Senaste nytt

Tor Nilsson: Brexit visar att folkomröstningar i komplexa frågor som eu-medlemskap är problematiska

Euro Realist Newsletter

Många menar att folkomröstningar är ett bra sätt att styrka demokratin i vårt land. Brexit har visar att så inte är fallet. För i en folkomröstning där människor ska välja måste det finnas två tydliga alternativ. Det gjorde faktiskt inte det i folkomröstningen om Brexit.

Det visade sig också att de som ledde brexitkampanjen inte hade mandat att tala om hur medel ska användas då det inte var några inom den politiska ledningen som drev kampanjen – bortsett Michael Gove. Se bara UKIP:s ledare (Nigel Farage reds. anm.) som lovade väldigt mycket som han nu direkt efter segern tar tillbaka. Alternativet till EU var därmed ganska flummigt. Nu hotas de som ville satsa på Det förenade kungariket att faktiskt tappa både EU och den brittiska unionen. Den som trycker på knappen för utträdet ur EU riskerar faktiskt att även se till att den brittiska unionen fallerar helt. Frågan är då har han detta mandat? Nej det har han inte.

De som verkade för Brexit talade om att Storbritannien åter ska bli självständigt och därmed faller hela folkomröstningen, anser jag.

Det brittiska folket röstade för något år sedan ett EU vänligt parlament. De sägs att 70 procent av underhusets ledamöter stödjer medlemskapet i EU. De har därför verkat för att Storbritannien ska verka så att det följer EU:s tankar. Efter denna omröstning borde de därför utlysa nyval för att folket ska få välja en ny politisk ledning i harmoni till det beslut som folket i Storbritannien fatta. Det kan även vara så att britterna faktiskt vill vara kvar och då kan de ju rösta på den EU vänliga linjen som lovat att bromsa folkomröstningens utslag. Då har det gått ett val emellan och folket har fått välja de ledamöter som de vill ha.

Cameron gjorde helt rätt att avgå som premiär minister. Han kan inte ta ansvar för en utveckling som han inte stödjer och som sagt det borde de övriga ledamöterna i underhuset även tänka på. Än snyggare gjorde han när han la ansvaret att trycka på knappen för ett EU-utträde på den blivande premiärministern.

När Sverige valde att gå med i EU hade vi två tydliga alternativ. Jag var ändå motståndare för en folkomröstning av anledningen att frågorna är så pass komplexa att det påverkar vår vardag på ett betydligt större sätt än vad en folkomröstning klarar. EU är så genomgripande i varje fråga att partierna måste ha ett ställningstagande utifrån den ideologiska grund som de står på och verka efter. Man kan därför inte dela upp frågan i ett ja eller nej och det ser vi idag efter Brexit.

Ja vi får nu se hur utvecklingen blir men jag tror faktiskt att de som påstod sig verka för brittiska intressen före europeiska inser att de inte verkat för det då den brittiska unionen kan upphöra. Hur de ska lösa denna situation vet inte jag men det blir en skakig resa och åter för att kunna gå till val i en sådan fråga som denna ska det finnas två alternativ. Nu fanns det inte det och därför ser det ut som det gör idag. Brexit kampanjen vann slaget men kanske förlorade kriget.

Tor Nilsson är utbildad socionom och arbetar inom socialtjänstens områden. Han är medlem i moderaterna samt aktiv i nätverket Alliansväljare mot SD-samarbete.

 • marlies

  Vet alla vart man vill komma, kan jag tänka att lösningar för detta är olika, beroende på hur grunden ser ut i olika länder. Att redan ha fördelar är minsta utmaning som inte ska straffa andra i en mer svårorienterad verklighet. Exempel Grekland med korruption. Även politiker har öppna gränser i förflyttningar för vägledning och inte straff. Sovjet var välfärdsstat en gång, men det gamla traditionella sociala beteendet hindrade fortsatt utveckling. Just det sociala ansvaret har blivit uselt överallt där EU nu går fram i obefintlig framförhållning i hur, när och var. De är därför ostabila i förtroendet i ekonomisk rättvisa . De har ingen riskbedömning. Att bara glo i pengar, utan att fatta placeringar är en katastrof. Inte heller utlovas kompensation i allt de tar för sig varken nu eller senare för gemensam framtid. Vi är inga städbolag till dem.
  Näringslivet har enskilt ansvar i all marknad idag i en allt större överflödig tillverkning av redan befintliga sop produkter.. Hur vore det att ägna sig åt nödvändigt, där problem och kostnader stiger lavinartat. Det bristande humana ansvaret visar sig i det civila samhället idag. Bara barn sätter plåster på såren för att låtsas de är borta

 • marlies

  idag måste säkerhet till för all knepig information. Toshiba satsar på säkerhet med Encrypted USB Flash Drive, ett nästan 8 cm lång minne. Skillnad den har en inbyggd knappsats. kodlås inte enbart säkerhet utan används för att söka användaren och låsa upp personliga filer och data så att flera användare med olika rättighetsnivåer kan dela på samma minne. Den finns i storlekarna 4, 8, 16, 32 gigabyte. den kostar 1000 kr och uppåt.

 • marlies

  Jag kan jämföra politiker med ett högt blodtryck av enorma flöden som pumpas stenhårt genom trånga utrymmen. Efter många år tappar man både känsla och reaktioner. Då anser man sig må bra exakt som normalt blodtryck. Tecken är vägran av livsnödvändig medicin som då
  anses onödig. Ett annat tecken är illröda kinder i förträngningar av det verkliga. Vanligt är fantasier i öron, som en snäcka som hålls emot.
  De kan tro att höghastighetståg finns i tunnelbanor under sängen,
  En båttrafik i vatten eller en motorväg i rummet.

 • marlies

  Man ska se EU som en familj med alla olikheter, där behoven är olika.
  Det finns ingen perfekt individ. Jag från familj där det kvittar vad som händer, kvittar hur vi är och kvittar hur våra liv blir. Vi står fast, att alltid ställa upp, även efter separationer av lång bekantskap. Spelar ingen roll med flera partner med ringar som lovord. Alla har lika värden, att gå och komma som de behöver. Många är galna sätter upp staket och kan inte skilja på sak och person, inte skilja på relationer heller.
  EU och USA som Taikons familjer, alla mot en, i uteslutande och straffavgifter som drabbar alla rakt över. Mertalet har inget alls med ärendet att göra. Därutöver skitsnack så fort de öppnar mun.
  Inte lever de upp till 2016.

%d bloggare gillar detta: