Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Varför omhändertas inte jihadisternas barn?

Samhället måste bli bättre på att göra något för att skydda barnen till föräldrar som fastnat i religiös eller politisk extremism.

Just nu är det absurt. Om man gör research på de drivande nazisterna och radikala islamisterna i Sverige och snokar lite märker man att myndigheter och skolor gör alldeles för lite. Samma sak om man undersöker vad som sker då något barn har föräldrar i en sekt.

Att sociala myndigheter undersöker föräldrar på grund av religiös eller politisk tillhörighet anses vara för kontroversiellt. Det anses bryta mot svenska grundlagar. Även i de fall då föräldrarna inte bara är sossar eller medlemmar i den lokala svenska kyrkan, utan extremister.

Att vi har problem inser man om man följer några av föräldrarna till svenska jihadister som strider för Al Qaida och IS nere i Syrien. Sociala myndigheter åkte på storstryk för några år sedan då en 16-åring, son till en av de ledande Al Qaida medlemmarna, Mohamed Moummou, ville åka ner och slåss och var påhejad av hans fanatiska mamma. Sociala myndigheter åkte på storstryk av debattörer som påstod att Säpo och sociala myndigheter hatade muslimer.

Sedan dess gör sociala myndigheter alltför lite.

Det finns en familj jag följer. Några av mammans barn har dött i jihad. Hon är stolt mamma till dem och stödjer dem. Hennes son har en sida på Facebook där man kan se att han hyllar sina döda bröder och har ett plötsligt nyvaknat intresse för vapen. Man kan fråga varför inte sociala myndigheter bara rakt av tvångsomhändertar barnen? Det borde de gjort redan för flera år sedan.

När barn till radikala islamister eller Jehovas vittnen i skolan pekar på andra, icke troende, och säger att de kommer att dö i något slags harmagedon och brinna för evigt i helvetet, till exempel för hur de klär sig, borde ett direktlarm gå till sociala myndigheter i form av en orosanmälan från skolan. Myndigheterna borde därpå göra ett hembesök och förklara att det INTE är okej att man lär barn sånt dravel i Sverige och att myndigheterna kommer att hålla ett öga på familjen.

Samma sak om barnen visar tecken på hat mot andra religioner eller homofobi och liknande. Eller om barnen inte vill genomgå sexualundervisning eller om de klagar på hur andra barn klär sig eller lever sina liv. Eller om ett barn dyker upp i burka eller ansiktstäckande Niqab någon dag (det sker sällan men det har hänt).

Jag har pratat med sociala myndigheter som på allvar tror att de inte får utreda sånt som har koppling till politik eller religion. Att de bara får utreda misstänkt vanvård då religion och politik inte är inblandat. Därför reagerar de inte då bilder på kända nazisters barn används i svensk nazipropaganda eller då de får veta att någon känd IS anhängares bebis finns i Sverige och har en mamma som gillar IS:

Jag ringde en socialmyndighet en gång. En IS aktivist i Syrien skrev gillande om sitt lilla barn i Sverige och fotot gillades av mamman. På det sättet kunde man identifiera mamman. Jag kontaktade sociala myndigheter som innan jag ens hann berätta några av de involverades namn sa att de ”inte dömer barnen för vad föräldrarna gör” och att ”religion är inget vi kan eller ska straffa familjer för”.

Samma svar fick jag angående nazistens barn 2010.

Jag är en stark anhängare av skydd för alla människors religiösa och politiska rättigheter. Men vi måste ha bra system för att skydda barnen mot skadlig fundamentalism och extremism.

 • marlies

  Politikerna själva är inte sanna. Nu bombades en flyktingförläggning för fjärde gången. De förlorade sina liv, pengar och kläder. Avtal har hittats med dokumentation långt tillbaka mellan ledare. Ibland ett avtal som en stat vägrar förlänga gratis 30 år till. Direkt samlas krigare ihop för krigsföring, och anser de kan dra åt helvete därför. De tål inte att andra stater blommar. Ett ofattbart barnsligt beteende. En del presidenter helgalna En avund och svartsjuka till max. Därför har vi terrorister som försvarar civila. För varje år blir grupper mer hatiska.
  En del tar ut hatet mellan varandra i de fegas frånvaro.

 • marlies

  De skriver sina egna lagar inte gällande för övrig befolkning och skyddar sig själva i idiotiska motsägande uttalanden. Eller ska Linköping plötsligt samla ihop folk för att kriga mot Norrköping, för att de har en humanare och bättre kvalitet för sina invånare.
  Helt straffbefriade ? Säga att blandad befolkning är jättebra ???
  Samt välja ut Mjölby som station för icke önskvärda ????

 • marlies

  Nu Syrien senaste exemplet. Samma standard som hos oss, med välutbildad befolkning. Förbjudet för andra att ha en bra livsgrund.
  Åt helvete med dom, eller hur ? Putin inte populär, som försvarar dumheter. Själv från ett tidigare fattigt Ryssland med analfabeter utan rättigheter. En vidrig dubbelmoral styrande emellan.

 • marlies

  Sverige också förbjuden att vara världsbäst ! Eller hur ? Åt helvete med dom ! Konstigt att de fortfarande inget begriper 2016 !
  10 miljarder att försörja och fler för varje krig. Hög tid att slopa gamla tjurskalliga getter som lever i antiken än ! Den dagen de fördelar utanför sig själva kan de ta på sig kostymer.

 • marlies

  Svar på varför. Politiker har sällan varit ambitiösa, tagit sitt ämbete på allvar, plikttroget och nitiskt granskat vad som händer några år framåt som konsekvens av sitt handlande. De högst omogna med barnasinne.

 • marlies

  Jag kan tro att alla i extrema situationer är rädda för allvarliga hot om de behandlar sådana ärenden. Man kan jämföra med vissa kriminella grupper som anses rensa sig själva. En del är så fast beslutna i sin uppfattning att pengar till dessa som vård , fängelse är bortkastat.
  Samma sak med missbruk. Man måste SJÄLV VILJA ändra uppfattning. Självklart är det önskvärt med förbud för extrema,
  som inte följer gällande samhällsordning. Med grova böter. Inte klokt att de är fria att besöka helt okända. Andra grupper håller sig inom sig själva. Alla hatar att bli av med pengar. Det borde finnas anonyma grupper för anmälan med befogenhet, okända för dessa.
  Idag förekommer hot riktade mot vittnen i domstolar.

 • marlies

  Att omhänderta betyder att vårda efter bestämda gällande normer. Men de är olika beroende på vilka värderingar som finns i närhet. De är svåra att bryta om de är fasta.
  Exakt som övriga vanliga. En vanlig vi haft i generationer, är omognad. Vi har många vuxna barn i alla åldrar. Sådana som saknat mycket i sin uppväxt. De blir sugna på mat, pengar, aktiviteter, sex och annat av själviskhet. De tar igen allt. En del glömmer sin närmaste. Många av dem lever som singlar, eller bredvid familj. Många blir otroligt framgångsrika. De vill göra allt själva, och lär gärna inte ut till andra. De lir ofattbart rädda om sina egna saker, men inte så noga med andras. En del blir översociala och har stora kontaktnät. Många är barnkära, men skaffar inte gärna egna barn. En del saknar normal familjeerfarenhet, och kan ha problem med vardagsrutiner. Har de familj som är respektfull ses alla som likar, men stramhet går åt att hålla i regler.
  Idag kan jag tycka att familjer i behov ska få stöd tidigt men absolut inte som ett omhändertagande av myndighet av dessa barn som små. Som vuxna blir dessa och andra isolerade i sitt eget.

%d bloggare gillar detta: