Senaste nytt

Alina Koltsova: En selfie säger mer än tusen ord

Privat

Drömmen om färre murar är inget nytt, men likväl är den aktuell än idag. Internationella idrottsevenemang brukar ofta fylla funktionen att föra världen närmre varandra istället för att splittra den, då politiken ofta gör tvärtom. Under senaste tiden har två OS-deltagare på plats i Rio de Janeiro skapat en viral symbol för detta.

Det är alltså gymnasterna Lee Eun Ju från Sydkorea och Hon Un Jong från Nordkorea som det är tal om. Under förberedelserna för kommande tävling valde Lee Eun Ju att ta fram sin mobiltelefon, göra ett fredstecken och ta en selfie tillsammans med Hon Un Jong. När de väl gjorde detta, med stora leenden, fotograferades av Dylan Martinez från Reuters.

Bilden blev sedan explosivt viral på allehanda sociala medier. Många kommenterade också att det just är det här som är orsaken till varför man håller de olympiska spelen, varför detta idrottsevenemang är så betydelsefullt. Och visst har de rätt. Det går inte att förneka symboliken om en stark längtan efter fred och frihet. Man kan se det ur flera aspekter.

Drömmen om ett åter enat Korea finns där, även om det inte alltid syns eller uttrycks. Sedan splittringen i Nord och Syd är dessa länder fortfarande i krig med varandra på pappret även om det inte förekommer några stridigheter i nuläget. Däremot är gränsen mellan länderna hårt kontrollerad och bevakad, med mur och militär. Typ som gamla Berlinmuren delade upp Öst- och Västtyskland.

Likheterna är slående. Östtyskland var, liksom Nordkorea är än idag, angripet av det totalitära kommunistiska järngreppet. Muren som byggdes för att vara en så kallad ”antifascistisk skyddsvall” splittrade inte bara Tyskland, utan också hela Europa i princip. Det Kalla Kriget låg som ett täckt molntäcke över Europa. Att på tidigt 80-tal tala om ett eventuellt fall av Berlinmuren eller ett återförenat Tyskland skulle bemötas av hånskratt. Bah humbug, aldrig i livet att det kommer att hända!

Men så hände det under hösten 1989. Muren föll, tack och lov. Tyskland blev åter ett. Släktband som hade hållits isär pga de stängda gränserna kunde nu återupptas. Det omöjliga hade precis inträffat. Världen lärde sig för en gångs skull att man aldrig ska säga aldrig. En annan lärdom man kan dra av detta är att världen är dynamisk.

När det gäller fallet Nordkorea är det lätt att vara dyster. Det nordkoreanska styret skyr inga medel för att isolera sig från omvärlden, hålla sina invånare som livstidsgisslan och ägna sig åt arvsynd mot de som råkar vara släkt med någon vars handlingar inte faller regimen i smaken. Landet tillåter varken emigration eller immigration, vilket är att praktisera nationalism. Ändå händer det att nordkoreaner flyr i tysthet. Dock inte genom gränsen till Sydkorea, utan den något lättare gränsen till Kina. Ett känt exempel är grundaren av Inside NK, 33-årige Shin Dong-Hyuk.

Den nordkoreanska ledningen är nästan monarkisk, då det började med Kim Il Sung och det nu är hans barnbarn som idag är diktatorn. Men hur länge detta kommer att hålla innan något får det att krackelera är det ingen som vet. Flera organisationer, som t.ex. LiNK (Liberty in North Korea), jobbar för att öka medvetenheten om situationen i Nordkorea samt förena nordkoreaner och sydkoreaner.

Med andra ord, så tog Lee Eun Ju och Hong Un Jong en väldigt symbolisk selfie. Det är förvisso bara en pusselbit, men denna pusselbit kommer att bli väl ihågkommen. Förändring börjar alltid hos individen, och det är med förändring vi kan riva murar och bygga broar. Låt gymnasternas handling vara en lärdom för detta.

%d bloggare gillar detta: