Senaste nytt

Gästinlägg: Månggifte – HBTQ-rörelsens nästa utmaning

Polyamory Pride Parade

Prideveckan lider mot sitt slut och idag är den stora dagen när Sveriges goda krafter samlas för att gå årets viktigaste promenad; Prideparaden. Normer och fördomar utmanas när regnbågsflaggorna viftar mot vinden. Veckan har varit fylld av tolerans, öppenhet och acceptans. Och kärlek. Massor av kärlek.

All kärlek är bra kärlek” är ett uttryck som politiker och makthavare ofta använder sig av. Tyvärr är inte all kärlek accepterat av samma politiker. Endast den typ av kärlek som övriga samhället så smått börjar acceptera.

Det är under Prideveckan som vi slår oss för bröstet och tycker att vi har gjort ett så bra jobb. I Sverige är ju alla välkomna och alla får ju vara sig själva. Tyvärr är detta bara önsketänkande. Vi har kommit en bra bit vad gäller homosexuellas rättigheter. Betyder detta att vi är bäst i världen och att ingenting mer behöver göras? Nej, tyvärr.

Idag får ett giftermål endast ingås av två personer, inte fler. Detta helt utan hänsyn till polygama förhållanden, alltså förhållanden med fler än två personer. Dessa människor har gjort ett eget val att leva sina liv utanför tvåsamheten. Om det är ett frivilligt förhållande, ska inte staten lägga sig i deras privatliv. Om de vill gifta sig ska de få göra det. All kärlek är bra kärlek.

De flesta människorna lever idag i tvåsamhet. Om det är ett naturligt beteende eller bara något vi är infödda i är fortfarande en gåta. Tvåsamhet är normen och kommer troligen att vara så i en lång tid framöver. De som väljer att leva i ett förhållande med flera personer bryter normen och som vanligt anses annorlunda.

Det här kan liknas med hur samhället tidigare, och även ibland idag, såg och ser på homosexuella. De var och är en avart som absolut inte ska ha samma rättigheter att bli föräldrar, gifta sig, med mera. Samma syn har vi idag mot polygami och vi får aldrig låta den hemska historien upprepa sig. Aldrig.

Många påstår att om vi tillät giftermål med fler än två personer och slutade göra det tabubelagt skulle folk utnyttjas och tvingas in i äktenskapet. Några riktiga argument eller bevis för att detta skulle vara fallet har ännu inte visats. Snarare tror jag att det kommer bli tvärtom. Istället för att personerna ska

tvingas gömma sitt förhållande kan de vara öppna med det och situationer där människor utnyttjas kan förebyggas och förändras

Det är dags att sluta slå oss på bröstet och påstå att vi är i mål. Det är en lång väg kvar. Vi måste sluta låta politikers morallpinnar slå på människor fingrar. Kärlek kommer inte från statens detaljregleringar, den kommer från hjärtat.

Leo Gerdén, ledare för CUF:s regnbågsturné samt f.d. veckokrönikör på frihetssmedjan

%d bloggare gillar detta: