Senaste nytt

Nova-Jeanette Nilsson:-ism

Privat

Det finns tre stora missförstånd när det kommer till identitetspolitik. Det första är att den är en samtida produkt, det är den inte. Man skulle med fog kunna hävda att merparten av alla uppror, revolutioner, maktövertaganden och medborgerligt motstånd har haft en bas i identitetspolitik. Detsamma gäller samtidigt för autoritära styren.

Det andra missförståndet är att identitetspolitik är irrationellt när den är den absoluta motsatsen. Rörelser som baserar sig på tillhörighet genom tydliga, inte sällan rent fysiska eller klassbundna markörer och genom detta skapar en skyttegrav från vilken den bildliga eller bokstavliga kampen står är aldrig någonting annat än just rationella.

Det tredje och mest oroande missförståndet är att identitetspolitik per se är vänsteraffilierad. I dagens Sverige är den tveklöst det, men den både är och har varit stommen i en mängd rörelser utsträckta över hela den traditionella politiska skalan. Detta är extra viktigt att inse om man anser den vara en black om samhällsfoten. Det gör nämligen identitetspolitik till någonting betydligt större än en SSU-initierad aktivitet – det gör den autonom från de som själva ser sig som autonoma. Den går inte att tämja, den enda domptören inom identitetspolitiken är identitetspolitiken själv. Den står över partipolitiken, ursprungsviljan och den individuella åsikten, ity den är ingen politisk strömning.

Identitetspolitik är en närmast universell – ism.

Identitetspolitik har heller ingenting med identitet att göra utan den baseras på idealtyper eller kanske snarare fanbärare. Identitetspolitik är till sin essens gravt kontrollerande, utpekande och instängande. Den skapar föreställningar om att trygga och separerade rum är av godo när dessa i realitet innebär att man själv sätter på hänglåset från insidan och sväljer nyckeln.

Identitetspolitik gör det trygga rummet till det slutna rummet.

Ironiskt nog är identitetspolitik den ultimata sociala konstruktionen och den är potentiellt samhällspolitiskt förödande för alla, precis alla. Och kanske allra mest för de som tror att den är levande motståndskraft när den snarare är inskränkande. Den är i samma utsträckning elitistisk och kollektivistisk.

Det är felaktigt att påstå att den vridit klockan tillbaka.

Sanningen är att identitetspolitik alltid riskerar att vrida visarna ur led.

 • marlies

  I alla tider tar man sig under eller över staket både globalt och mellan 2 partner. En balans för godtagbart. Det måste finnas underläge och övertag, samt ombyten i detta, med medlare i mitten. Två ledare krigar alltid, om de inte får var sina uppgifter. Dessa måste någon ojävig bestämma för bästa egenskaper hos båda.
  En ny Haiku skrev jag igår på skoj. 5 verser. en minut är hel stämplad del ger bit för tid olika för vad…timglas fylls av sand korn evigt jorden sipprar en fot varm i vått… vind bestämmer höjd sol dygn morgon klot runt om….nummer en taktik… veta när nu då aldrig sent komma eller gå…..framtid dras spås hopp över natt visar träder den fram signal startar akt.

  • marlies

   Nummer heter ovanstående. Vår tid beskrivs natur, händelser och känsla.

 • marlies

  Nummer är taktik, delar för helhet. Vem som styr är nog svårt. Men dynamik styr sig själv, att sära och binda så att det passar exakt. En del betonar vikt av bra och dåligt som ordsats till resultat tänkta.
  Hållbarheten byggs på, eller förkastas. Vi väljer ut vad. Ibland tror folk att matematik bara är en teori, men den ä kreativ av hösta grad.
  Själv usla betyg i skoltänkandet. Tror högstadiet plötsligt högt, algebra och geometri men slutade lågt senare igen. En tjej i .Teheran tog mästerskap som ung och även senare höga pris, en kreativ matematiker som hade egna lösningar. Många blir låsta av färdigt material.

 • marlies

  Allt ska gå efter noter är ett uttryck. Ett ord är en sångmelodi och takt.
  Vi är både dynamiska och följsamma. Många uttrycker sig på gehör, och känsla. Noter har inte alltid funnits. Jag kan påstå att vi styrs av intution ., som ibland ses som ande.. Något som är vanligt i mytologi och spådom. Ism.

 • marlies

  Vi styrs av våra tankar i hur vi uppfattar saker till resultatet bra eller dåligt. Då behövs inga världsliga problem. Jag fick ett recept i min hand, som jag direkt uppfattade onödigt invecklat, för jag hade ett enklare tidigare. Handlingsförloppet att utföra blev automatiskt negativt. Känslan tog kommandot att det var ologiskt i uppställning.
  Resultat blev en geggamoja att kasta. Jag skojade alltså med receptet omedvetet. Självklart fanns problemet hos mej.

 • marlies

  Kommunikation och uppdelning av och mellan oliktänkande blir mer och mer viktigt. Att alla får komma till tals och inte tystas. Tryck ner en kork i en flaska, skaka och och drick. Det smäller.

 • marlies

  Instrumenten till utvecklandet av olika ideologier äger vi själva beroende på tonläget runt om. Ibland en entonig, korta meningar med diciplin och makt, diktatur, ibland en strofmelodi med bredd, demokrati. Gehör och följsamhet överallt som styrs av känslan för och emot hos ledarskap. En del styrs av djävulen. I vardag bestämmer känslan vad vi gör, för och emot, kunskaper, jobb, intressen, umgänge. Det ska gå efter noter, men de fanns inte från början.
  Rumsuppfattningen, litet eller stort. takten av ordföljd. Många trummar i bord med fingrar.

 • marlies

  Känslan för och emot bestäms av hur vi upplever och uppfattar miljöer och individer. En del kallar detta för en inre RÖST, Gud, Allah.
  Alla får lägga sin röst i vad vi väljer. I ord heter detta intution.

 • marlies

  Ibland idag har många ofattbart mycket samlat i hjärnor av olika problem och lösningar. En del önskar ett pannrum att placera det i.
  När inget finns uppstår en mur, man blir sur, vill strunta i hela grejen. Men sen uppstår ett trots, att ta sig igenom till det stora rummet.
  En kreativ tänkare och ord universumvändare är Robert Broberg.
  En annan Povel Ramel. De har ett unisont förhållande till verkligheten, i uttryck. En enkelhet till varandet.

 • marlies

  Den ofattbara trögheten i beslutsprocesser är vårt största hinder i att kunna utveckla det vi vill. Jag hörde att förhandlingar förväntas leda till superintelligenta beslut som under FNs nyligen. Då får ingen möjlighet till eftertanke, pauser, gå ifrån, sömn. En utopi att leva upp till rätt fattade tankegångar i viktiga frågor. Folk somnar, blir förbannade till att tvingas till ologiska villkor. Männens enkelriktighet, som aldrig skulle existera med kvinnor. In med ett maskingevär avklarat och färdigdiskuterat. Dagens män ser inte upp till dessa marodörer .
  Gamla kvarlevor som har bevakning som uppgift enbart.
  De kan ha varit ute på ett uppdrag och skryter på livstid.
  Lite kommunikation i nutid vore mer begåvat. Andra har detta som livsuppgift, inte så populära konstigt nog. Att ha befogenheter utland är som självmord.. Trots att en fått kommunalt boende som trygghet.
  Kungen vred sej dubbelt av noll mandat i frågan. Politiker är vårt största nöje. Heja Norrköping, de tål att synas.

 • marlies

  Det som pågår nu med regimen i Iran är rent maktövergrepp och har inget med ism att göra. Smink är förbjudet plötsligt. skoltjejer förhörs utanför skolhus och män säger att kontor för rapportering finns i täckta bilar där de våldtas som straff. Tjejer får inte längre se på fotboll på stadium, bara män. Varför dessa tilläts maktposition undrar många.
  En positiv brytning är att en iranier nu är här som utvecklat en billig återanvändning för vatten i duschar. Vi har en svensk med samma inriktning. Mullor är ett skräckvälde, de bryr sig bara om rikedomar inte befolkningen. Innan de kom fanns en kung, bästa livet och frihet för kvinnor som att bada tillsammans med män i bikini, slöja frivilligt, smink och annat normalt. De ser USA som största fiende, men deras söner studerar i USA. En del iranier har inget bevis att de tillhör Iran, som är här sedan gamla bra tiden. De riskerar dödsstraff om de visar sig i hemland idag. Iran har 75 miljoner invånare, och alla kan inte fly ut därifrån. Man ska skilja på religion som inte är regimer som är primitiva och udda. Iran annars försvarar Syrien, Libanon, Irak, Palestina mfl.

 • Marlies

  Den första demokratin med nya samhällsreformer införde Mohammed Mosagh under Kung Mohammad Reza Palavi som senare dog i cancer i Egypten. det enda land som stödde honom.

%d bloggare gillar detta: