Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson: Kungariket

Privat

Mode är på, ja modet. Men så som så ofta är fallet är det dock snarare kringdiskussionerna som mest pockar på uppmärksamheten. Modet ska vara demokratiskt, inkluderande och tillåtande.

Detta är naturligtvis lika dörrinparkande som att säga att regn ska innehålla vatten.

Modevärlden är inte bara demokratisk, den är ett föredöme när det kommer till demokrati. Det är en Alice i-underlandet-värld där upp är ner och ner är upp. Och det är fantastiskt.

Men låt oss bena i den vanligaste kritiken vilken är att detta är en värld för och av eliten.

Samtidens största och mest saknade geni Alexander McQueen var en arbetargrabb från Lewisham.

Ralph Lauren som väl mer än någon annan genom sina kläder och accessoarer har förkroppsligat solighet och lata dagar på ett teakdäck utanför Martha’s Vineyard växte upp som en arbetargrabb från USA.

Coco Chanel växte upp med en ensamstående mamma som arbetade som städerska.

De blev så stora, och de blev det på grund av att de kunde förmedla en önskan. En önskan av att vara på det solvarma båtdäcket, att bära eleganta pärlor och en tjusig dräkt.

Att ha de mest skruvade skorna och de vackraste klänningarna.

Modeller rekryteras snarare från Mc Donalds än från fina internatskolor. Modemagasin köps av oss vanlisar som vill koppla av världen och se någonting vackert. Om så bara för en stund. Det räcker nämligen. Och mode sipprar ner, det går från Paris fashion week till H & M i Malmö på ett ögonblick. Att kritisera det enda kvarvarande som fortfarande är helt estetikbaserat är vansinne. Mode är roligt och det fina är att alla får vara med.

Man kan tycka vad man vill om modevärlden, men den är väl egentligen vad man vill ha – rolig, knäpp, konstig och alldeles, alldeles underbar.

Så, modevärlden är faktiskt en osedvanligt demokratisk oas – i den kan nämligen vem som helst bli en kunglighet.

Och i det fallet är jag en rojalist.

 • marlies

  Yes ! Kläder kan göra underverk på vem som helst. Men idag lite väl mycket helgklädsel vardag, så skillnad fest sopas bort. Sedan är folk fega med egen stil och komposition. Själv gillar jag bäst eget sytt, och saknar 20 tal mode. Den markerade skillnaden kvinnligt och manligt.
  Idag orientaliskt mode blandat västerländskt. Material lätt att variera hur som helst, lättskötta, däremot ibland dåligt sydda, släpper i sömmar, spricker, tunna tyger. Ett mera slarvindustrisömnad.
  Har haft kvalite´dräkter orginella italienska, som skänkts till en intresserad istället för förvaring till ingen nytta, en tonårsstorlek. Fodrad, dubbla sömmar, kjol och jacka med orginella knappar, dubbelknäppt, kort med skärp, ärmar ståkrage, med yttersömmar en blekrosa, en marinblå. Så arbetet är inte jämförbart.
  Vad gäller päls, en idioti att inte tillåtas, då djuret inte längre lever.
  Har en kort vid, höft, brunbeige, vad kan nog inte textas.
  Inte klokt så många som bara hänger i folks garderober. De har inget alls med nutid att göra. Men sitta på fuskpäls och ha dem i sängar går
  utmärkt. Snacka om dubbelmoral. Kan man äta djurkött, borde man kunna använda skinn och päls. Sunk kläder fortfarande populärt,
  utmärkt på hemmaplan. Nu Lee jeans svindyrt, kvalitet .Och 70 tal
  sammet inne. Dräkter poppis men skitkvalitet, slankigt oftast.
  Men DEMOKRATISKT en plånbok för ALLA.
  Idag är det även tillåtet att ta på det finaste på avlidna som en sista heder, sminka fixa håret. En designer sydde särskilt till sin mamma.-

 • marlies

  Jag skulle vilja se avdelningar uppdelade för olika kroppsform i kläder.
  En del tunna upptill, då är axelvaddar en utjämning. Andra breda, där avgör tygmönster för andra linjer. En mörk sida ger smalare siluett.
  En rak överdel i klänning med avtag, nedanför höft, ger snygg hållning och fall, markering under byst trollar bort mage, En rak byxa, vida ben låg ger snygg linje. En hög byxa ger längre ben,. En rak skotå mindre fötter, en hög platt sula normal gång, trekvartsärm längre armar, stå krage längre hals, en hatt formar ansikte, En kjol slät till halv rumpa vid nertill, ger jämn linje. En lång person blir kortare i kläder ovan knä, en kort person försvinner i stormönstrat och långt.
  färg på bågar glasögon tar upp och markerar, avvikande detaljer gör personen intressant. Hudton till färgval viktigt, man kan se sjuk ut i felaktigt. Man ska framhäva sig själv. Samma sak frisyr hör ihop.
  Strunta i mode, utan efter ansiktet. Alla vill nog se ögon som färg speglar sig i Lite kul för de med melerad iris. Vill man se naturlig ut ska man markera egen färg. Tyvärr kan jag mer än jag själv precis som andra orkar engagera mej alltid.. Jag som andra råkar hitta det som är exakt, för letandet är olönsamt., Second Hand löser en del..
  Skyltningen, exempel driver egen fantasi och tanke.. Sedan ser inte människor ut som skyltdockor alla likadana.. Det är 2016, ännu begriper inte modevärlden detta. Dessutom har vi individer med olika funktionshinder, som också vill förtydliga sig själva.

 • marlies

  Ska man vara snyggt klädd ska man ha bra underkläder, en bristvara för kvinnor, men superbra för män i kvalitet. Varför ?
  Trosor som knappt håller att tvätta. Spetsar och resårer som släpper och vandrar runt, Bh,ar med plast prylar att reglera axelband, kupor som ändrar form, storlekar som knappast finns. Jag anser mej normal, 80, 85 b, c, varför två av dessa alltid. Hur många har 70 idag med alla förstoringar av bröst., mängder av dessa. Stopp 90 tror jag. Inte klokt med flerpack av samma strunt. Axelband ska vara breda, eller dubbla. Har sett kvinnor gå runt med typ nylon strompor som BH. Då kan man gå utan.. Rygg och värk i axlar och skuldror, rygg varsågod. Inte meningen nödvändigt ska handlas i specialbutik för närmare 1000 kronor. Idag finns konkurrens att kunna köpa set normala.. Inte en dag, sedan kasta. Kina får uselt beröm av mej.

 • marlies

  Nu menar inte jag Svenska kungen, men visst har haremet dykt upp i vad gäller underkläder. Helt ok som aptitretare privat, men att gå med svajande rumpor under snygga kläder förstör. Stuprören älskade, men framhäver rumpor som ett rådjur markerad med vi fläck i rumpan. Dessutom är de inte hälsosamma, täta, åtsmitande. Svarta tyger kemi. En del har sådana alltid som enda smaken. Stretch.. Har man böjd rygg, som gör att kläder fastnar, ska man ha en tunn hel underkjol. Det finns jättefina, jag klippt av några till linne. Modet har gjort att tjejer tvångs tränat bort kurvor som heter kvinnligt. Känsligt för unga tjejer som ska lägga på sig för senare hormonbalans..

 • marlies

  Idag är modeller så hårt pressade i vikt och kroppsmått att de tvingas skriva på kontrakt att de lovar att behålla det samma. En tid har twiggy funnits, vandrande skelett på catwalken, nu lika jävligt. Om någon påstår att väst inte bedriver kvinnoförnedring så ljuger de enormt. Fettsugandet, plastikoperationer, i värdesättandet av manligt och kvinnligt i löner, pensioner. Ännu en primitiv ring för lika rättigheter.
  Senaste året ett kortkort mode, synliga bröst och lår. Småflickor som vuxna miniatyrer i klädsel och smink. Antirynk krämer redan för trettioåringar, botox och annan skit att sabba den biologiska strukturen. Meningen är att öka till nya produkter.
  Jättekul senare i trygghetsboende utan personal, då de undrar varför de bor där. Fasta stora bröst, unga och männens potens i Viagra.
  Redan finns barn som frågar när någon dör. – Vem sköt honom ?

 • marlies

  Jag hört om en modekung idag död som hade en stor känd modeindustri även parfymer. Denne hade en annan religion, var bosatt i Storbritanien. Denne startade som 12 åring i litet företag men expanderade på dyrast gata. En känd artist fördömde denne offentligt, för religionen. när artisten skulle uppträde för en publik på 3000 platser, köpte modekungen alla biljetter. Placerade sig ensam med sin hund rakt framför, och befallde artisten att sjunga som planerat i tid för hunden. Artisten frågade efteråt varför, denne kände inte igen modekungen. Så vem var vinnaren ? Artisten genomförde sitt program. Vad hette artisten ?

 • marlies

  Modekungen sydde beställningar åt kungahus och andra välkända personer.

%d bloggare gillar detta: