med aktiviteter som stöd i samhället.
  Snart är det vinter, fler är att vänta. En iglo perfekt, liggunderlag sovsäck och mössa, alltid noll grader. Gran, kådljus, tuggummitandkräm av kåda, ved, sallad små maskrosblad utan nerv, bacon, keso, citronpeppar, salt, soppor, såser, teer. Vitamin C 2dl tarrbarr kokas 10 minuter motsvarar 6 glas apelsinjuice. En såg att skära väggar och tak med grenar som stöd. Soldatsoppa blåbär för magar. Har en bok Nycklar till naturen, mer finns på bibliotek.
  Idag poppis med torrfoder, buljong utmärkt utspätt. Vi har sett kojor i skogar i några år nu. Björnmossa isolering väggar, blöja, tryckförband.. Busstrafiken landsbygd läggs ner en tur vartefter. Ologiskt trycka in mängder folk i sysselsättning, aktivitet på samma platser normalt historiskt folk i hus, dagis skola arbete, män ute
  bygga. Margot kämpar på en liten bestämd röst FN , men även mot kvinnoföraktet. Skulle jag vara militär skulle jag kamouflera som ett ungdomsläger med gympakläder och skiddress, dragspel och sång, grilla korv och baka pinnbröd. civila uttryck. Turistbussar trimmade och flyg. De skräms sedan forntiden i sin utstyrsel tydligt.
  Naiva mäta muskler och mäta sig.

 • marlies

  Vi har alla vår egen innehållsförteckning och bruksanvisning, som bara vi själva vet, och kan undersöka. Vi är inga returpapper.
  En ofattbar ensidig ideologi. Idag måste vi ha våra koder och säkerhetssystem utomlands för löjliga allmänna uppgifter, som ingen har intresse av. Drönare nu på högsta instans för att utreda säkerheten för användandet. Snart är en vanlig kamera på mobilen förbjudet. Det civila behovet är enormt idag för myndighetspersoner att hinna utföra sina uppgifter, bevakningar och livräddningar.
  De kan söka plats på ett fåtal minuter, snabbare än helikopter, med färdiginspelad information om vad som ska göras, med redskap till uppgiften. Gränser för höjd och annat finns redan.
  Har politiker glömt ansvaret för livet ?

 • marlies

  Jag kan uppleva det oroväckande att polisen ska använda försvars lokaler särskilda utanför brukligt. De ska behandlas under samma förutsättningar som övriga, om inga hot finns riktade mot dessa.
  En förklaring anser jag vara lämplig. Livrädda poliser antar jag för flyktingars motargument och våra sympatier. Jag hoppas det följs upp noga för de som kommer efter i ansvar. Vi behandlar inte vanligt folk som terrorister i Sverige innanför stängda dörrar. Andra hotfulla av andra kategorier har funnits som hot utanför brukligt., med avspärrningar och korridorer. Vadå, mänskliga rättigheter ?

 • marlies

  Antar att många invandrare är här illegalt av politiskt krigande.
  De också pappers och ansvarslösa. Så vad är problemet med att även andra är efterfrågade och bidrar åt arbetsgivare som inte heter EU, utan är deras underleverantörer. Många vägrar ingå i maffiastrukturer, som heter sysselpyssel under tiden. De förtjänar sitt egna uppehälle till skillnad från många andra. Problemet ska efterlysas på andra håll, inte här. Folk är inga postpaket., att frankeras hitan och ditan. Spraka en idiotbandspelare att dribbla med. Rena lekskolan. En del familjer splittrade i flera olika länder. USA rena panikstaten. Deras eftergifter är inte VÅRA. Sena att utföra insatser som i alla jävla tider.

 • marlies

  Vi HÄMTAR IN ALLT. En kille, en tjej, kulturer, traditioner, musik, konst barn, inredning, mat, kunskaper, intressen, företag, folk, tvätt, bilar, religioner, politik, språk, teknik mm UTIFRÅN. Att inte bry sig om sortering i allt detta är en katastrof. Antingen håller vi oss till allmänna lagliga spelregler, eller också kör vi egna som i alla tider av dårskap.
  Det finns fortfarande bara maxtak för fattiga. Med direkta påföljder.
  Inte kallar vi det för DEMOKRATI . UTAN ett FEL på ÄMNES OM SÄTTNINGEN. SJUK HUMOR !

 • marlies

  Skulle tesen vara sann skulle alla utvisas som inte kan försörja sig helt själva av eget. Då ingår även politiker som fått ämbeten av oss.
  Inte ens en morot klarar detta. Den måste få näring underifrån, syre och vatten helst solljus. Man kan tro vissa hoppat över skolan helt.
  Finns inget inbjudande hållbart näringsliv finns inget annat heller.

 • marlies

  Vi kanske ska bilda en mäktig sångkör och sjunga för flyktingars rättigheter, som vandrar mellan arbetsplatser. En del kör stenhårt sju dagar i veckor, ibland underbetalda med bästa kompetens. Vi är rivigaste gänget stod det på en skåpbil, som svenskar propagerar för.
  Den tillhör ett renoveringsobjekt i området för utbyten av fönster så vi kan se ordentligt.. Jag tyckte det var ett otroligt roligt och fyndigt namn för firman.. Inte klokt strunta i viktiga utbildningar som byggande skriker efter. En dumhet i att de måste vara halvvägs akademiker i teoretiska ämnen. En typisk avundsjuka på kreativa individer., som vill ha saker i sina händer att utveckla. Böcker bara vägledning om man inte vet själv. Förr fanns inte ens ritningar. Många yrken är eftersatta idag. I egna länder har de knappa levnadsförhållanden.
  Inte många har så många arealer utan bosättningar., där allt ligger obrukat.. Timmer som sakta förfaller i fina hus. En del far runt inom hela EU desperata långt från sina familjer, tar jobb. De går prima att utnyttja billigt under odrägliga förhållanden. Inte har EU en human arbetssyn. Bygga svindyrt under felaktiga kalkyler med vrakpris på anställda.. Ett skräckexempel Karolingska 10 gånger så dyrt här som i Tyskland. Exakt en kopia.. Det heter teoretiska kunskaper.. Samma som att ha myndigheter i Norrland för flyg till ärenden. Hallå MP. Jag hörde att hus som rasar i betongen är normalt av flyget, som biverkningar av vibrationer. Så vi får ha koll när vi jobbar inomhus framöver, av ökade flygambitioner.
  Lätt att fatta beslut utan erfarenheter.

%d bloggare gillar detta: