Senaste nytt

Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor

Skolpartiet Liberalerna har gjort ett utspel om att man skall förbjuda framtida religiösa skolor. I dagens DN debatt skriver man att de religiösa friskolorna utgör ett hinder för integrationen.

I sann rättvis anda säger man sig vilja förbjuda alla religiösa friskolor, huvudanledningen för förbud är att det finns en stor risk att

… religiösa friskolorna att bli en samlingspunkt för nyanlända barn …

där de isoleras ifrån det övriga samhället. Det ges inga empiriska belägg till varför religiösa friskolor skulle vara platser mer benägna att isolera nyanlända barn än till exempel kommunala skolor. Ta till exempel Rosengårdsskolan i Malmö som på 14 år inte haft någon elev med svenska som modersmål.

Hur skall man komma i bukt med detta? Det räcker inte med fria skolvalet.

Men trotts bristen på empiriska belägg har Liberalerna ändå en del rätt på sin lyra, dock blir man konfundersam över om förbud av religiösa friskolor är den rätta vägen. Kan man inte ha samma inställning som man har, som det också argumenteras i artikeln, till privata företag som verkar i välfärdsbranschen, det vill säga klara regler och inspektioner vars syfte är att motverka att dessa skolor blir isolerande forum?

När man argumenterar för förbud bör det finnas substantiella argument som grund, det finns få i denna artikel.

En annan fråga som dyker upp är hur pass strategiskt är det att på samma dag som partiledaren gör ”utspel” om att regeringen skall bjuda in SD till förhandlingar också göra ett utspel vars syfte är att förbjuda muslimska friskolor, det framkommer inte explicit i artikeln men alla vet att det inte är judiska eller kristna skolor som problematiserats i media, utan det är muslimska friskolor, ofta med rätta.

Man kan också, även om Liberalerna kanske inte hade för avsikt, fråga hur det kom sig att detta utspel skedde samtidigt som Jan Björklund slösade politiskt kapital genom att uppmana regeringen till att bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar då hans parti inte äger frågan. Det är ju som Björklund själv påpekade regeringen som äger frågan.

Nu är det så att jag på ett personligt plan är emot att skattepengar går till religiösa organisationer, men även också emot att pengar går till andra organisationer, så på ett sätt så stödjer jag förslaget. Men frågan är vad Liberalerna skulle tycka om religiösa friskolor som finansieras av sig själva, jag antar att man är emot, frågan är om det är på grund av praktikalitet eller om det är ideologiskt?

 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Man ska nog inte blanda ihop bostadsområden med hög invandraranta med religion. Det är kommunens ansvar att blanda in svenska elever i skolor. Kan inte vara svårt med transporter åt flera håll för anpassning och normala utvecklande kontakter i språk och orientering på dagtid. En otrolig lathet i kommunikation politiskt..
  Det handlar om individens frihet att själv ha rätt att bestämma om man vill ha och ingå i förutbestämda religioner. Man måste inte gå i speciell skola dagtid för att utöva sin religion.. Det finns sådan tillhörighet i hem och fritid. Ska vi ha specialskolor för abortmotståndare, vänstern, SD,, frisörer., buddister, muslimer, fanatiker, Vad har skolkunskaper med privat att göra ? Antingen lever vi demokratiskt eller inte i det allmänt gällande.

 • marlies

  Bor man i Sverige är grunden att acceptera kulturskillnad här mot bakgrund. Vad jag hört är att kvinnan är mannens tempel att smycka och inreda med familj och saker på heder och samvete dyrköpt, samt i att arbeta för detta ute. Det gör att om de skiljs förlorar mannen allt till kvinnan.. Kvinnan har högt värde och har rättigheter som de bestämmer. Manlig stolthet är mer sårbar, vilket gör att de förväntar sig belöning för detta.. Där kan det skära sig rejält jämfört med vår kvinnosyn.. Hos oss bestämmer kvinnan själv och förväntar sig respekt för egna åsikter. Kvinnan ses som egendom.
  Att det heter heder, men för oss övertag. Där krävs en tydlig förklaring i historiskt och nutid gällande.. Då även kvinnor har lika ansvar, försörjning ekonomiskt, och männen lika ansvar familj, hem.
  Bäst om de själva upplyser varandra och oss . Religionen har vi inte rätt att ha åsikter om.

 • marlies

  Sedan har vi olika uppfattning av kvinnans mognad för giftemål. Renhet är viktig,, dvs vara oskulder.. Där väljs make med omsorg av släkt för hållbart i längd. Ett problem då unga tjejer förs till hemland
  för detta, återkommer som gifta. De kanske inte flyttar ihop på flera år, men efter tid när möjligheter finns. Det heter Kidnappning av minderårig här. I Sverige har vi 18 års gräns för bröllop. !5 år för sex.
  Det sista bestämmer kvinnor själva med vem. Det är frivilligt att helt strunta i sex också i Sverige… Inget krav varken för mannen eller kvinnan som en bevisning av uppskattning. Det finns så många andra sätt uppskattade.

 • marlies

  Jag kan ge en dikt till unga damer som lever i mitten. Att åka på hal is, på oskodd häst, inget för galning. Utan ett äventyr.. Göra sig vacker gå fint och flott, låta andra svikas, gör dem gott. Låta män sedan fara, le åt deras lott. Låta nya betala, säkra eget företag. Gå katig och pysa och själv må gott. Men möter man likar, fest och moral.

 • marlies

  Tid är ofattbart intressant, som anpassning i samhälle. Inga anvisningar på plats vad gäller direktböter. Inte heller anvisning om max gällande parkeringstid där skyltar med en bil finns placerade.
  Därför kan inte transportstyrelsen kräva in böter. Den sistnämnda finns inte ens med i boken för körkort. därutöver finns ingen text på engelska någonstans. Att i efterhand påvisa vad gäller duger inte som krav. Förbannade banditer ! Eller hur rikspolisstyrelsen ? Lathundar !
  Har de tid att jävlas på bilar utan risk för någon , har de tid att sätta dit anvisningar ! Därutöver är inte pilar på skyltar exakt markerade, som i EU. Jag vet att dessa böter betalas tillbaka, så vad fan pysslar de med ? Dessutom finns ytor över för andra. Gillas inte läge så fixa privata parkeringar. Dygnsparkering svindyrt kan de glömma. Storhetsvansinna. Gör studiebesök i Storstäder, där gäller hänsyn på mm. bäde i att kunna parkera, samt framsläpp. Egotrippat folk!

 • marlies

  Allsmäktigt betyder att människan inte har makt över jordens liv och kosmos. Det gäller alla oavsett vad religion heter och ateister. Vore väl fantastiskt att enas om en självklar gemensam uppfattning ?
  Själavandring, den bestämda kärnan till vad, som inget liv kan själv bestämma. Uppståndelsen för nytt sker konstant, och gammalt och död ingår. Att söka mening är gemensamt. Till vad bestämmer var och en under levnad. Idag gäller tolerans för alla i en global gemenskap.
  Löjligt med gränser i upplyst nutid då allt vi har alltid har funnits , men ändras efter våra mänskliga behov. Tålamodet avgör hos liv att anpassas till nytt. En del svaga, andra medel, vissa starka. Läste idag att Livets ord går ihop med Pingstkyrkan i Göteborg, idag allt vanligare att knyta ihop gemensam syn.

 • marlies

  Uppståndelse sker konstant i bra och dåligt och rensas av tid, som människan inte har makt att bestämma, och trosförföljelser har alltid funnits, både med och utan slöjor för andra synligt. Ingen har lyckats leva helt felfritt. Tystnadsplikten är viktig, för sinnesro. Säkert finns motsatt åsikt, då en ursäkt är ett mänskligt behov, samt i straffbara gärningar, som offret annars inte har egen makt alltid, att tillgå. En plikt för ja och nej att inte avslöja står motsatt.
  Ett förtroende högre än allmänt, en del onämnda religioner., men även politiskt. Teologer har intressanta i tolkningar. Jag har mina.
  En del behärskar en rymddräkt på 250 kg och syrgas, och tror att döda begravda ska dömas, andra endast sista dagens då levande,
  som ingen vet eftersom vi kan dö vilken sekund som helst av olycka, sjukdom, krig, kometer och annat som vi slipper fundera över av vår egenskap att förtränga för att fortleva.. De flesta tror på själens fortlevnad, öppnar fönster att ta emot. Lite logik skadar inte.
  Ondskan alla fruktar, en orm i paradiset att locka ut från edens lustgård som vi har omkring oss. Den står även som ett försvar för kvinnlig frihet att söka mat då ett äpple. ett kul ämne att fundera runt. Därför ska alla finnas i gemenskap.

 • marlies

  Vi har våra valda att följa efter de motiv vi valt vara viktiga. Men som människor väljer vi kunskaper, jobb och fritid, umgänge efter vad vi känner för. En samhällsordning för nutida och framtidsbehov.
  Våra uppfattningar kommer av bemötande påverkan och analyser utifrån, som är olika beroende på var vi bor, traditioner, kultur, politik, historia, visioner.

%d bloggare gillar detta: