Senaste nytt

Vladan Lausevic: SD:s politik står inte för ett demokratiskt samhälle

Vladan Lausevic

Idag röstar medborgarna i Storbritannien om landet ska vara kvar i den europeiska unionen (EU) eller inte. I kampanjprocessen mellan Bremain and Leave mördades den socialdemokratiske politikern och Bremainanhängaren Jo Cox.

Den misstänkte mördaren anses ha varit motiverad av högerextrema idéer. Som fallet brukar vara använder sig andra politiker av dådet för att uttrycka sympatier för Cox, fördöma dådet och försvara det demokratiska samhället.

I Sverige skrev den 17 juni Paula Bieler från SD en debattartikel på SVT opinion rörande mordet på Cox. Bieler budskap är att våldsbejakande anti-demokrater aldrig får bli symboler för någon annan åsikt än just våldsbejakande antidemokrati och att dådet inte får påverka ”debatten om EU”.

Det är oklart med vad Bieler egentligen har för avsikt med sin artikel med tanke på SD:s egna historia och nuvarande politiska ambitioner. Nyligen uttalade sig dessutom partiledaren Jimmy Åkesson i samband med massakern på gayklubben i Orlando om att Sverige ska samarbeta mot terrorism med andra länder i Europa och delar av den ”muslimska världen”. Samma partiledare som 2009 skrev att islam är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget vilket inte alls präglar en demokratisk och öppen samhällsanda.

Om SD:s strategi är nu att göra sig mer ”rumsren” och normaliserad inom svensk politik är det därför viktigt att titta på partiets förhållning till demokratin.

Till att börja med har nationalistiska partier i modern tid sällan varit demokratins anhängare. I SD:s fall handlar det om ett parti vars grund skapades på nationalsocialismens och våldsbejakande grunder. Alltså enligt anti-demokratiska och totalitära principer. Ett parti vars företrädare har bytt från bomberjacka till kostym och slips samt från biologisk rasism till kulturell rasism.

Trots att partiet innehåller ordet ”demokraterna” i sitt namn är partiets ambitioner ett etnokratiskt samhälle där politisk mångfald anses som något negativt. SD:s syn på demokratin vilar inte på individens kritiska förmåga och val av ideologi utan på den föreställda nationalkollektivet ska styra samhället som en helhet. Utifrån den populistiska retoriken om att att alla andra partier presenterar eliten medan SD presenterar ”det sanna folket”.

Ett demokratiskt samhälle handlar därför även om att politiska partier konkurrerar om makten. Demokratin bygger på att en kan vara svensk och liberal, tysk och konservativ eller italienare och socialist. För nationalister är därför demokratin oftast något problematisk eftersom den tolkas som att en hel nation är splittrad. I SD:s fall förekommer fortfarande retorik som går under namnet ”sjuklövern” – en föreställning om att alla andra partier i Riskdagen egentligen tycker samma sak förutom SD som ser någon sorts sanning.

Vidare är SD motståndare till att Sverige ska vara en medlemsstat i EU. Det skulle innebära att det kommer att vara svårare att hantera terrorism, som ett hot mot demokratin och som en global risk där nationella institutioner inte räcker till. Dessutom skulle det innebära att majoriteten av medborgarna i Sverige mister sin rätt att rösta vid EP-val och därmed kunna göra demokratisk påverkan på EU-nivå. I EP sitter SD i samma partigrupp som har likadana ambitioner samt som ofta direkt eller indirekt agerar till Putin regimens fördel och ser Ryssland som en inspirerande stat trots auktoritära och odemokratiska tendenser.

Anledningen till att en konflikt uppstod mellan moderparitet och det gamla ungdomsförbundet berodde bland annat på att de yngre medlemmarna öppet visade sympatier för det som händer i Ungern. Även partisekreteraren Richard Jamshof och riksdagsledamoten Kent Ekeroth (partiets talesperson i frågor som rör gränsbevakning) har uttryckt sig positivt om den politiska utvecklingen där Orbans regering skapat korruption och minskat mediernas friheter.

Moderna nationaliteter tenderar inte att ha en human eller demokratisk människosyn. Bland annat på grund av förakt mot den liberala demokratin med öppet samhälle, oberoende samhällsinstitutioner och det europeiska flernivåstyret som grund. Bieler skriver om Cox som en ”mamma och människa” medan hennes parti i samband med migrationskrisen har tillämpat former av främlingsfientlig och avhumaniserade retorik. Trots att många människor i Sverige, många av de medborgare i Sverige, har en historia av att vara på flykt. Om Bieler vill verkligen agera som en demokrat bör hon och flera andra av partiets företrädare börja med att förändra synen på vårt demokratiska samhälle inom det egna partiet.

%d bloggare gillar detta: