Senaste nytt

Debatt: Varför låter SVT sig luras av SD?

Daniel Claesson

Att bli inbjuden till SVT Aktuellts studio är ett kvitto på att du är viktig som opinionsbildare. Aktuellt har genom sitt nya koncept skapat en form där dagens största nyhet diskuteras med en eller ett par inbjudna gäster. Att SVT lyckats med sin studio är tyvärr ingen garanti för det journalistiska innehållet.

Den 9 augusti är Sverigedemokraternas Kent Ekeroth inbjuden. Anledningen är för att diskutera förslaget att förbjuda asylsökande att demonstrera, som han lanserat. Reaktionerna har varit starka och i sak är förslaget minst sagt tveksamt, på flera plan.

Till studion är även Roger Haddad (L) inbjuden som kritiker av Kent Ekeroths förslag. Med sin utländska bakgrund kan han ge en extra tyngd i argumenten, kan man anta att Aktuelltredaktionen tänkte.

I sändningen är det först ett inslag om förslaget. Intervjuer med ett par asylsökande. De tycker naturligtvis att det är fel och omänskligt.

Därefter till diskussionen. Programledaren Lotta Bouvin inleder med att ställa Kent Ekeroth till svars för förslaget. Han väljer dock att inte svara på frågan. Istället tar han upp en helt annan sak – att många utländska medborgare befinner sig illegalt i Sverige. Dessa kan vara asylsökande som fått avslag eller andra som är här ändå. Ett faktum som oroar många i Sverige och som även de flesta riksdagspartier uppfattar som ett allvarligt problem.

Både Haddad och programledaren försöker föra tillbaka diskussionen till förslaget om inskränkt demonstrationsrätt. Men Ekeroth ignorerar detta. Han tänker bara diskutera att människor befinner sig i Sverige utan att ha tillstånd, ingenting annat

Till slut går ljuset upp för programledaren att Ekeroth inte alls vill diskutera sitt eget förslag. Hon påtalar då att han inte svarar på frågan, alltså undviker och försöker smita från kritiken.

Fast då är det redan för sent. Hon uppfattas i det läget mest som gnällig och ointressant som vill ta upp den komplicerade lagstiftningen kring demonstrationer. Att människor finns illegalt i landet är ju ett mycket värre problem. Varför vill hon inte låta honom prata om det? Så uppfattar de flesta tittarna diskussionen. Resultat: SD – SVT, 2 – 0.

SVT borde inte låta sig luras på detta sätt. En saklig journalistisk bedömning hade i detta fall lett till att ett SD-förslag om inskränkt demonstrationsrätt är så långt ifrån genomförbart att det inte ens förtjänar att diskuteras.

Taktiken är dessutom inte ny. SDs reklam i tunnelbanan vid Östermalmstorg hade exakt samma grundidé. För fram ett budskap. Väck starka motreaktioner och kom på så sätt in i den allmänna debatten. Diskutera sedan den fråga du vill. En politisk PR-kupp helt enkelt.

Skälet till att SD lyckas i sitt uppsåt är att den journalistiska bedömningen inte alls grundar sig på sakfrågan, utan på den egna känslan och motviljan. För journalisten blir ett konstigt SD-förslag ett tillfälle att föra fram sin uppfattning och agera för en god sak. Resultatet blir dock det motsatta. Oprofessionellt, helt enkelt.

Daniel Claesson

Senior konsult, Andreasson Public Relations

 • marlies

  Obekväma frågor brukar glida undan och ledas bort till annan sak. Att bedriva jakt på individer som inte har asyl, utan finns illegalt, löser inte
  sakfrågan i varför de valt detta. Det måste finnas mottagare för dem i speciell problematik, som anser att dessa också har rätt att klara sig.
  Själv gillar jag inte demonstrationer i nutid, när så många andra uttryck finns. De förutsätter bevakningar som i första hand ska prioriteras för annat. Exakt som i debatten är känslor mer framträdande än sakförhållanden. En frustation i maktlöshet ingår, med civila andra runt om. Ibland medför de ökade samhällskostnader i hot och rädsla. Innan media och andra kanaler fanns var demonstrationer det enda uttrycksättet. 1800 tal, då folk var isolerade.
  En tid då meddelanden skickades till Stockholm med häst och vagn.
  Då doktorn cyklade med väskan under armen till behövande.

 • marlies

  SD står som vågskål för balans i kapitalist och sabotageröran ekonomiskt. Självklart är också invandrare naturkapital som ska begåvas i SLÖSA, på samma sätt som övriga EU för vi har alla invandrat över tidsperioder.och hämtat våra rikedomar därifrån.
  Eget är EU blind inför. Även blinda för andras fortsatta levnadsstandard. Att inte tillåtas egen produktion och inte få smaka eget är ett vansinnesprojekt. Efter kommer vita slavar, nermontering av allmän sjukvård, skola, äldrevård utan tillsyn och godtagbar standard, fattigpensionärer, ungdomsbrottslighet som galningar tjänar pengar på tillhörande utland. Vad då mänskliga rättigheter och mångkulturell GRÖNSKA ? Klimakteriet har börjat i klimatförändringar.
  och på höga poster. Plus minus noll. kan betyda balans, Inte är andra i övergångsåldrar i nutid.

 • marlies

  En del står som självförakt, och utanförskap i maktlöshetens tecken.
  Att vilja förändra rådande politik till ett samhälle där alla har framtida lika förutsättningar. Att inte bli sedd och erkänd som individ skapar frustation och hat i samhället. Att ständigt mötas med likgiltighet och nonchalans ger upprorsstämningar. Det har sin gräns i tålamod och känsla, och är inte alls svårt att erfara och nå.. Det är hög tid att politiker öppnar sina blinda ögon. har själv sett detta på nära håll, i områden med mörkhyade att söka en fristad hos någon trevlig för
  pågåeende sportevenemang, en del har svårt med språk och kontakt med medel svensson. Vi får nog räkna med tillskott av andras söner, samt se till att de inte drivs till dumheter, med allt framför näsan.
  Tillfälliga boenden ska man absolut aldrig erbjuda, för ingen vet bakgrund. Tycka synd om får ingen att stå på egna ben.
  Mycket hör man men sanning vet ingen, och utlovade pengar finns aldrig . Idag gäller egen insikt.

 • marlies

  Idag vill vi få upp terror och brott på ytan, för att lokalisera insatser, samt nya lagar anpassade till nyordning. Ett gediget ansvar ligger i tiden för ett stadigare leverne framöver. Därför är det särskilt viktigt med sociala insatser samtidigt för allas välbefinnande och trygghet..
  Där är vi alla delaktiga. Att förändra i grund tar tid för en ny era och arbetsmarknad, samt nya sociala system att samordna och utveckla..
  Det kommer att krävas mindre kapacitet för hållbart på sikt. Ett internationellt arbete stegvis.. Just nu ska regler hård dras mot försäkringar angående brända bilar..

 • marlies

  En del sätter på allt för egen vinst. En del är instängda i burar. En kulturkrock. I Sverige har vi bara husdjur i burar. En del sminkar upp sig ofantligt i ord och kläder och smink, för att de tror det ska vara så. En del är bara hemma, andra i media. Ännu betyder pengar och makt mest. Vi lever ännu i männens paradis, men idag ger kvinnor igen med samma mynt. Bara den unga generationen drabbas mest.
  Där har SD ett ansvar i att i Sverige har vi demokrati och ALLA är självständiga individer, med ett egenvärde som inte går att köpa.
  Män har den uppfattningen mest, av vår bakgrund. Kvinnor har högst värde, men inte som i deras uppfattning. Så att demonstrera för jämlikhet ligger i tiden. Bara för vi ser en thriller, gäller inte den hemma.. Man ska leva upp till den politik man säger sig stöder..
  Tråkigt när de har hämnd, tycka synd om som vapen.

 • marlies

  Fortfarande så är det männens fantasi som råder i hur de tycker samhället ska se ut, den stämmer inte alltid ihop med kvinnors uppfattning. De vill ha allt stort och fantastiskt, lätt tillgängligt och öppna planlösningar, så de slipper röra sig för mycket. Helst ska kvinnor också gå via fjärrkontroll, och ungar ha knappar att trycka i sina händer. Lugnt och behagligt. De älskar apparater av alla sorter
  Kvinnor gillar att arbeta med sina händer, organisera. Tror vi hatar automatväxel i bilar. Jag gör det, samt farthållare. Man blir galen av sånt. Män har svårt att tänka pedagogiskt. Samt att förklara vettigt.
  Självklart min privata uppfattning..

 • marlies

  Ibland kan jag tycka de driver med kvinnors existens. Själva gör män inget utan hjälpmedel som om de vore handikappade. Kvinnor däremot ska mätas i minsta detalj av kapacitet som en vandrande biologisk process. De studeras noga på heltid, medan männen står i flock med elektriska verktyg och diskuterar hur de ska göra.. Idag lever många som ensamboende. Jag har aldrig hört kvinnor behöva hjälp med något. Det bevisar hur män direkt tar makt i samboende.
  Deras bostad, eller ??? Kvinnan är mannens tempel även i Sverige.
  Den nya generationen borde dela bådas löner lika, så även pensioner blir lika., under samma tak. Eller hur SD ? Jag gillar att pressa.

%d bloggare gillar detta: