Senaste nytt

Vladan Lausevic: SD:s politik står inte för ett demokratiskt samhälle

Vladan Lausevic

Idag röstar medborgarna i Storbritannien om landet ska vara kvar i den europeiska unionen (EU) eller inte. I kampanjprocessen mellan Bremain and Leave mördades den socialdemokratiske politikern och Bremainanhängaren Jo Cox.

Den misstänkte mördaren anses ha varit motiverad av högerextrema idéer. Som fallet brukar vara använder sig andra politiker av dådet för att uttrycka sympatier för Cox, fördöma dådet och försvara det demokratiska samhället.

I Sverige skrev den 17 juni Paula Bieler från SD en debattartikel på SVT opinion rörande mordet på Cox. Bieler budskap är att våldsbejakande anti-demokrater aldrig får bli symboler för någon annan åsikt än just våldsbejakande antidemokrati och att dådet inte får påverka ”debatten om EU”.

Det är oklart med vad Bieler egentligen har för avsikt med sin artikel med tanke på SD:s egna historia och nuvarande politiska ambitioner. Nyligen uttalade sig dessutom partiledaren Jimmy Åkesson i samband med massakern på gayklubben i Orlando om att Sverige ska samarbeta mot terrorism med andra länder i Europa och delar av den ”muslimska världen”. Samma partiledare som 2009 skrev att islam är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget vilket inte alls präglar en demokratisk och öppen samhällsanda.

Om SD:s strategi är nu att göra sig mer ”rumsren” och normaliserad inom svensk politik är det därför viktigt att titta på partiets förhållning till demokratin.

Till att börja med har nationalistiska partier i modern tid sällan varit demokratins anhängare. I SD:s fall handlar det om ett parti vars grund skapades på nationalsocialismens och våldsbejakande grunder. Alltså enligt anti-demokratiska och totalitära principer. Ett parti vars företrädare har bytt från bomberjacka till kostym och slips samt från biologisk rasism till kulturell rasism.

Trots att partiet innehåller ordet ”demokraterna” i sitt namn är partiets ambitioner ett etnokratiskt samhälle där politisk mångfald anses som något negativt. SD:s syn på demokratin vilar inte på individens kritiska förmåga och val av ideologi utan på den föreställda nationalkollektivet ska styra samhället som en helhet. Utifrån den populistiska retoriken om att att alla andra partier presenterar eliten medan SD presenterar ”det sanna folket”.

Ett demokratiskt samhälle handlar därför även om att politiska partier konkurrerar om makten. Demokratin bygger på att en kan vara svensk och liberal, tysk och konservativ eller italienare och socialist. För nationalister är därför demokratin oftast något problematisk eftersom den tolkas som att en hel nation är splittrad. I SD:s fall förekommer fortfarande retorik som går under namnet ”sjuklövern” – en föreställning om att alla andra partier i Riskdagen egentligen tycker samma sak förutom SD som ser någon sorts sanning.

Vidare är SD motståndare till att Sverige ska vara en medlemsstat i EU. Det skulle innebära att det kommer att vara svårare att hantera terrorism, som ett hot mot demokratin och som en global risk där nationella institutioner inte räcker till. Dessutom skulle det innebära att majoriteten av medborgarna i Sverige mister sin rätt att rösta vid EP-val och därmed kunna göra demokratisk påverkan på EU-nivå. I EP sitter SD i samma partigrupp som har likadana ambitioner samt som ofta direkt eller indirekt agerar till Putin regimens fördel och ser Ryssland som en inspirerande stat trots auktoritära och odemokratiska tendenser.

Anledningen till att en konflikt uppstod mellan moderparitet och det gamla ungdomsförbundet berodde bland annat på att de yngre medlemmarna öppet visade sympatier för det som händer i Ungern. Även partisekreteraren Richard Jamshof och riksdagsledamoten Kent Ekeroth (partiets talesperson i frågor som rör gränsbevakning) har uttryckt sig positivt om den politiska utvecklingen där Orbans regering skapat korruption och minskat mediernas friheter.

Moderna nationaliteter tenderar inte att ha en human eller demokratisk människosyn. Bland annat på grund av förakt mot den liberala demokratin med öppet samhälle, oberoende samhällsinstitutioner och det europeiska flernivåstyret som grund. Bieler skriver om Cox som en ”mamma och människa” medan hennes parti i samband med migrationskrisen har tillämpat former av främlingsfientlig och avhumaniserade retorik. Trots att många människor i Sverige, många av de medborgare i Sverige, har en historia av att vara på flykt. Om Bieler vill verkligen agera som en demokrat bör hon och flera andra av partiets företrädare börja med att förändra synen på vårt demokratiska samhälle inom det egna partiet.

 • marlies

  I sämre tider med hög spänning har alltid udda partier fått medflyt. En sorts verklighetsflykt, från osäkerhet i stora förändringar. Människor känner sig små och maktlösa i situationer de inte kan påverka.. Alla vill kunna planera sin egen framtid, samt få tillgång av all nödvändig information. Idag får vi själva söka våra rättigheter,
  samt information i allt, leta kontakter svåranträffbara.. Många är frusterade i byråkratin,, som tar tid och energi ifrån vår livskvalitet. Myndighetspersoner, handläggare, läkare och andra med ansvar lägger sitt ansvar tillbaka på individen
  att själva fixa tider, kontakter och leta information. Något som förr inte var tänkbart, utan skedde automatiskt i brevlådan. Hörde igår berättas om en som plötsligt blev skyldig tusentals kronor, fick ta hjälp av jurist vända sig till Stockholm en ihopblandning av ersättning mellan Försäkringskassan och AF. En blanketthysteri av en ersättning som räknas ihop till exakt samma summa. Det var omöjligt att få fatt i grundbeslutet utan tillstånd av högsta chef. Först då helt befriad. Felet var inte personens. Det tog 10 minuter att fixa med ett e. mail. av eget bestämt krav.
  Summan var exakt rätt, så ingen skuld fanns. Idag måste man ha jurister och advokater i bekantskap eller släkt. Förbannade lathet att inte ge rätt info i handen på folk, rätt blanketter och annat av nödvändigt. Själv har jag haft två handläggare AF. fel direkt från start, och noll kontakt, med ständig nonchalans av tydliga läkarintyg. Jag är absolut inte ensam. Ett papper och 100 % sysselsättning. De fattar inte vad den ska ligga till grund för. Idag dock en uppföljning med bestämt mål. Innan har jag valt efter mej, inte uppskattat. Procentsats kvittar då det delas lika. Om flera undrar. Alla kan inte svenska helt. En del tror man måste jobba heltid av sådan information. Läkarintyg gäller över AF. Därav ökar SD. Folk blir förbannade på övermakt. Inte minst äldre som vet exakt hur det SKA GÅ TILL.
  Yngre vet inte. Men sätter upp näsan i kontakter. Är man delvis sjukskriven ska sysselsättning även fungera som rehabilitering inte mer sjuktid.
  En merkostnad i förlängningen som alla förlorar på. Samhällsansvaret brister enormt i nutid om den enskilda individen. Folk ska absolut inte förlora pensionsinkomst av sjuka beslut. Vad vissa har för utbildning kan jag och många undra. FAS 3 ? i helt andra kunskaper.? Själv har jag släkt som kan åka 80 mil för min skull. Samt jag till dom. Hotelsebrev kommer direkt i brevlådan, som man får hänvisa tillbaka i paragrafer. och gällande självklara anledningar. Är de själva sysslolösa ?????. Vad jag vet kan alla sysselsätta sig själva och ta egna initiativ.
  Hur kommer de annars upp ur sängen och i kläderna ? HA, ha, ha !
  Det är frivilligt om andra partier tar över ! Som i alla tider beroende på syfte. Bygga folkhem, näringsliv, utanförskap, ny infrastruktur. sänka eller höja folks standard beroende på vad, samma med löner, antal småchefer, snabbt tempo, eller långsamt beroende på vad komma skall. Tydligt i dagens banker.

 • marlies

  Vad jag vet har USA alltid historiskt jagat makt, så även i Estland, Lettland mm. Inte konstigt Putin tar makt över Krim. Jag kan tänka att även Finland ser Ryssland som betydelse för landet och även Tyskland har stort samarbete. Han försvarar mark som inte tillhör USA: s inflytande. Ryssland är stort, mycket större landyta än Sverige.
  Idag vet vi att det var USA:s ubåtar i Östersjön, inte Rysslands, ett rop på hjälp till mer pengar för försvaret. USA sabbar överallt.

 • marlies

  Troligtvis kommer nya usla löneförhandlingar, som en demokrati vi aldrig skådat. Nattarbetare ombeds ändra schematimmar till lägre, för att på det viset förlora sammanhängande ledighet. De lockas med en aktie som procentuellt ägarna tjänar in mer pengar än arbetarna. Politiker fräcka som attan. Självklart är de inte förhandlingsbara, folk är inga idioter. Börjar det utanför våra gränser är det bara en tidsfråga innan de drar igång här i spydigheter .Det har absolut inget alls med SD att göra. EU fanatiker på att sälja ut allt på rea och ta in utländska privata ägare, som tjänar storkovan av lågavlönade i utlandet, och hemma. De betalar varken hyra av våra lokaler eller personallöner, inte bygger de ut dessa heller till framtida behov, inte heller betalar de kompetens och renoveringar.

 • marlies

  En annan del är att semesterveckor max får var 3 sammanhängande.
  Politiker har en svart verkstad de inte visar. som vita slavar enligt lag 1945 förbjudet. Så varför ? när, hur och var nästa steg ? Inte kallar jag EU för demokratiskt utan som ett egenvälde utan befolkningens insyn.

 • marlies

  Idag en hänsynslös arbetsmarknad inom EU med minimala chanser att bli självförsörjande, i timvikarier och resurspersonal gratis eller FAS 3. I slutet på 90 talet ändrades kollekivavtal hipp som happ.
  . Då jobbade man valfritt. Dag, kväll, eller natt med vecko intervaller vid behov. Idag allt inom samma vecka. Raster för personal kortades till hälften, personalförmåner försvann, tarifflöner ändrades, gränser för ersättnigar försämrades. Multiföretag gick på räls med höga löner.
  Dessa lämnades i skulder när företagen såldes. Yva Törn bråkade för bättre villkor i kommunal. Marit Person bråkade för lantbruket, och antibiotikan. Politiker har kapat allt av världsberömmelse.
  Innan arbetsterapeuter på varje arbetsplats att tillgå, skyddsombud, fackombud och ett valfritt flexibelt arbete med valfria uppgifter.
  Däri regelbunden företagsinformation. Idag skäms de inte att ta ur våra plånböcker med krediter. De försöker försvara sig med att allmänt ägande inte är bättre än privat. Det är sant. För de håller i styrratten, växelspaken och bromspedalen. Hur flänga i planeten tror de att vi är ????????

  • marlies

   Maurit Paulsson kanske hon hette.

 • marlies

  För mej har inte färg parti betydelse, utan den mest förekommande uppfattningen av d som förstår fakta. Demokrat ska betyda att alla har grund för överlevnad samt möjligheter till utveckling.

%d bloggare gillar detta: