Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Privatisera mera!

I Sverige är ordet reglering ett fult ord. Tyvärr. För jag tror mycket på idén med regleringar. Speciellt eftersom jag är en stark anhängare av privatiseringar.

Egentligen skulle jag vilja privatisera nästan allt som är statligt-, landstings- och  kommunalstyrt det vill säga skolor, vårdcentraler, sjukhus, arbetsförmedlingar, etcetera. Och jag skulle hemskt gärna se att de statliga försäkringarna, som arbetslöshetsförsäkringar och sjukförsäkringar blev privata.

Privata verksamheter, när de fungerar som bäst, skapar en mångfald av val och en flexibilitet. Den tror jag på.

Men för att det ska fungera måste vi damma av det bespottade ordet regleringar. Alla människors lika rättigheter och möjligheter är inte fraser som är tomma för mig. De är helig principer. Det får inte bli att vissa äldreboenden håller usel standard eftersom någon som vill tjäna snabba pengar driver de. Alla barn måste ha lika rättigheter och möjligheter vilket betyder bra standard på skolor och att de privata försäkringarna måste omfatta alla så att de sociala skyddsnäten inte har maskor.

Allt detta klarar man av med regleringar.

Och handen på hjärtat, det är bra regelverk vi behöver i till exempel äldrevården och skolorna idag också. Man pratar mycket i media om bristande privat vård och om friskolor som missköter sig. Men de kommunala är inte mycket bättre. Även där sker vanvård och skolor misslyckas med sina uppdrag.

En sådan sak som religiösa friskolor som missköter sig och sprider fördomar, kan man egentligen lösa lätt. Se till att tillstånden ryker vid till exempel den minsta antydan om fördomar mot homosexuella. Till exempel om katolska skolor skulle använda katolska katekesen i utbildningen eller om muslimska sådana skulle referera till hadither som anses vara mot homosexualitet som om de var annat än osanna.

Det är ett exempel. Privat verksamhet i det offentligas tjänst måste omges av regelverk och villkor. Det yttersta givetvis att om de misslyckas med uppdraget förverkar de sin rätt till uppdraget.

Men för att klara av det måste vi göra upp med idén om att ordet reglering är ett fult ord.

 • marlies

  Jag håller med. Vi behöver mängder med privat ägande, där vinster går till utbyggnad av fungerande företag i vårat land. Detta som grund för allas möjligheter till jobb och likvärdiga löner och anställningar.
  Vi har Stiftelser som står för detta, som vård i olika riktningar.
  Därutöver nödvändigt med privat ägande av skog och mark., där ägarna bestämmer villkor. med baslöner som grund. Lika lön för lika arbete., med ansvar mot utslagning. Intressen driver folk, att bjuda på sig själva. En äldrevård efter detta i boende och miljö, med likasinnad personal.. Folk är idag pigga och aktiva långt upp i åldrar.
  Dessutom har några fått grädde i plånböcker och vill säkert själva få sina önskningar uppfyllda. Det behövs ytor för besök och modern samvaro över generationer, dataspel, musik, sport, kultur, film, konst,
  hantverk, historia, humor. Den uråldriga BINGON ETT SKÄMT, GRYTLAPPAR, SJU SORTERS KAKOR, RAGGMUNK OCH FLÄSK.
  Gratis Pokemon på inmarsch.
  Vi slutar inte skratta för att vi åldras, men åldras av att låta bli.

 • marlies

  Sedan är det inte lätt att bryta redan fattade beslut, de kan ligga till döddagar. Riskbedömningar ska göras och underbyggas innan beslut.
  Något som det slarvas med otroligt idag, kvittar om det är ett hus, en bil eller individ, nytt system som AF, religion, skola, utbildning, yrke, företag.
  Kritisk grundlig granskning ingår samt uppföljning. Idag kan problem rulla runt i åratal, utan reaktion från ansvariga myndigheter. Ibland rent människofientliga med mängder av oräknebara offer. Därefter skadestånd att bedöma och granska i åratal. Ett ansvarslöst styrande.
  Även nyttan ska granskas och bedömas innan beslut. Den kan väga tyngre, samt priset. Hållbar kvalitet ingår i prövandet för slutlig rekommendation. En barnbilstol dundras i väggen många gånger, ändå vet ingen sista gräns. Acceleration avgör, motstånd, riktning
  som i politik och allt annat. Som en anställningsintevjuv.
  En intressant tes i det mesta som våld, täckt.
  Vad menas med artikeln ?

 • marlies

  Reglering betyder slarviga beslut. Då är varningar för felaktighet beslut, svarta rubriker synliga. Problemlösning kan heta omorganisationer, som kostar ett betydligt högre pris än från början uträknat. I den bilden kommer förtjänst in i försäkringar och annat.
  Som att elda upp fina bilar, när något börjar kosta över inkomst.
  Vilka märken som är poppis avgör. I politik färger och i allt annat som in på minsta gener och arvsanlag. Då heter det DNA analys.

 • marlies

  Jag är en Porsche, tror jag. Vilka märken har andra i välfärdssystemet ?

 • marlies

  Som alltid tror politiker de begriper mest. Skrattretande åsikter att förekomma 2016.

 • marlies

  Olika tro uppfattningar i separata friskolor ingår inte i en demokrati i min mening. Alla idag måste lära sig leva tillsammans med alla. Det ingår i demokrati tolerans för oliktänkande som annars kan upplevas som kränkande med hot och utanförskap som resultat. Vi har fullt upp med allmänt olika åsikter i det mesta som då anses som tillgångar.

 • marlies

  Misskötsel Privat och kommunalt betyder oftast för liten insyn. Där allvarligt upptäcks finns också en gemensam uppfattning att det är helt i sin ordning. En del har hållit ihop i många år och släpper inte gärna in nya. Ett tag värst i ungdomsboenden där en heriaki har styrt länge. Många blir blinda i egna uppfattningar. Något som händer smygande omedvetet.

 • marlies

  Själv kan jag bli tokig av allt privat ägande i insyn. Det är ingen utveckling mellan stängda väggar. Man måste samarbeta mera och ta erfarenheter och hjälp av varandra. Det sämsta är beroende vård, där alla likar diskuterar samma problem utan influenser i nytt tänkande. de ska bo och umgås med bara sig själva, som senare fortsätter bli de enda som de känner. Mer och mer av detta syns överallt, och de beter sig som inprogramerade robotar. En nyligen jag samtalade med hade varit hos kurator, helt normal individ. Första frågan. – Har du tänkt begå självmord ? Sedan. – På vilket sätt ? Denne skrattade, svarade en kabel finns med högström i varje hem. Därefter en diskussion om kuratorn själv ägde respekt för levande liv. Mängder med individer har helt andra problem. En del yrken och individer har ett eget språk, men då av de kunskaper hänvisade till det de samtalar om. Men det fungerar inte direkt till individer. Själv har jag vänt i dörren av ett häpnadsväckande påstående. Men en gång på helt liv ovidkommande.
  Diskussioner slösar jag ingen energi på. Livet är det sista man lämnar, därför är säkerheten högt utvecklat i Sverige. Även för personalen överallt. Inte minst på byggen, plattformar.
  Idag måste man fatta att folk har klarat hur mycket som helst.
  En del från krigsländer.. I EU inte säkerheten som här överallt.

 • marlies

  Jag har träffat en personlighet en gång som påstod att jag kunde bli rebell och ta över Sverige. En häpnadväckande uppfattning. Högst privat . En idag kan jag undra vad detta kom ifrån. En medelålders dam har helt andra inriktningar. Som att dumförklara någon rakt upp och ner. Jag vet fler som fått privata påståenden, som inte har med personen att göra. Vi har överkontrollanter. Själv anser jag mångfalld är viktigare., exakt som tidigare., en robotinstallering i ett enda program, så användningen blir maximal. Det ligger ekonomi i det, då annars annat står stilla och blir åsidosatt. Dessutom ändras vår omgivning. Själv erfarenhet då yrken sägs upp, minskar emellanåt,
  andra behov uppstår, eller brister i andra yrken. Sedan är proffs allmänt begränsade i specifikt område.

 • marlies

  En sak som inte alls behöver betyda privat ägo utan landsting och kommun är sjukhusavdelningar förlagda enskilt. En del som jag kliver upp och ut direkt, vägrar att låta oss sjukhuspåverkas, och riktar in oss på allt annat som går på sjukhus. Är man sjuk innan känner man sig mer sjuk av sängar, apparater och personal i vitt som en flock ikring som ständigt gör sig ärenden hos en själv eller de bredvid.
  Dessa vill bara in i normal hemmamiljö. Träna vardag ska man ändå.
  Vissa är lika hemma, klär på sig och väljer soffan eller fåtölj. Det finns inget värre än att ligga plant och glo i tak, ha feber, vara igentäpp hosta, snuva under kladdigt täcke. och heta kuddar. Man måste trivas i sådant och tänka på annat och göra vad som går. Ett brutet ben i statiskt läge, tvinga sig själv i enformighet i en möjlig plan liggläge är onödigt. Idag måste man inte gipsas, mindre brott inte opereras. Jag valde detta för några år sedan. Det finns bra bedövning, och man slipper biverkningar efter. Rullator och kryckor inomhus inte nödvändigt. En stol att lasta prylar på går bra, och lite belastning läker. En del behöver ompysslandet och styrandet, andra blir förbannade, spottar ut mediciner och allt. Nålar och knyten i armar och annat störande. Ett arv jag inte rår för. Självklart påverkas vi till orelevanta tilltag. Det enda vi vill är att bli och ses som blivande friska, så långt som går. Sjukdom ska anses som en influensa på väg bort. Vart vet ingen. sådant som vandrar.
  En del får tempturmadrasser. De är så sköna så de helst ligger på dem jämt. De känner inte att kroppen blir mer utsatt. En grupp är artros. De har stöd av kuddar överallt. Att tänja dessa efter en tid,
  är svårjobbat de blir krumma stela dockor. En elak influensa.
  De behöver positivt, lite krävande folk omkring sej. Som engagerar dem. i normal miljö. Många påverkas psykiskt rakt ut i kroppen.
  Både bra och dåligt. En dam ville träna allt, en stroke som bakgrund, en omöjlighet från start. Men det egna engagemanget höll psyket i utmärkt balans. Pussel, och allehanda hushållshjälpmedel, ett rep att hålla sig i och gå, skriva barnkorsord. Överlycklig av allt hon klarade. Att sminka sej var viktigt, och delta som alla andra.. Kommunikationen felaktig och ibland missförstånd. En del kan sjunga det de vill säga, men inte tala. Hon sa rent ut att andra var oförståndiga. Sant, en intellektuell dam. Så bort med den formella sjukhusdesignen. Jag blir sjuk av att se fasaden. Det man inte vet, lider man inte av.

%d bloggare gillar detta: