Senaste nytt

Gästinlägg: Månggifte – HBTQ-rörelsens nästa utmaning

Polyamory Pride Parade

Prideveckan lider mot sitt slut och idag är den stora dagen när Sveriges goda krafter samlas för att gå årets viktigaste promenad; Prideparaden. Normer och fördomar utmanas när regnbågsflaggorna viftar mot vinden. Veckan har varit fylld av tolerans, öppenhet och acceptans. Och kärlek. Massor av kärlek.

All kärlek är bra kärlek” är ett uttryck som politiker och makthavare ofta använder sig av. Tyvärr är inte all kärlek accepterat av samma politiker. Endast den typ av kärlek som övriga samhället så smått börjar acceptera.

Det är under Prideveckan som vi slår oss för bröstet och tycker att vi har gjort ett så bra jobb. I Sverige är ju alla välkomna och alla får ju vara sig själva. Tyvärr är detta bara önsketänkande. Vi har kommit en bra bit vad gäller homosexuellas rättigheter. Betyder detta att vi är bäst i världen och att ingenting mer behöver göras? Nej, tyvärr.

Idag får ett giftermål endast ingås av två personer, inte fler. Detta helt utan hänsyn till polygama förhållanden, alltså förhållanden med fler än två personer. Dessa människor har gjort ett eget val att leva sina liv utanför tvåsamheten. Om det är ett frivilligt förhållande, ska inte staten lägga sig i deras privatliv. Om de vill gifta sig ska de få göra det. All kärlek är bra kärlek.

De flesta människorna lever idag i tvåsamhet. Om det är ett naturligt beteende eller bara något vi är infödda i är fortfarande en gåta. Tvåsamhet är normen och kommer troligen att vara så i en lång tid framöver. De som väljer att leva i ett förhållande med flera personer bryter normen och som vanligt anses annorlunda.

Det här kan liknas med hur samhället tidigare, och även ibland idag, såg och ser på homosexuella. De var och är en avart som absolut inte ska ha samma rättigheter att bli föräldrar, gifta sig, med mera. Samma syn har vi idag mot polygami och vi får aldrig låta den hemska historien upprepa sig. Aldrig.

Många påstår att om vi tillät giftermål med fler än två personer och slutade göra det tabubelagt skulle folk utnyttjas och tvingas in i äktenskapet. Några riktiga argument eller bevis för att detta skulle vara fallet har ännu inte visats. Snarare tror jag att det kommer bli tvärtom. Istället för att personerna ska

tvingas gömma sitt förhållande kan de vara öppna med det och situationer där människor utnyttjas kan förebyggas och förändras

Det är dags att sluta slå oss på bröstet och påstå att vi är i mål. Det är en lång väg kvar. Vi måste sluta låta politikers morallpinnar slå på människor fingrar. Kärlek kommer inte från statens detaljregleringar, den kommer från hjärtat.

Leo Gerdén, ledare för CUF:s regnbågsturné samt f.d. veckokrönikör på frihetssmedjan

 • marlies

  Varför ska man gifta sig alls ! En primitiv ring som ett ägarskap. Man kan inte äga individer, bara saker, som tillhör båda och var och en.
  Vi ska vara glada så länge folk trivs ihop. Hur många angår ingen.
  Vem KAN kontrollera sådant ? Finns verkliga problem att ägna sig åt ? Än andras umgängen ? Hur många separerar`? Bättre med folk under samma tak än spring mellan flera ovetande. Då kan inblandade välja att godkänna eller inte.. VAD är olämpligt =

 • marlies

  I lust och nöd hette det förr. Nöd betydde inte då ett akut behov, utan var en trygghetsfaktor i att kunna överleva i en tid då kvinnors rättigheter var begränsade. Även som ett förtroende större än vad folk kunde bära. Som att kunna ta hand om närmaste på godtagbart sätt, till livets slut. Men ändå var det ett akut behov då inget annat fanns.
  Det finns ett fåtal sådana kvar i nutid, där förälder delar hem med son eller dotter som ett utökat ansvar och kärleksförklaring. Att kunna få bo ihop med den man känner bäst. Att ta sig an en slut vård kräver styrka av närmaste, som dessa får tillbaka starkare senare. Ett helhetsperspektiv av livets innehåll. Idag vill de flesta vara som nykära ständigt, en trend som avskalar individers betydelse och förmåga. Även inlevelsen i andras tänkande sinar bort, då vi tror att allt måste vara lätt och behändigt, vilket inte existerar. Annat liv och natur måste klara höststormar, vår, vinter, sommar. Jag själv anser att flera är tillgångar i nära bekantskap med blandade åldrar och erfarenheter.
  Vi kan inte smita undan för allt hinner ifatt senare i bra och dåligt när vi är mottagliga. Vi är skapade att pröva nytt, som ingen kan hindra. En mänsklig faktor i all utveckling hittills.
  Det har alltid funnits individer som ansett sig födda i fel generation.
  Antingen är de för tidiga eller för sena att utveckla saker.
  Det gäller även produkter. Tror jag i fantasin byggde upp en ekofrisör, med hyrd personal, produkter för tjugo år sedan. Idag först i Linköping. Samma med golvlampor, väggkontaktlampor barnmotiv, Nalle Puh , John Blund,. Ett nöje Gjutjärnstaket trappräcken inomhus plåttankboxar med handtag badrumsskåp.
  Men detta en helt annan problematik än individer, som direkt hittar de som de behöver, av vad som liknar och vad som saknas.
  Däri ligger toleransen för obalans emellanåt. En för mycket, än för litet. Därför bra med andra av de behov som dyker upp..
  Vuxna ska ju tåla värre belastningar

 • marlies

  Idag kk i hela samhället, efter att bordeller förbjöds. Rena mellanstadiet. Kvinnor som fantasifoster, den äldre generationen är chockad. Kvinnor ska behandlas som döttrar. Adam och Eva hade också sex, så vad fan är så jävla märkvärdigt. det är ofattbart barnsligt att strutta runt som om kroppar aldrig funnits. Vi har ökade könssjukdomar av skitbehandlingar av folk. Man ska respektera andra, annars fixa en uppblåsbar Barbara. Idag har vi provrörsbefruktning så farsor och älskare har utgått. Massagestavar kan folk låsa in hemma. Själv skrattar jag mig fördärvad åt dem.
  Fortfarande finns normala individer som inte ser det som en arbetsuppgift utan som en naturlig del .i LIVET som STORT.
  Man ska kunna koppla av med partner, känna sig trygg i samvaro.
  Sedan spelar det ingen roll som en film man plötsligt tror finns hemma. Sedan är intimt högst privat i hur folk väljer att leva som artikeln hänvisar till. Inte klokt att internet håller med sådan skit.
  Kan man inte ta kontakt normalt är man inte mogen för sex heller.
  Rena barnrumpor. 6 åringar leker doktor. att lära sig skillnad pojke, flicka. Man ska dra dem i håret, nypa hårt i deras bröstvårtor, gnida ollat max och en näve i rumpan. Gärna binda fast dem. .Charm .
  Är man smart total nonchalans. Man ska gå med dem flera kilometer och trötta ut dem, sen säga – Jag bor och sover här, hej då.! Roligt. Det kostar på, sen Taxi.. Supernördar.
  Själv går jag inte ens i närheten av dem. Kasperteater.

 • marlies

  Jag är förbannad på politiker som tillåter nervärderingar av kvinnor och även män i Sverige som i Stater med utbrett sådant skitbeteende.
  Sexologer drivs av prestationsångest hos både män och kvinnor.
  En President i USA föredöme ? Det heter kränkning och ska anmälas.
  För några år sedan anmäldes HM för vuxendesign för småflickor.
  Politiker verkar gilla fnask. Attraktion sitter i personlighet, inget annat.
  Hur skulle annars alla sorters människor ha en bra partner? Även funktionshindrade ? Normala sociala mötesplatser saknas.

 • marlies

  Det verkar som avundsjuka att en del vill ha flera partner att sammanbo med. Rosenrot bra potensmedel för kvinnor och män.
  Natur LÄKENMEDEL utan biverkningar i FASS. Vitaminer , mineraler välbeprövat många, många, många år. Verkar efter ca 10 dagar.
  Livslustenergi. Potens för hela kroppen.

 • marlies

  Inte för jag gillar prostitution, men att ha klubbar för likasinnade och individer att söka kroppskontakt kan inte anses som straffbart och ohälsosamt. Inom detta finns insyn, lagar, smittkontroller, hygien. De som besöker och de som där arbetar har en trygghet som inte finns på hemmaplan. Det är en dyrköpt tjänst.. Men de som inget annat har anser det värdefullt, och nyttjar inte ständigt.. Vi lever i ett modernt samhälle och inte i en samhällsbordell. Där godtrogna missbrukas
  Det är en ren för jävlig usel moral. Kalla skolelever för horor , skicka porr sms. Sminka småflickor som vuxna, klä dem som vuxna. Idag borde inte barn synas alls på internet, inte filmas heller. De fattar inte skillnad. Alla vill bli uppmärksammade. Hur vore det med ett risktänkande. Vad ska invandrare tänka ? De fattar inte heller skillnad längre. Inte kallar jag detta för demokrati och jämlikhet .
  Männens snuskparadis. Vi är lika vackra, naturellt i svart blank sopsäck, hål för fötter och gummistövlar och kepa. Upp till oss att hitta andra fantasier. Om en generation vet inte vissa grabbar vad vi kallar dem och hur vi behandlar dem. Politiker begriper minst som alltid. Livrädda för allt, insnöade i sina muppklubbar. De kan gå i kortkort, stay ups, operera brösten enormt, sminka sig max,
  högklackat, bananer fram, och en partypingla bak.. Ta en joint innan för max feeling. Det är grejer det i nutid. Bor de i rännstenen, eller i Östermalm ?

 • marlies

  En annan sak som kan finnas som bakgrund till ökat behov av egna initiativ till partner tillfälliga .eller flera tillsammans är vår oroliga tid. Att inte känna sig trygg. Många går i ovisshet om arbeten , andra dålig ekonomi. Närhet handlar om instinkt att överleva under tuffa förhållanden. Ett mirakulöst sätt att slappna av och glömma verkligheten, samt få ett erkännande på att man är viktig för sig själv och andra.. Jag anser det normalt om man har ett samband med förtroenden i botten. Annat är ett självskadebeteende att ständigt överges, och bytas ut hur som helst utan vetskap om något. Killar som tjejer. Jag ser det som ett tecken på vår egotrippade politik, som hotas. Att söka personer vi kan lita på. Att komma med sjukliga politiska regler ovanpå detta, talar om hur LITE FÖRSTÅND DE ÄGER.. Att även barnen nyttjas mer som vuxen kärlek är en skrämmande varningssignal. !!!!!!! En del ensamstående har svårt att släppa dem till självständiga vuxna.

%d bloggare gillar detta: