Senaste nytt

Bjuda in SD, kicka ut Birgitta Ohlsson?

Foto: Lisa Mattisson

Ja rubriken är tillspetsad. Men med tanke på hur vissa i liberalernas ledning hanterar media och sitt politiska kapital är rubriken passande.  För hur ska man annars förstå helheten i liberalernas senaste utspel och nu ifrån en medlem ur partiledningen krav på Birgitta Ohlssons avgång ifrån partiledningen?

Det råder turbulens i det idéburna partiet Liberalerna. Inom loppet av mindre en vecka har partiledaren Jan Björklund kommit med två utspel som inte har stöd av partiet och som inte haft förankring hos riksdagsgruppen.

Det första utspelet var att Björklund tyckte att den socialdemokratiskt ledda regeringen skulle bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar. I hans mening bör alla partier ”behandlas korrekt.”, vilket i sig inte är problematiskt att förespråka. Frågan är dock varför en partiledare för ett parti som är nästan en tredjedel av sverigedemokraternas storlek går ut och slösar politiskt kapital genom att vara SD behjälplig? För detta utspel, som av många i partiets gräsrötter, samt partiets väljare och media, uppfattades inte på det sätt som Björklund hade tänkt sig. Utspelet hade ingen förankring i riksdagsgruppen, fanns till och med ledamöter som inte hade fått någon förvarning om detta.

Det andra utspelet gällde förbud av religiösa friskolor. Ett ämne som varit återkommande på partiets landsmöten genom åren och varje gång har beslutet varit att religiösa friskolor skall tillåtas. Med partiledaren och tre andra i partiledningen som avsändare visar man att förslaget inte har förankring ens i partistyrelsen och ännu mindre hos gräsrötterna.

Mot bägge utspelen höjde Birgitta Ohlsson sin röst. Hon gjorde det på sin Facebook sida tydligt i frågan om SD skall bjudas in till förhandlingar:

Självklart ska samtliga riksdagspartier deltaga i parlamentariska utredningar, riksdagsutskott mm. Sker i dag. Det är demokrati. Inte kontroversiellt.

Men nota bene detta är inte samma sak som att samtliga partier ska ha rätten att deltaga vid samtal/förhandlingar med en regering. Det avgör den som är statsminister. För mig som liberal skulle det i alla fall vara otänkbart i den rollen att bjuda in partier – när jag ändå inte tänkt ge dem inflytande – som står för en helt annan syn oavsett om det rör försvar, integration, utrikespolitik eller rikets säkerhet.

Liberalers huvudfokus bör i dessa tider vara att försvara liberala värderingar – mer trängda än någonsin. Och ta kampen mot de som utmanar dem.

Och hon gjorde det tydligt ifråga om religiösa friskolor i en replik på Björklunds och de tre andras debattartikel på DN.

För sin tydlighet och fasta värdegrund i sin liberala hållning har nu Ohlsson krävts avgång ifrån partiledningen. Ohlson är en av de mest personkryssade riksdagsledamöter i riksdagen, hon är också den ledamot inom L som har flest personkryss. I Stockholm hade Ohlsson nästan dubbelt så många personkryss som Björklund. Trots detta vill Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms län, att Ohlsson ska avgå ifrån partiledningen. Starbrink får eldunderstöd ifrån Tina Acketoft, vice ordförande för riksdagsgruppen, som till ekot säger följande:

Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet

I sin argumentation till varför Starbrink fått nog och kräver Ohlssons avgång ingår bland annat att Ohlsson som enda liberal riksdagsledamot helt och hållet röstat emot migrationsförslaget som lades fram av den rödgröna regeringen i somras.

Summa summarum: Det är alltså enligt Starbrink och Acketoft helt i sin ordning att rösta för en illiberal migrationspolitik, slösa politiskt kapital i en frågan man inte äger, vem som ska få vara med i regeringsförhandlingar, vara för förbud av religiösa friskolor och driva denna frågan utan en tydlig förankring. Är man av en annan åsikt i dessa frågor och gör sin röst hörd, ja då är ”måttet rågat”. Då ska man avgå!

Ideologi sa Bull. Jag vet inte sa Bill.

Telason Getachew
Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Jag gillar Jan Björklunds agerande. Har Löfven inte förstånd till att SD är ett parti, utan anser att de inte ingår politiskt är han rejält vilsen i sin uppfattning. De har många sympatisörer, och ska synas och respekteras som övriga. Att tycka lika runt gemensamma frågor är politikers uppgift. Då förutsätter detta att en kommunikation ges möjlighet. Inte klokt med mobbing på hög nivå ! Att inte äga SAMMA åsikter, är en uppgift att utveckla och inte barnsligt blunda för.
  Samma sak med religiösa friskolor. Ska vi införa sådana för Livets ord, Stadsmissionen och katolska ? Är övriga partier helt intelligensbefriade. Vad har skolkunskaper med religion att göra mer än kunskaper om skillnader för de som önskar att välja till sig en livsåskådning`? Friskolor helt okej för barn med kreativt tänkande, som Waldorf mfl. samt senare inriktat för näringsliv.

 • marlies

  Vill man veta sanningen fråga din fiende, vill man ha medhåll fråga dina vänner. Otroligt att detta inte gäller politiskt. Har vissa stort stöd har det en orsak, eller hur ? Den man frågar äger svaret. Vi vill alla veta och kunna avgöra för senare val, vad som är bra och uselt, som i övriga partier.

 • marlies

  Inte minst när turbulensen globalt accelererar. Det som göms i snö kommer upp i tö. tralalala, eller hur parkarbetare ? Hittade ett kabellås och en keps igår modell Denim. Tolkas som folk vill.

 • marlies

  De kanske hallucinerar ? En flykt från obehaglig verklighet. En läkningsprocess i lugn och ro. Det är viktigt att få diagnos och bevakning på sådant, annars kan man hitta på vilka egna roller som helst, som är mer spännande, och roliga att fördriva tid med. Precis allt man kan ha nytta av. Befolkningen anar misstankar, när andra har avvikande beteende. Vi fått nog av falska moderater som heter sossar. De har sina egna mot sig. VARFÖR ? Den förra ovillig för samarbete i regering. Därefter städar andra. Ibland går det åt en militär för ordning och försvar. Påstå att Ryssar är i Östersjön, istället för USA för att kunna få medel till ett normalt försvar. Hur dumma i skallen tror de folk är ? Pengar rinner genom kreditlån, avdrag på allt.
  Andra driver försäkringar för säkerhet vid avtal. Skolan på avdrag i kompetens både elever och lärare. De bästa i förorter med tanke på
  vad de förväntas. Diciplin börjar högst upp, sedan grund för uppföljning i hem och skolor. Vi är inga boskap på utförsäljning.,
  till lägst pris med hög kompetens. Sjukvård demonstrerar överallt.
  Skulle gärna vilja se politiker ta hand om invandrare själva i sina hem, samt praktisera inom sjukvård och bygg under omänskliga förhållanden. Samt bo ensamma några månader i fattigpensionärsliv och betala livsavgörande tjänster.
  Vi bor inte MIAMI, och HOLLYWOOD. Inte med Bryssels löner heller. Jag skulle skämmas som politiker med en lön utan insatser.
  Det var länge sedan vi hade AVGUDAR. Att stava sig fram inte poppis. Men glida är roligt., på våran bekostnad.
  Ofattbara kränkningar av individers värden samt Sverige som helhet. Skuldfällan i Media deras resultat, byggfusket, studentfusket, av otillräckliga medel. Värre än tonåringar.
  ,

 • marlies

  Vi har alla ett öppet fönster både när vi föds och dör att tas emot, upp växa. Att ta del av kasperteatern och själva få välja våra roller.
  Sociala ledare blir vansinniga om folk vägrar samarbeta.. Både inom egna och andras gränser samt utanför. Vilket århundrade begriper politiker att befolkningar äger makten. Alla valurnor kan stjälpas runt klotet. Vi utvecklar själva vad vi behöver. Fördelningsekonomin är deras ansvar. samt att förvalta befintligt.

 • marlies

  Minsta barn fattar att ens vänner blir förbannade om de tar över 90 % av chokladkakan själva. Räkna med fler terrorangrepp , inbördeskrig, och andra klimatkrig, större kriminalitet, ökad narkotikahandel samt experter på penningtvätt. Därutöver fler kvinnor och barn som mäns tvättmaskiner.. Fler lik att begrava, fler monument över blodhundars människohat. Fler musiker som skriver verk över soldaters tårar att dö för tidigt.. Har de ingen egen KOMPASS. Det finns en orsak till helvetet på jorden, som var tänkt som människans trygga hem.
  Förbannade GIRIGBURKAR. En burk honung, ett lock, finito. !

 • marles

  Religionskrigen har alltid funnits, en kamp för människans existens på denna jord, att stå ut med alla satanatister, som verkar för girighet och krigande om allt i Guds namn. Att leka gudar och själva skicka folk rakt in i helveten. De tror de heter Gud och anser sig ha rätten att döma folk, att tro på dem och inte en makt över alltet som ingen människa har. Då lever vi nu 2016. Vi är alla lika beroende av allt som finns för vår existens. Ateister har samma teori, att allsmäktigt inte kan styras av oss.. Vi lever alla i ett gemensamt nätverk för gemensam balans med allt vi har behov av. .De som inte lyder straffar sig själva genom livet Där kommer sjukdom in i oss och allt runt om. Reaktioner som vi mäter och behandlar. Vi är förbannat trötta på att läka alla dårars varbölder. Passar inte skorna prova tomma sko kartonger.
  Livets ord har en vision om att paradiset skapas på jorden som de ärver under vår levnad. Den som skapat sig själv , bestämt sina föräldrar och uppväxt kan sträcka upp sin hand.. Tro får man ,vad man anser om existens. Men att brutalt sabotera är olönsamt.
  Värdegrunden ska tolereras lika.i gemenskap. med andra.

 • marlies

  Helt vansinnigt att parkera alla invandrare på samma platser, de har en bakgrund de förlorat. Bara dårar sätter kriminalitet i verket, som vi ser i media och runt om. Självklart reagerat de utåt. En sjuk krigisk planering som för med sig anhängare till grupper vi bekämpar, samt en inkörsport för ökad narkotikahandel, samt införsel av vapen. Dessa i arbetarstäder vana att slåss för rättigheter. Att välja ut vilka, och var de ska bo. Idag bor vissa tillsammans, i hyreshus . En svart kontrakthandel där risk för liv ingår. Hur i helvete kan politiker stå upp för detta. I Östermalm finns gott om tomma svindyra lägenheter med små kvadratmeter.. Som maskrosor poppar de upp globalt. Även andra grupper har flyttat internationellt samhällsfientliga.
  Först parkera sedan skälla ut dem. En Våldsfrämjande politik.

%d bloggare gillar detta: