Senaste nytt

Bjuda in SD, kicka ut Birgitta Ohlsson?

Foto: Lisa Mattisson

Ja rubriken är tillspetsad. Men med tanke på hur vissa i liberalernas ledning hanterar media och sitt politiska kapital är rubriken passande.  För hur ska man annars förstå helheten i liberalernas senaste utspel och nu ifrån en medlem ur partiledningen krav på Birgitta Ohlssons avgång ifrån partiledningen?

Det råder turbulens i det idéburna partiet Liberalerna. Inom loppet av mindre en vecka har partiledaren Jan Björklund kommit med två utspel som inte har stöd av partiet och som inte haft förankring hos riksdagsgruppen.

Det första utspelet var att Björklund tyckte att den socialdemokratiskt ledda regeringen skulle bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar. I hans mening bör alla partier ”behandlas korrekt.”, vilket i sig inte är problematiskt att förespråka. Frågan är dock varför en partiledare för ett parti som är nästan en tredjedel av sverigedemokraternas storlek går ut och slösar politiskt kapital genom att vara SD behjälplig? För detta utspel, som av många i partiets gräsrötter, samt partiets väljare och media, uppfattades inte på det sätt som Björklund hade tänkt sig. Utspelet hade ingen förankring i riksdagsgruppen, fanns till och med ledamöter som inte hade fått någon förvarning om detta.

Det andra utspelet gällde förbud av religiösa friskolor. Ett ämne som varit återkommande på partiets landsmöten genom åren och varje gång har beslutet varit att religiösa friskolor skall tillåtas. Med partiledaren och tre andra i partiledningen som avsändare visar man att förslaget inte har förankring ens i partistyrelsen och ännu mindre hos gräsrötterna.

Mot bägge utspelen höjde Birgitta Ohlsson sin röst. Hon gjorde det på sin Facebook sida tydligt i frågan om SD skall bjudas in till förhandlingar:

Självklart ska samtliga riksdagspartier deltaga i parlamentariska utredningar, riksdagsutskott mm. Sker i dag. Det är demokrati. Inte kontroversiellt.

Men nota bene detta är inte samma sak som att samtliga partier ska ha rätten att deltaga vid samtal/förhandlingar med en regering. Det avgör den som är statsminister. För mig som liberal skulle det i alla fall vara otänkbart i den rollen att bjuda in partier – när jag ändå inte tänkt ge dem inflytande – som står för en helt annan syn oavsett om det rör försvar, integration, utrikespolitik eller rikets säkerhet.

Liberalers huvudfokus bör i dessa tider vara att försvara liberala värderingar – mer trängda än någonsin. Och ta kampen mot de som utmanar dem.

Och hon gjorde det tydligt ifråga om religiösa friskolor i en replik på Björklunds och de tre andras debattartikel på DN.

För sin tydlighet och fasta värdegrund i sin liberala hållning har nu Ohlsson krävts avgång ifrån partiledningen. Ohlson är en av de mest personkryssade riksdagsledamöter i riksdagen, hon är också den ledamot inom L som har flest personkryss. I Stockholm hade Ohlsson nästan dubbelt så många personkryss som Björklund. Trots detta vill Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms län, att Ohlsson ska avgå ifrån partiledningen. Starbrink får eldunderstöd ifrån Tina Acketoft, vice ordförande för riksdagsgruppen, som till ekot säger följande:

Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet

I sin argumentation till varför Starbrink fått nog och kräver Ohlssons avgång ingår bland annat att Ohlsson som enda liberal riksdagsledamot helt och hållet röstat emot migrationsförslaget som lades fram av den rödgröna regeringen i somras.

Summa summarum: Det är alltså enligt Starbrink och Acketoft helt i sin ordning att rösta för en illiberal migrationspolitik, slösa politiskt kapital i en frågan man inte äger, vem som ska få vara med i regeringsförhandlingar, vara för förbud av religiösa friskolor och driva denna frågan utan en tydlig förankring. Är man av en annan åsikt i dessa frågor och gör sin röst hörd, ja då är ”måttet rågat”. Då ska man avgå!

Ideologi sa Bull. Jag vet inte sa Bill.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: