Senaste nytt

Ta en resorb och bekräfta makten?

Enligt en del har den politiska debatten vaknat upp ifrån den stora obetänkta festen som pågick under åren 2006-2014. Festen gav tydligen en sådan bakfylla att många inte kommer ihåg hur den gick till. Opinionsbildare verkar ha varit de som konsumerat det mesta av den alkohol som erbjöds på festen, vissa fick en migrän som de aldrig tidigare haft och en del andra kräktes så som de aldrig hade gjort. Många tog resorb för att bättra sig. Alla opinionsbildare drack sig inte så redlösa och behövde då ingen resorb.  

De som är intressanta för min artikel är de opinionsbildare som tog och de som kanske kommer ta resorbtabletterna när nuvarande fest tar slut.

Problemet med opinionsbildare fram till den där hösten 2014 när KAOSET utbröt var att de flesta av de bekräftade den politiska och opinionsbildande makten. De ifrågasatte inte, kom inte med egna idéer! Ett exempel på detta är Ann-Charlotte Marteus, som februari 2015 skrev: Det är jag som är åsiktskorridoren, i artikeln för hon ett resonemang där hon tycks mena att hon inte kunde bemöda sig att inte tänka själv. Utan Marteus skulle till varje pris bekräfta vad de som hade makten sa.

Marteus klargör dock inte vilka vars makt hon bekräftade sedan 2002 fram till februari 2015 är, utan hon använder begreppet åsiktskorridor som en symbol för att förklara. Detta är enkelt. Istället för att erkänna att man inte har egna ståndpunkter och principer är det enklare att ta något abstrakt som åsiktskorridoren och peka på det som hindret. Alla kan föreställa sig. Då kan man fortsätta med att bekräfta makten, för den finns alltid där, makten som skimrar och lockar. Visst den politiska och opinionsbildande maktens ansikte och bärare ändras genom åren, men erkänner man att man felat så får man fortsätta bekräfta makten och så går det tills man gått hela cirkeln.

Vem vill inte alltid heja på det vinnande konceptet?

Man vill ju trots allt tillhöra de som räknas ”de som sätter agendan”, de som avgör vad som tas upp på morgonsoffan på Godmorgon Sverige eller TV4:s nyhetsmorgon. En annan stor bekräftelse är ju annars Godmorgon Världen där man2 kan få chansen att själv få sitta i radio och diskutera veckans agenda som man själv pushat upp.

I åtanke på detta tycker jag att det är ledsamt att en av södra Sveriges bästa ledarskribenter Carolin Dahlman i gårdagens ledarartikel: Nej, frihetsälskare är inte inhumana väljer att med hull och hår bekräfta makten.

Dahlman för ett resonemang om att det bland svenska liberaler enbart finns de som är för helt öppna gränser (fri invandring) och de som vill ha det den ansvarsfulla makten vill ha. Intressant är att Dahlman själv sällar sig till de senare, det vill säga enligt mitt tycke bekräftar hon makten. Och visst hon lägger fram de målkonflikter som uppkommer med en generösare migration än den makten vill ha, eller en friare invandring, notera att det finns en skillnad mellan fri invandring och en friare invandring, som är reglerad.

En friare invandring kan ske under nuvarande former det vill säga med välfärdsstaten i behåll. En sådan är dock dyr och på många sätt oliberal på grund av samma argument som Dahlman själv påpekar i sin artikel: nämligen att skattebetalare skulle tvingas bekosta sådant som de kanske inte vill och som inte leder till att de får något i gengäld.

Som tur är finns andra vägar till en friare invandring.

En sådan väg kan villkora tillgångar till delar av välfärdsstaten, en sådan väg kan underlätta arbetsmarknadsregler som är hinder för nyanlända, en sådan väg kan underlätta bostadsbyggandet. Men Dahlman väljer inte denna väg! Dahlman väljer att istället i sin ledarartikel slå till mot Liberalerna och Centerpartiet för att de är kritiska mot den flyktinglag som riksdagen ska rösta för idag. Dahlman är kritisk mot L och C för att de väljer den andra vägen, de vill inte splittra barnfamiljer och de kommer antagligen inte till skillnad ifrån M permanenta den lag som kommer att lagstiftas idag om M (läs alliansen) vinner valet.

Dahlman väljer att bekräfta makten och det är synd,  det har inte alltid varit så. Kanske får vi reda på varför Carolin Dahlman väljer att bekräfta makten när festen är slut och makten har bytt ansikte!

Telason Getachew
Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Makt är omöjlig om man är ensam. Åsiktskorridor är ett perfekt sätt för alla att mäta sig mot varandra. Men den hindras av noll sortering i tyckandet, i vad som är de flestas uppfattning ur ett vetande. Man kan inte bara slå sig för bröstet utan att ha plan för hur och när och varför. Självklart måste folk vara frihetsälskande i en arbetsmarknad av få intressenter ur alla håll.. Självklart blir vi inte omänskliga av det. Självklart kan ingen hindra familjer att splittras.. Inte att hålla ihop heller. Individens egen vilja avgör om man ska invandra hit eller inte, stanna permanent eller tillfälligt. Vi har rätt att delta eller inte på egna villkor. Vi har inte tvångsvälde. Vill jag lära mig svenska gör jag det. Tjänar jag på att inte kunna, struntar jag i det. Vill jag jobba, går jag till jobbet. Vill jag inte fixar jag intyg. Bara jag känner mig själv. Vill jag vara välutbildad fixar jag det. om inte vill jag leva enklare, friare med mer personligt ansvar. Jag kan också blanda om jag vill, i perioder som passar mig. En del vill bli styrda, andra inte. Jag tror på mycket mer flexibilitet i arbete, utbildning och vardag socialt. Ålder och bakgrund ingen betydelse. det gäller även i användningen av dygnets tid. I alla generationer har folk tvingats in i fasta rutiner och scheman, oavsett årstid och biologisk klocka som inte anpassats till individens mognad och önskningar. Ramadan ett exempel udda.
  I hemland går sol ner tidigt, som då betyder natt. Här får de vänta på måltid många timmar senare. Ett annat , Morgontrötta tvingas att vara pigga och inlärningsbara.

 • marlies

  Det finns stater som har skolgång i två skift. Förmiddag och eftermiddag. Skiftjobb älskvärda för somliga. har haft ett sådant. Perfekt sluta 24.00 helledig hel dag under sommar vinter varannan vecka för dygnsrytm. i 8 månader Ett idag digitalt företag.
  Det sämsta hemtjänst, sluta sent , börja tidigt, en ledig veckodag som försvinner som ledig i alla övriga måsten. US bättre, slutade 22.00, började 13.00 dag därpå. Idag vet jag inte. I vård skit tider katastrof då man har ansvar för andras liv. Hur politiker tänker går att läsa i artikeln. En mandat till. Sedan fågelfri.

 • marlies

  Det finns paragrafer om minsta nattvila, då räknas inte restid, och antagligen skjuter folk sprutor i benet för att somna på direkten. Pensionsålder borde vara hälften, eftersom bearbetning ingår.

 • marlies

  Bara ordet MAKT talar om att ett fåtal anser sig ha rätt att bestämma ÖVER ANDRA !
  I privat liv mellan vuxna är det förbjudet .De som har makt använder brottsbalken till sina syften. Uppvigling, stämpling anstiftan. Privat straffas vi med livstids fängelse på Kumla som start, om det går till mord som mål. Vi har haft VARNING 4. Varning 5 betyder krigsvarning. Knappast något som civila har röstat för. Maktgalna ska inte ha ledarskap alls. Vuxna barnrumpor som lever isolerat i grupp, att enbart belöna sig själva. Dessa unnar andra minimalt, nervärderar allt och alla, slösar enormt och slänger att runt omkring sig. De älskar att enbart prata och upplyfta sig själva till max.
  De har en uppfattning om, att det är synd om dem och far runt som skottspolar till de som de tror är vänner, för att älta egna problem. De skiter totalt i andra som inte kan utnyttjas. De fattar inte att en vän ställer upp på andra. De blir ursinniga på dem som sätter dem på plats. De försvarar sig med näbbar och klor, och erkänner inget.
  När det hettar rejält, springer de och gömmer sig, ibland ett helt liv. Många lever i en uppdiktad historia. Det är MAKT.

 • marlies

  En annan del som de har tillsammans är att de ogillar att andra ser på när de jobbar. De vill vara envist bäst, och lär inte ut något till andra. Intelligensen har oftast varit låg i allt vad samarbete och socialt heter.

 • marlies

  Den som tror att några få har makt är galna. Makten finns bland folket.
  Idag har vi fått nya beroenden som är en katastrof globalt. Våra mobiler att alltid se över våra kontakter, Våra internet att alltid vara inkopplade. Alla spel snart i varje hem att aktivera sig med. Vi skärmar av oss från verkligheten och den sociala samvaron. Idag kan den nya generationen gå förbi en annan människa utan att bry sig. Något som uppmärksammas i andra EU länder. Många här är uppväxta i ett smörgåsbord och förstår inte och vill inte veta av äldres erfarenheter. Sedan har vi en statistik som ljuger som i rösträknande. Man ska vara försiktig i procenttal.. Man måste normalt ha mer än 50 %. Men många röstar inte alls. Skulle talen stämma skulle det vara tvång att alla röstade. I en del länder kanske bara 65 % röstar, i andra 25 % .
  Att väga samman reala röster skulle helt avvika från dagens räkningar.

 • marlies

  Politiker har ett eget tidskretslopp i planering i väst. Ett samarbete med säkerhet om västs kapital som fokus. Förvaltning av deras präglade mynt i olika färger har hittills skett utan värden och förvaltning. Kommunal fixade bostad åt Margot W.som nu blev invald i säkerhetsrådet EU 2018. Några ser ett fönster ut, när dörrar till självbestämmande stängs. Därför logiskt att Putin tog makt över Krim, att Storbritannien bröts sig ur. Vi har haft USAs ubåtar i östersjön, inte Rysslands. SD har makt i Skåne, Öresund, Danmark. De bevakar gränser. Antagligen går det åt hur många som helst att bevaka egna gränser utanför och innanför väst. Att nu komma med fräcka förslag om basbelopp till befolkning i ökade lönedumpningar, till allmän sänkt levnadsstandard, mindre statsinkomster, mindre skatteprocent som följd är en katastrofvarning. Över 90 % av den globala befolkningen utanför väst har rätt till basbelopp och duglig levnadsstandard.
  Idag sätter både Tyskland och Sverige stopp för den ofantliga invandringen, då inkomster för deras framtid inte finns och dessutom önskas sänkas för oss som står som försörjning.

 • marlies

  Man behöver inte gå många steg för att känna av andras makt i att envist försöka övertyga andra i dumheter. Att gå egna tillåtna vägar inte populärt, då kommer de med sina pekpinnar, men intyg, dokumentation styrker våra rättigheter ännu. Först till kvarn får alltid mala. Smakar det, så fiskas det. Men inte alltid nappar vi. ibland tar vi bara betet, släpper och simmar vidare.

%d bloggare gillar detta: