Senaste nytt

Ta en resorb och bekräfta makten?

Enligt en del har den politiska debatten vaknat upp ifrån den stora obetänkta festen som pågick under åren 2006-2014. Festen gav tydligen en sådan bakfylla att många inte kommer ihåg hur den gick till. Opinionsbildare verkar ha varit de som konsumerat det mesta av den alkohol som erbjöds på festen, vissa fick en migrän som de aldrig tidigare haft och en del andra kräktes så som de aldrig hade gjort. Många tog resorb för att bättra sig. Alla opinionsbildare drack sig inte så redlösa och behövde då ingen resorb.  

De som är intressanta för min artikel är de opinionsbildare som tog och de som kanske kommer ta resorbtabletterna när nuvarande fest tar slut.

Problemet med opinionsbildare fram till den där hösten 2014 när KAOSET utbröt var att de flesta av de bekräftade den politiska och opinionsbildande makten. De ifrågasatte inte, kom inte med egna idéer! Ett exempel på detta är Ann-Charlotte Marteus, som februari 2015 skrev: Det är jag som är åsiktskorridoren, i artikeln för hon ett resonemang där hon tycks mena att hon inte kunde bemöda sig att inte tänka själv. Utan Marteus skulle till varje pris bekräfta vad de som hade makten sa.

Marteus klargör dock inte vilka vars makt hon bekräftade sedan 2002 fram till februari 2015 är, utan hon använder begreppet åsiktskorridor som en symbol för att förklara. Detta är enkelt. Istället för att erkänna att man inte har egna ståndpunkter och principer är det enklare att ta något abstrakt som åsiktskorridoren och peka på det som hindret. Alla kan föreställa sig. Då kan man fortsätta med att bekräfta makten, för den finns alltid där, makten som skimrar och lockar. Visst den politiska och opinionsbildande maktens ansikte och bärare ändras genom åren, men erkänner man att man felat så får man fortsätta bekräfta makten och så går det tills man gått hela cirkeln.

Vem vill inte alltid heja på det vinnande konceptet?

Man vill ju trots allt tillhöra de som räknas ”de som sätter agendan”, de som avgör vad som tas upp på morgonsoffan på Godmorgon Sverige eller TV4:s nyhetsmorgon. En annan stor bekräftelse är ju annars Godmorgon Världen där man2 kan få chansen att själv få sitta i radio och diskutera veckans agenda som man själv pushat upp.

I åtanke på detta tycker jag att det är ledsamt att en av södra Sveriges bästa ledarskribenter Carolin Dahlman i gårdagens ledarartikel: Nej, frihetsälskare är inte inhumana väljer att med hull och hår bekräfta makten.

Dahlman för ett resonemang om att det bland svenska liberaler enbart finns de som är för helt öppna gränser (fri invandring) och de som vill ha det den ansvarsfulla makten vill ha. Intressant är att Dahlman själv sällar sig till de senare, det vill säga enligt mitt tycke bekräftar hon makten. Och visst hon lägger fram de målkonflikter som uppkommer med en generösare migration än den makten vill ha, eller en friare invandring, notera att det finns en skillnad mellan fri invandring och en friare invandring, som är reglerad.

En friare invandring kan ske under nuvarande former det vill säga med välfärdsstaten i behåll. En sådan är dock dyr och på många sätt oliberal på grund av samma argument som Dahlman själv påpekar i sin artikel: nämligen att skattebetalare skulle tvingas bekosta sådant som de kanske inte vill och som inte leder till att de får något i gengäld.

Som tur är finns andra vägar till en friare invandring.

En sådan väg kan villkora tillgångar till delar av välfärdsstaten, en sådan väg kan underlätta arbetsmarknadsregler som är hinder för nyanlända, en sådan väg kan underlätta bostadsbyggandet. Men Dahlman väljer inte denna väg! Dahlman väljer att istället i sin ledarartikel slå till mot Liberalerna och Centerpartiet för att de är kritiska mot den flyktinglag som riksdagen ska rösta för idag. Dahlman är kritisk mot L och C för att de väljer den andra vägen, de vill inte splittra barnfamiljer och de kommer antagligen inte till skillnad ifrån M permanenta den lag som kommer att lagstiftas idag om M (läs alliansen) vinner valet.

Dahlman väljer att bekräfta makten och det är synd,  det har inte alltid varit så. Kanske får vi reda på varför Carolin Dahlman väljer att bekräfta makten när festen är slut och makten har bytt ansikte!

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: